ANNONSE

Akkurat her skjedde det noe rart for 100 år siden

KRISTIANSANDS GATE 11: For 100 år siden lå det et annet hus her som begynte å synke Foto: Janina Lauritsen

For nøyaktig 100 år siden begynte et hus på Sagene å synke...

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 24.09.2018 kl 19:11

ANNONSE

SAGENE: Den 24.09.1918, på dagen hundre år siden, skrev Aftenposten om et hus på Sagene som «sto for fald.»

«Igaar rygtedes det saaledes, at nu sto et hus paa Sagene for fald; beboerne havde varslet politiet, som igjen havde gjort bygningsmyndighederne opmerksom paa sagen.» skriver Oslohistorie på sin hjemmeside.

Huset det skrives om lå i Kristianssands gate 11.

Våknet av at huset sank

Da Aftenposten dro til stedet, patruljerte tre konstabler i gaten og hverken barn eller voksne fikk lov til å gå på fortauet eller i gården. Gården, som besto av to etasjer og kjeller, var bygget i mur og hadde slått sprekker. Enkelte steder på fortauet var det også store revner.

«Inat vaagnede flere af beboerne ved at huset sank nedover, fortæller de. Det kan imidlertid ikke have sunket saa forfærdelig meget, for som man ser af tegningen, rager endnu en del af huset op.»

Bygget i 1875

Aftenposten skrev videre at ingen mennesker hadde flyttet ut, de avventet bygningsautoritetenes kjennelse på om det var fare på ferde eller ikke. Folk flest mente at saken var uten betydning.

«Melkehandlersken paa hjørnet, som førte det store ord, vidste at fortælle, at huset tilhørte en dame i Amerika, og at det var blevet bygget i 1875. Lige efter at det var færdig, var man begyndt at grave i gaden rundt det, og helt fra den tid havde det været lidt balstyrig. Det havde slaaet revner paa sig, men det holdt nok. Havde det greiet sig saa længe, stod det nok videre.»

Les hele saken på Oslohistories nettside

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord