Sagene Avis

Gjør tegneserie til teaterstykke:

– En gutt som ikke bare er tøff i trynet

Premieren på «Ungdomsskolen» er 29.september på Oslo Nye Trikkestallen. Her Knut Steen i rollen som Aksel. Foto: Lars Opstad/Oslo Nye Teater

– Det kan starte en samtale om hvordan ungdommene egentlig har det – noen ganger skjønner man det ikke selv. Hvis noen sliter kan det være en inngang til å åpne seg, sier regissør Toril Solvang.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 30.09.2021 kl 10:45

TORSHOV: I Trikkestallen settes det i høst opp et teaterstykke for ungdom, om en tid mange opplever som sårbar. Nemlig «Ungdomsskolen». Stykket blir produsert som et samarbeid mellom Tigerstadsteatret og Oslo Nye Teater. Historien kommer fra den Bragepris-vinnende tegneserieromanen av Anders Kvammen.

«Aksel begynner på ungdomsskolen og blir raskt et offer for mobbere. Lærerne tar ikke ordentlig tak og etter hvert kommer det en følelse krypende som Aksel ikke forstår. Han svetter og alt føles skremmende og tomt. Han finner trøst i små øyeblikk med en sykkelkamerat. Å være en såkalt nerd er ikke lett, og når Aksel mister den han er aller mest glad i blir alt skikkelig tungt. Finnes det et svar på det eksistensielle spørsmålet: Hva skjer etter døden?», skriver Oslo Nye Teater om stykket.

Toril Solvang har regien av stykket. Hun vet godt hvorfor stykket burde settes opp.

– Det er viktig å snakke med ungdom om angst. Det er mange måter å gjøre det på, og dette er vår måte å strekke ut en hånd og trøste.

Solvang beskriver hovedkarakteren Aksel som en sårbar type. Det synes hun er viktig med historien, at en gutt «ikke bare er tøff i trynet».


– Det er vesentlig at barn og unge får nytt og relevant teater og underholdning. Og jo mer jo bedre, sier regissør Toril Solvang. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Jeg mener det er viktig at vi viser måten å være gutt på, med følelser og annerledeshet. Gutter har jo masse følelser, samfunnet har bare ikke latt dem få vise det så mye.

– Anders Kvammen som har skrevet tegneserieromanen fant jo sin vei i tegning, forteller Solvang.

Da hun leste tegneserieromanen, likte hun godt Kvammen sin verden. Så tenkte hun «hvordan gjør man teater av en tegneserie?»

– Med snakkebobler forteller man ting på en så kort måte, men likevel sjelelig med tegningene. Og det er nettopp det Anders får til så innmari bra – å lage den indre verden. Det hadde jeg også lyst til å få til.


Foto: Lars Opstad/Oslo Nye Teater

Samtalestarter

Solvang håper ungdom vil kjenne seg igjen i hvordan det er å gå på ungdomsskolen.

– Folk har det så forskjellig i nettopp de skoleårene. Jeg vil at publikum uansett alder skal føle at de får trøst. Det er nesten det viktigste for meg når jeg lager teater.

Hun mener ungdommene fra 8.klasse og oppover vil ha godt av å se stykket.

– Det kan starte en samtale om hvordan ungdommene egentlig har det - noen ganger skjønner man det ikke selv. Hvis noen sliter kan det være en inngang til å åpne seg. Og så er det et morsomt stykke, så man kan også bare komme og bli underholdt.


Foto: Lars Opstad/Oslo Nye Teater

– Må gi barn og unge relevant teater

Tigerstadsteatret jobber for barn og unge, og har en ungdomssatsing sammen med Oslo Nye Teater. «Ungdomsskolen» er en del av satsingen for å skape teater som betyr noe for de yngre.

Solvang forteller det er viktig å samarbeide om den målgruppen.

– Det er en vanskelig målgruppe å nå siden ikke alle har så stor interesse av å gå i teatret eller har penger. Det er vesentlig at barn og unge får nytt og relevant teater og underholdning. Og jo mer, jo bedre, fortsetter hun.

– Teater er til en viss grad terapeutisk. Mimesis, det å etterlikne, og selve teaterleken kan være trøstende. Teater trener både empatien og kan forhåpentligvis få deg til å føle deg mindre ensom.


«Ungdomsskolen» har premiere onsdag 29. september i Trikkestallen på Torshov.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...