ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

– Kvinner er halve befolkningen, da bør vi ha halve makten

HUN BØR STILLE: Arbeiderpartiet vil ha flere kvinner inn i politikken, forteller kampanjens lokalkontakt, Ragnhild Sjoner Syrstad. Foto: Janina Lauritsen

– Kvinner er halvparten av befolkningen, men ikke rundt bordet der beslutninger tas, sier Ragnhild Sjoner Syrstad (Ap).

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 01.10.2018 kl 12:12

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: Oslo Arbeiderparti holder i disse dager på med en kampanje for å rekruttere flere kvinner til politikken.

De vil aktivisere dem som i dag er passive blant sine kvinnelige medlemmer, få flere kvinner til å stille til valg for Oslo Arbeiderparti og få ny kompetanse inn i Arbeiderpartiet i folkevalgte roller.

Det er mange utfordringer, forteller AP-politiker Ragnhild Sjoner Syrstad. Hun er lokalkontakt for aksjonen i Bydel Sagene.

Det at det er flest kvinner som stemmer på Arbeiderpartiet, men allikevel flest mannlige medlemmer er ett av dem.

– Cirka 60 prosent av velgerne til Arbeiderpartiet er damer, sier hun.

ANNONSE

Ikke likestilt når kvinnene ikke er representert

En annen utfordring, som hun påpeker, er at kvinner kun tjener 85 prosent av det menn tjener.

– Det er også en del ufrivillig deltidsarbeid. Hvorfor? Og det er høyere sykefravær blant kvinner. Dette forskes det ikke nok på.

– Arbeiderpartiet har jobbet så mye for likestiling, men vi er ikke likestilt så lenge ikke kvinner er representert. Vi vil ha mer mangfold i partiet, få flere stemmer med og få mer kompetanse i et parti som kunne gjort det bedre i meningsmålingene. Det er for få kvinner rundt bordet, det må jevnes ut.

Visste du at kun 3 av 15 bydelsutvalgsledere i Oslo er kvinner? Eller at langt flere kvinner enn menn trekker seg etter én periode i lokalpolitikken?

ANNONSE

– Vi burde fått det opp til syv eller åtte, og vi må legge inn mer ressurser for å få damene til å bli værende i politikken.

Kvinner hetses mer

Det som også er synd, fortsetter hun, er at mange kvinner er mer utsatt for hets i det offentlige rom. For eksempel Tonje Brenna (Ap), som mente det var feil å retusjere bildene av barnehagebarn.

– Hun fikk flere hundre hatmeldinger i etterkant.

Løsningen, mener hun, er å få flere kvinner som uttaler seg.

– Det skaper mer respekt for kvinnelige autoriteter. Vi kan ikke bukke under for hetsen.

ANNONSE

Det holder å være engasjert

– Jeg er stolt av å tilhøre et parti og en bevegelse som har gått foran hva gjelder å få flere kvinner inn i politikken og i ledende posisjoner, sier byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap). Hun er tidligere bydelsutvalgsleder i Bydel Sagene og bor også i bydelen.

– Denne kampanjen viser at vi fortsatt ønsker å invitere flere inn i de demokratiske prosessene i byen vår. For å kunne si at vi har et representativt demokrati må vi sørge for at vi har politikere med ulik bakgrunn, interesser og erfaringer. Men vi må også sørge for at det er en likevekt mellom kjønnene. Kvinner er halve befolkningen, da bør vi ha halve makten.

Kampanjen understreker viktigheten av at alle er kvalifisert til å stille, at alle har noe å bidra med, mener hun. Man må ikke ha lang erfaring i et parti eller ha spesialkompetanse på politikkområder for å gå inn i politikken.

– Det holder å være engasjert – ha lyst til å påvirke, ha lyst til å bidra. Jeg håper kampanjen kan bidra til at flere kvinner faktisk stiller. Til bydelsutvalg eller bystyret. I bydel får man en unik mulighet til å påvirke hvordan bydelens tilbud og omgivelser utvikler seg. Det er svært kort vei mellom vedtak og gjennomføring, man kan se endring raskt når man stiller til et bydelsutvalg, sier hun til Sagene Avis.

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE