ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Her skulle 15-16 telefondamer jobbe i tilfelle et agrep på Norge, og sikre kommunikasjon dersom de ordinære linjene ble sabotert. Bunkeren skulle kunne tåle et atomangrep. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ble bygget for krig, så ble den glemt:

Her har tiden stått stille i snart 60 år

Under bakken i en blokk i Hans Nielsen Hauges gate ligger en bunker som var så hemmelig, at ingen andre enn toppene i regjeringen og Televerket visste at den eksisterte da den ble bygget på 1960-tallet. Inntil en vaktmester tilfeldigvis fattet interesse rundt 30 år senere.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 25.12.2020 kl 20:24

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

ÅSEN: Hans Nielsen Hauges gate 29c er et ganske ordinært bygg, i hvert fall ved første øyekast. Tar man turen inn i bakgården og ned den bratte trappa under bakken, er historien en helt annen. Her sitter den kalde krigen fortsatt i veggene.

– Vi kaller det Åsen nødsentral, men det har hatt litt forskjellige navn opp gjennom årene, sier informasjonssjef i Telenor, Magnus Line.

Ned en trapp, og bak en kraftig metalldør, merket Kulturminne, ligger et stykke "frosset" historie. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bak den tunge døra kommer vi inn i en yttergang, og så et slags kontrollrom. Det er litt kjølig ute denne dagen, men det er varmt og klamt nede i kjelleren. Og den innestengte lukta slår imot oss.

Forværelset, eller sentralbordet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

Lenger inn finner vi også et større rom med sentralbord, en båre og en gammel kabelsjakt – denne går på tvers under hele Oslo og kunne også blitt brukt som rømningsvei. Tidligere har døren inn til sjakten stått åpen, men i dag lar den seg ikke rikke.

– Sier litt om frykten som rådet

Åsen nødsentral skulle i sin tid sikre en kommunikasjonsmulighet for særlig statsminister, regjeringen og kongen ved atomkrig eller en annen krise under den kalde krigen.

Behovet for en slik sentral ble ekstra stort i forbindelse med Cuba-krisen i 1962. På denne tiden var Einar Gerhardsen statsminister, og Telenor antar i dag at hans regjering bestilte denne sentralen fra dem - eller Telegrafverket, som de het den gangen.

I Åsen nødsentral har tiden stått stille siden tidlig på 1960-tallet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Nødsentralen ble bygget på en manuell telefonløsning, slik at man ikke hadde alle eggene i samme kurv ved et angrep som tok ut den automatiserte sentrale telefonlinja. Dette sier litt om hvilken frykt som rådet den gangen, den kalde krigen var absolutt noe som rammet Norge hardt, sier Line.

ANNONSE

Hit skulle 15 telefonistinner fraktes, men de ville ikke bli fortalt om stedet og arbeidsoppgavene før ankomst.

Men det ble aldri noen krise eller atomkrig. Alt utstyr som trengtes for å kunne være operative i en krise ble plassert her, for så å bli glemt. Det var nemlig kun en liten krets av toppledere som visste om sentralen og denne informasjonen ble ikke videreført etter hvert som statsministere og ledere i Telegrafverket kom og gikk. Døren inn til sentralen ble derfor aldri åpnet igjen før i 1995, da en vaktmester tilfeldigvis kom over den.

I Åsen nødsentral har tiden stått stille siden tidlig på 1960-tallet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Folk i Telenor den gangen måpte like mye som naboene rundt her, folk ante jo ikke at dette fantes. Det er mye vi ikke vet, de som visste mest er døde for lenge siden. Det er ikke funnet noe i Telenors arkiver. Alle dokumentene som handler om dette stedet, har ligget her inne.

Se flere bilder fra Åsen nødsentral i galleriet (tryk på bildet for å bla. Saken fortsetter nedenfor):

ANNONSE

Lyser fortsatt

Alt er fortatt i originalpakningen. Stolene er i plast og står fortsatt oppå bordene, tørrdassene ble aldri pakket ut og hodetelefonene fra Ericsson har aldri vært i bruk. I det ene rommet står noe som kan minne om et sikringsskap, med mange små lyspærer. Disse lyser fortsatt.

– Dette er åpenbart skrudd på. Men vi vet ikke hva det er, ingen tør å skru det av heller. For da vet vi ikke hva som skjer!

I Åsen nødsentral har tiden stått stille siden tidlig på 1960-tallet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I dag er sentralen en del av Telenors verneplan for bygninger og installasjoner, og man kan få komme inn på bestilte omvisninger.

ANNONSE

Men om det er behov for et sånt hemmelig og sikkert anlegg i dag, med dagens infrastruktur og teknologiske løsninger, vil ikke Line svare på.

– Det kan jeg ikke gå inn på. Men Telenor er en beredskapsorganisasjon i dag også.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE