Sagene Avis

Visste du at flere store animasjonsfilmer blir til på Sagene?

ANIMASJON: Randi Vedeld fra Sagene har jobbet med flere kinofilmer. Foto: Privat

Randi får gjøre mye spennende i løpet av en arbeidsdag. Hun kan for eksempel lage klær til Kapten Sabeltann, bygge båter eller finne ut hvor mye huden til kua skinner.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

SAGENE: Randi Vedeld er med på å skape flere av de store animasjonsfilmene. Hun er «modelling supervisor» i firmaet Qvist animation, og det er faktisk her på Sagene at blant annet filmene om Elias og Kutoppen ble til.

Og i dette yrket er ingen dag helt lik den forrige, forteller Vedeld.

– En uke bygger jeg et hus, en morgen lager jeg klær, etter lunsj teksturerer, eller «fargelegger», jeg en dobørste. I tillegg brukes det tid på problemløsning og diskusjoner om hvor stort et vindu skal være eller hvor mye «skinn» det er i huden på ei ku.

Flere kinofilmer

Sjansen for at du har sett Vedelds arbeid på kino er ganske stor. Hun har nemlig arbeidet med flere animasjonsfilmer: Knutsen og Ludvigsen og den Grusomme Rasputin, Elias og Storegaps Hemmelighet, Zombilennium og Kutoppen. Nå holder hun for tiden på med sin femte helaftens animasjonsfilm, Kaptein Sabeltann og den Magiske Diamant.

Og kort fortalt er hennes oppgave å bygge, fargelegge og overflatebehandle ting du ser i filmene. Alt fra settene, figurene, til gjenstandene karakterene bruker.


MODELLING SUPERVISOR: Vedeld forteller at ingen dag er lik i denne jobben. Foto: Privat

– Jeg får tegninger fra designavdelingen og lager en tolkning av disse i 3D. Men modellene jeg lager er ikke fysiske, de finnes kun inne i et dataprogram, påpeker hun.

Filmen Kutoppen har premiere 19. oktober og er med karakterene fra Kutoppen-universet i Kristiansand dyrepark.

– Her hadde jeg ansvaret for alle modellene. Jeg bygde selve Kutoppen, utvendig samt stua. Jeg modellerte ingen av karakterene, men la fargen på dem.

En herlig blanding av skaperglede og frustrasjon

I Kaptein Sabeltann og den Magiske Diamant som kommer til høsten neste år, er hun, i tillegg til modellør og teksturerer, en av to som lager klær i Marvelous Designer.


– Dette gjøres for at vi skal kunne simulere klærne slik at de oppfører seg som klær. Dette er vanskelig og dyrt og har ikke blitt gjort på Qvisten før. Så jeg lærer noe nytt.

Vedeld forteller om en stor og dyktig gjeng på Qvisten. Og alle har sine områder, selv om mange av dem løper litt mellom diverse oppgaver og disipliner. Og det er disse merkelige, flotte, talentfulle, snille, inspirerende personene som er det beste med jobben:

– Det at vi skaper noe sammen og lærer fra hverandre. Min jobb er en herlig blanding av skaperglede, fantasi, tekniske løsninger, samarbeid, frustrasjoner og farger.

KUTOPPEN: Filmen har premiere på kino 19. oktober Foto: Privat

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...