Vinterferietips:
Denne kulturløypa må du prøve!

Kulturetaten har laget en kunstløype. De oppfordrer alle til å nyte kunsten på Torshov i vinterferien. Foto: Janina Lauritsen
– Nå som mye er stengt er det fint å minnes på de kulturaktivitetene som det er mulig å ta med familien på, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal.
Publisert: 21.02.2021 kl 07:00
Sist oppdatert: 22.02.2021 kl 09:07
TORSHOV: Selv om mye er stengt nå, finnes det kulturaktiviteter det er mulig å oppleve ute.
Kulturetaten har laget en skulpturløype på Torshov. De oppfordrer deg til å ta deg turen ut for å oppdage kunsten som finnes rett utenfor døra di.
– Kunsten vi lever og omgir oss med i det daglige er kjempeviktig! Nå som mye er stengt er det fint å minnes på de kulturaktivitetene som det er mulig å ta med familien på. Folk i Oslo er flinke til å være aktive og samtidig følge reglene. Jeg håper alle som er i byen i vinterferien benytter sjansen til å komme seg ut og oppleve nærområdet sitt på en ny måte! sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal.
Her er løypa:
Oksefontenen
Laget av Asbjørg Borgfeldt i 1926.
Da Asbjørg Borgfelt var akademistudent vant hun to skulpturkonkurranser. Den ene resulterte i verket Oksefontenen, med et muskelsvulmende bronsedyr i midten av et barokkpreget granittbasseng. Oksen er omgitt av vannspyende øgler eller padder. Fontenens samspill med arkitekturen rundt Hegermanns plass på Torshov ga et av Oslos mest særpregede byrom, skriver Kulturetaten.
Fernanda Nissen
Laget av Wilhelm Rasmussen (1879-1965) i 1931.
Bronsebysten av Fernanda Nissen står nederst i Torshovparken. Hun var en pioner innen arbeiderkvinnebevegelsen og redaktør
for tidsskriftet Kvinden. Nissen satt i Oslos skolestyre, og representerte Arbeiderpartiet i bystyret. Der gjorde hun en stor innsats innen familie- og skolepolitikk, fengsels- og bibliotekvesen og ivret for opprettelse av parker og grøntanlegg. Hun sto også for opprettelsen
av Oslo kommunale Husmorskole i 1916.
Jolly Kramer-Johansen
Bronseportrett av komponist og kapellmester Jolly Kramer-Johansen som bodde mesteparten av sitt liv på Torshov. Han skrev musikk til en rekke norske filmer, blant annet Arbeiderpartiets valgkampfilmer fra 1930-årene. Hans melodi Karusell vant norske Melodi Grand
Prix i 1965. Bysten er laget av hans sønn, skuespilleren Willy Kramer-Johansen i 1966.
Liggende foleunge
Billedhuggeren Per Hurum er kjent for sine store fonteneskulpturer på Rådhusplassen, og for framstillinger av grasiøse foler og danserinner.
Skulpturen Liggende foleunge ble reist i Torshovparken i 1952.
Tors Bukker
Laget av Anna Widen i 2017.
Widens skulptur Tors bukker i Torshovdalen tar utgangspunkt i stedsnavnet Torshov og historien om de to bukkene som dro vognen til den norrøne guden Tor. Det sies at han ble dyrket her. De kraftige, lange hornene som slynger seg opp og ned i jordsmonnet bak de to dyrene viser hvor gamle de er. Verket er tilpasset landskapet og røttene til trærne rundt. Størrelsen på elementene er tilpasset små kropper og den levende og detaljerte overflaten inviterer til berøring, klatring og lek.
Hodet N.N.
Øverst i Torshovdalen står en syv meter høy bronseskulptur. Hodet N.N. er en gigantisk forstørrelse av et klassisk dukkehode som Marianne Heske kjøpte på loppemarked i Paris i 1971. Hodet N.N. skuer utover byen og fjorden. På avstand kan verket vekke undring. Går man nærmere blir man møtt av en massiv skulptur og et klassisk, lite amfi. Utenpå dukkhodet er det tegnet røde streker og tall. Disse er inspirert av frenologikart som viser plasseringen av ulike evner og sanser.
Kunstneren ønsker at publikum skal få anledning til å bruke Hodet N.N. og la tankene fritt strømme rundt.
Oslo kommunes kunstsamling
Kunstsamlingen finnes over hele byen, på tusen ulike steder, ute og inne i kommunens bygg og byens offentlige rom – kort sagt der folk ferdes og bor. Samlingen forvaltes av Kulturetaten.
Oslo kommunes kunstordning skal arbeide for at profesjonell kunst preger og forbedrer Oslos offentlige rom til glede for et allment publikum, spesielt barn og unge. Hvert år avsettes 0,4 prosent av kommunens investeringsbudsjett til kunst gjennom
ordningen, som administreres av Kulturetaten.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!