ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Lanserer nytt magasin for å nå de eldre med viktig informasjon

Tone Tellevik Dahl med seniorveileder i Bydel Sagene, Herdis Aune Kvalevaag, og bydelens prosjektleder for Aldersvennlig by, Grethe Skarpnes. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Enten man trenger bistand, svar på spørsmål eller ønsker å planlegge alderdommen sin, kan bydelenes seniorveiledere, og det nye seniormagasinet Sjef i eget liv, være til hjelp.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 09.04.2019 kl 17:41

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO/TÅSEN: Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) lanserte det nye magasinet fra Oslo kommune i Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22 på Tåsen – fyrtårn og testhus for fremtidens eldreomsorg i Bydel Nordre Aker – tirsdag 2. april.

Seniorhuset i Nordre Aker vant kommunens Seniorpris i 2018.

– Oslo er en aldersvennlig by, og i magasinet ønsker vi å inspirere eldre og seniorer om muligheter som finnes for eldre i byen, sier byråden.

Det nye magasinet har fått et navn byråden stadig gjentar når hun snakker om eldreomsorg: Sjef i eget liv. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Hvilke behov skal magasinet dekke?

ANNONSE

– Det dekker behov som de eldre selv har gitt uttrykk for og etterspurt; oversikt over kommunale tilbud til eldre, og muligheter for tilrettelegging – og de vil ha det i trykt form, ikke bare digitalt, selv om jeg representerer et byråd som går i bresjen for digitalisering. Derfor trykker vi opp disse magasinene, som seniorveilederne i bydelene får med seg til å distribuere i seniorhus, seniorsentre og tradisjonelle infokanaler, sier Tellevik Dahl.

Seniorveiledere

Ikke alle vet nemlig at det finnes én eller flere seniorveiledere i hver av de 15 bydelene, som kan hjelpe eldre og pårørende med å finne frem til tilbud, aktiviteter og hjelpe frem til rett instans i kommunen. Dette, og hvordan man kommer i kontakt med sin lokale seniorveielder, opplyses det om i magasinet.

– Seniorveilederne er der for å gjøre hverdagen enklere for de eldre, slik at de kan klare seg selv, og være sjef i eget liv, sier byråden.

Ordningen med seniorveiledere i Oslo kommune startet i de fleste bydelene i 2003/2004, ifølge byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid. I Bydel Sagene er det Herdis Aune Kvalevaag som er seniorveiledere. Hun kan kontaktes på telefon 469 05 893, via Sagene seniorsenter på tlf. 22 22 80 07, eller e-post. Les mer om seniorveilederne i Oslo kommune her.

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl og seniorveilederne i Oslo. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

Reportasjer

Seniormagasinet inneholder reportasjer fra hele byen, som skal vise bredden av aktiviteter og tilbud som innbyggerne kan benytte seg av for å ha en aktiv og innholdsrik alderdom. Blant annet er det en sak om Eva Qvist (77), som har flyttet til en Omsorg+-leilighet på Sagene. Botilbud for eldre bør være fleksible, sentrale og individuelt tilpasset, mener hun.

Sagene Avis skrev om Eva i 2017, da hun fikk testet ut ny velferdsteknologi for enklere å kunne klare seg selv.

«Med dette magasinet ønsker vi å gi tips og inspirasjon til en aktiv alderdom. Her kan du lese om Kjell som får hjelp til å gå på butikken for å handle maten han selv vil lage på kjøkkenet sitt. Du kan lese om Hans som fortsatt kan møte vennene på seniorsenteret, når han blir fraktet fra dør-til-dør med rosa buss. Og du kan lese historien om en gruppe damer i Groruddalen som trener seg glade,» skriver eldrebyråden i forordet til magasinet.

Tellevik Dahl lanserte seniormagasinet for Oslos seniorveiledere. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

Satsingsområder

Innholdet i Seniormagasinet er bygget rundt de seks satsingsområdene for Aldersvennlig by:

1. Samfunnsdeltakelse
2. Transport
3. Bolig
4. Utendørsområder og fysisk aktivitet
5. Kommunikasjon og medvirkning
6. Helse- og omsorgstjenester.

Her skal man finne svar, og veiledes til hvor svarene finnes i kommunen. Tellevik Dahl legger til at også pårørende er en viktig målgruppe både for Seniormagasinet og seniorveilederne.

– For mange vil det være nyttig å starte planleggingen av egen alderdom, slik at man kan få på plass nødvendige hjelpemidler og støtte for å kunne bli boende i huset, selv når hjelpebehovet øker – og hvordan man kan fortsette å holde seg i aktivitet.

ANNONSE

Seniormagasinet kommer i første omgang ut med én trykt utgave, men finnes også til nedlasting digitalt. Digitalutgaven vil kunne oppdateres ved behov. Om det kommer flere utgaver, i digital og trykt form, vil avhenge litt av responsen, ifølge byråden.

– Artiklene i magasinet vil stå seg over tid, og er knyttet opp til ulike tilbud kommunen og frivilligheten har, legger hun til.

Du kan laste ned og lese hele Seniormagasinet Sjef i eget liv, her.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE