Kuttet fysioterapi for å bedre økonomien i bydelen

STORO/NYDALEN MENSENDIECK-FYSIOTERAPI: Fysioterapeutene er bekymret for de lange ventelistene i Bydel Sagene. F.V.: Jeanette Wangberg, Ingrid Næss, Mari Nordeng Carlsen og Jenny Toftner. Foto: Privat
Bydel Sagene har Oslos nest laveste dekning av fysioterapi. Likevel har det blitt holdt ledig et fullt driftstilskudd i tre år.
Publisert: 16.11.2018 kl 09:17
Sist oppdatert: 16.11.2018 kl 14:08
BYDEL SAGENE: Sagene Avis har tidligere skrevet om at Bydel Sagene har Oslos nest laveste dekning av fysioterapi – to årsverk per 10.000 innbyggere. Gjennomsnittet for Oslo er 4,9 årsverk.
Ingrid Næss er fysioterapeut i Bydel Sagene og daglig leder ved Storo og Nydalen Mensendieck-Fysioterapi AS. Hun har flere ganger stilt opp i de lokalpolitiske møtene, og fortalt om bekymring over lange ventelister for å få behandling hos fysioterapeuter med kommunal avtale.
Hun mener bydelens politikere må ta et veivalg nå – er det bare dem med god råd som skal få fysioterapibehandling, ved at de betaler alt av egen lomme hos fysioterapeuter som ikke har avtale med kommunen? Og hun snakker for dem mellom 18 og 67 år, og som ikke kommer inn under de andre kommunale fysioterapiordningene i Bydel Sagene, for barn og eldre.
– Jeg ser jo de lange ventelistene vi også har på nettopp fysioterapi. Jeg er veldig bekymret for fysioterapitilbudet i Bydel Sagene, sa hun tidligere til lokalavisa.
Skulle rette opp bydelens store merforbruk
Næss har også påpekt at siste driftsavtale ble ledig som følge av oppnådd pensjonsalder for tre år siden. Instituttet den var tilknyttet ble lagt ned, men fortsatt holder bydelsadministrasjonen avtalen ledig. I sum utgjør en 100 prosents driftsavtale 444.600 kroner.
Årsaken til at tilskuddet har blitt holdt ledig er flere, sier Inger Lise Myklebust, avdelingsdirektør helse og mestring i Bydel Sagene.
– Vi hadde opprinnelig et ønske om at dette tilskuddet skulle lokaliseres på «Sagene–siden» av bydelen, da de fleste fysioterapeutene med driftstilskudd er lokalisert ved Sandaker og Storo-området. Dette fikk vi ikke til grunnet instituttenes størrelse og utforming på Sagene. Da bydelen så fikk store økonomiske utfordringer ble tilskuddet ledigholdt som et av mange tiltak for å rette opp bydelens store merforbruk.
Kan innebære sykemelding
Kjell Omdal Erichsen, gruppeleder for Høyre i Sagene bydelsutvalg, har også tidligere sagt det er uheldig at Bydel Sagene har nest lavest dekning av alle bydelene.
– Så lav dekning fører jo til at det for mange Sagene-beboere blir lang ventetid før de kan få behandling, og at ventetiden kan innebære både sykemelding og redusert livskvalitet. Og med lav dekning, blir jo også kapasiteten til å gjennomføre forebyggende behandling også redusert.
Han mener at for å øke kapasiteten og redusere ventetiden for å få fysioterapibehandling, vil det umiddelbart mest effektive tiltaket fra bydelsutvalgets side være å prioritere midler til å lyse ut flere 50 prosent-hjemler for avtalefysioterapeuter når bydelsbudsjettet for 2019 skal vedtas av bydelsutvalget i desember.
Støtter Oslo kommune
Dette var regionleder for Oslo-området i Norsk Fysioterapeutforbund, Karianne Bruun Haugen, uenig i. Hun skrev et debattinnlegg der hun belyser at de støtter Oslo kommunes hovedregel om hele driftsavtaler:
Oslo kommune har en politikk på at man skal lyse ut hele driftsavtaler, det vil si 100 prosent, som hovedregel.
– Dette støtter vi kommunen fullt ut i. Det er viktig at størrelsen på driftshjemmelen tilsvarer det praksisomfanget som det er behov for og som kreves. Jeg ser med bekymring på uttalelsene til Omdahl Erichsen om å lyse ut deltidshjemler og leser mellom linjene at man da ønsker at fysioterapeutene skal jobbe fullt – det vil si 50 prosent gratis arbeid.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!