Sagene Avis

Sagene Avis

Spiller jula inn, luke for luke

Tradisjon tro spiller Stein Skøyeneie adventskonserter i Sagene kirke.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 02.12.2019 kl 16:06

SAGENE: Kantor Stein Skøyeneie spiller til vanlig konsert på Hollenbach-orgelet hver tirsdag klokken 13.00. Og i adventstiden inviterer han til adventskalender 3., 10. og 17. desember.

Det er åtte luker som åpnes hver gang.

– Nå lager vi ekstra adventsro, det er så mye julemas. Her tenkte vi å gjøre det motsatte så folk kan finne en stillhet, det er tanken med disse tirsdagene, fortalte Skøyeneie Sagene Avis i fjor.

Og hvordan kan en konsert være en adventskalender? Jo, det fysiske programmet som deles ut, er laget som en kalender, der publikum må åpne – eller «rive opp» – hver luke før de får vite hva som blir spilt. Programmet er derfor hemmelig helt til luken er åpnet.

– Først leses det et adventsversj, så tenner vi ett av 24 lys, og spiller verket i den luken. Deretter åpner vi neste luke, leser et nytt versj, også videre, forklarer Skøyeneie.

Han kan røpe så mye som at årets kalenderkonserter inneholder alt fra de mest kjente, klassiske sviskene, til det mer ukjente. Her vil man få høre musikk fra de største komponistene, til andre publikum garantert ikke har hørt om før. Vi finner også norsk musikk, og komponister fra 1500-tallet, til dem som fortsatt lever og produserer musikk i dag.

– Vi tjuvstartet litt ved å åpne den første luken i forbindelse med julegrantenningen på søndag, siden det var 1. desember. Men jeg kommer til å spille den første luken igjen på tirsdag, sier Skøyeneie.

Og dersom du har deltatt på kalenderkonsertene noen av de tidligere årene, garanterer kantoren at du likevel ikke «kan» kalenderen fra før.

– Det blir ingen repriser. Det er 24 nye stykker som spille denne gangen, lover Skøyeneie.

Hver konsert avsluttes med en kort tidebønn med lystenning. Og det er adventskaffe og kake på veien ut.

Konserten er gratis. Vel møtt til en stille time med orgelmusikk i gamle ærverdige Sagene kirke.

Kantor Stein Skøyeneie ved Hollenbach-orgelet i Sagene kirke. Foto: Janina Lauritsen

Sagene Avis har fått tilsendt en flott historie Stein Skøyeneie har skrevet, og vi har tillatelse til å gjengi den i sin helhet her:

Et liv med Albert Hollenbachs orgel – på godt og vondt

Jeg tror jeg var 12 år og fullstendig bitt av orgelbasillen. Det meste jeg drev med var på en eller annen måte innrette mot orgelet og orgelmusikk. En familievenn, på den tiden, var snekkeren hos kirkevergen i Oslo. Han het Ingvar, og var stadig rundt i Oslos kirker for å reparere ei dør eller en benk. Og hadde jeg skolefri så var jeg gjerne med. For da fikk jeg spille på orglene i byens kirker.

En dag i høstferien skulle Ingvar innom Sagene kirke for å ordne noe. Og litt strengt, men også trist, sa han til meg at kirkevergen hadde nedlagt forbud mot at guttungen fikk spille på orgelet. Det var ikke for hvem som helst. Det var gammelt og skjørt. Jeg stod i portalen inn til orgelgalleriet og så på det fantastiske instrumentet. Med rød krakk å sitte på.

Det tok 29 år før jeg endelig kunne gå gjennom portalen til orgelgalleriet og sette meg på krakken, og spille. Senhøstes 2002 ble jeg tilsatt som kantor i Sagene kirke. Guttedrømmen ble virkelighet.

Hollenbachs orgel skulle adlyde meg, trodde jeg. Men etter hvert som årene har gått så er jeg fortrolig med at det som regel er jeg som må adlyde henne, dronningen på bakre galleri; Hollenbachorgelet fra 1891. Ufattelig mange gleder har du gitt meg, orgelet «mitt», men ufattelig mange bekymringer også.

Så tungspilt, kanskje på grunn av byggefeil i 1891, at kroppen har vondt som influensa når dagens økt er ferdig. Så mange tekniske besvær, fordi du er så gammel,
at spenningen om hvordan det skal gå i dag uroer kroppen før og under hver gudstjeneste, begravelse, bryllup og konsert. Og til tider så ustemt og «astmatisk»,
fordi pipene og vindladene er så alvorlig merket av tidens tann, at jeg er engstelig for om publikum holder seg for ørene og de gamle komponistene snur seg i sine graver.

Jeg har et brennende ønske, en visjon for dette gamle orgelet, så sjeldent og klangrikt, at orgelpipene, som lager lyden, klokelig må tas vare på inn i et nytt orgel.

Hver Hollenbachpipe skal få klinge både jublende og sorgtungt, akkurat slik de har gjort for gammel og ung, og for fattig og rik på Sagene og Bjølsen helt fra debuten i
1891. Og til neste guttunge står i portalen, og guttunge etter det, med drøm om igjen og igjen å fylle Hollenbachs piper med musikk av edleste sort. Ja, som en del av orgelhistorien fra 1891 via idag og fram til 2091, og kanskje 2191.

Det er ikke sikkert det finnes en snekker i det sekelet, men guttunger, de finnes. Helt sikkert.

– Stein Skøyeneie

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...