Stor nostalgifare:
Kjenner du igjen dette røde huset?

PORTVEIEN 2: Husker du dette huset? Det er bare å ta seg en tur inn i Hjemmets Kolonihager. Foto: Janina Lauritsen
Eli, Jarl og Raffen var kjente og kjære for mange på 80- og 90-tallet. Men visste du at huset deres ligger på Bjølsen?
Publisert: 25.08.2018 kl 12:21
BJØLSEN/HJEMMETS KOLONIHAGER: For redaksjonen i Sagene Avis er det nesten umulig å gå inn i Hjemmets Kolonihager uten å få assosiasjoner til de gode, gamledagers barne-TV. Men hvis du går helt innerst, i nedre del til høyre, finner du faktisk et lite stykke TV-historie.
Det lille, røde huset med hvite vinduskarmer og stakittgjerde ligger der fortsatt, med Portveien-skiltet rett utenfor.
Husker du denne?:
NRKs første storproduksjon av barne-TV
Husets beboere, Eli Rygg og Jarl Goli, tok oss med på eventyr gjennom TV-skjermen i 140 episoder fra 19. mars 1985 til 1987. Serien ble også senere sendt i reprise.
De utvendige scenene til serien ble filmet i hagen til Portveien 2, men scenene fra «inne i huset» ble faktisk filmet i et studio – beklager hvis lokalavisen ødela noen barndomsillusjoner der.
Portveien 2 var NRKs første storproduksjon av barne-TV og var ment å være et program for de minste, men samtidig et program hele familien kunne ha glede av. Temaene var gjerne knyttet til naturen, men også fortellinger, tradisjoner, følelser og sosiale forhold.
Mange husker kanskje Jarl Goli best som den mannlige programlederen, men Terje Strømdahl var faktisk å se i halvparten av episodene. Sjiraffen Raffen, som var en hemmelighet og aldri ble oppdaget av husets beboere, ble ført av dokkespilleren Åsmund Huser.

BLE IKKE OPPDAGET: Sjiraffen Raffen fant på mye rart hver gang beboerne i huset snudde ryggen til. Foto: Skjermdump
Risikerte å bli revet
Da NRK var ferdige med å filme ble huset gitt til Hjemmets kolonihager.
I 2013 hadde huset blitt i så dårlig stand at Hjemmets Kolonihager vurderte å rive det. Taket var ikke tett og treverket var råttent. I motsetning til de andre husene i kolonihagen, som har private eiere, er det selve kolonihagen som eier Portveien 2.
Nyheten om at den lille hytta risikerte å bli revet gjorde Eli Rygg trist.
– Jeg har jo ikke lyst til at den skal bort. Den ligger jo der som en god liten kulturskatt, sa hun til NRK. Hun håpet huset kunne bli bevart og foreslo at det kunne bli flyttet til NRK og bli et barne-TV-museum.
Huset hadde på dette tidspunktet blitt et omfattende renoveringsprosjekt som Hjemmets Kolonihager ikke hadde råd til.
– Vi diskuterer om vi rett og slett skal selge den til nestemann som står på venteliste og bare la den videre skjebnen til hytta ligge i dens hender. Da kan den for eksempel rives eller bygges helt om. Da er det slutt på Portveien 2, definitivt, sa styrelederen i Hjemmets Kolonihager til NRK.
Dugnad reddet huset
Men så kom Fortidsminneforeningen og en stor dugnadsgjeng på banen.
– Det er en fin bygning, som er bygd i 1912, og den har en spesiell historie. Vår oppgave er å reparere gamle hus som er verdt å ta vare på, sa Ola Fjeldheim i Fortidsminneforeningen.
Dugnadsgjengen pusset blant annet opp vinduene, som var fra en gammel sveitservilla fra 1800-tallet, skiftet ut det råtne og tettet taket.
– Nå er Portveien 2 klar for 100 år til. Det er et solid hus som er bygd for å repareres, så hvis det blir vedlikeholdt vil det holde lenge, sa Fjeldheim.
Mange fine sanger
Mange fine sanger kommer fra Portveien 2. For eksempel Tenn lys, Morgendagens søsken, Hysj, kan du høre gresset gro, Hvilken dag er det i dag, Fire elementer og Ta en potet kommer fra programmet.
Hvis du har lyst til å se huset i levende live, er det bare å ta seg en tur til Hjemmets Kolonihager.
Det er ikke alle som vet at det er lov å gå inn, men arrangørene av Sagene Hagefest påpeker at Hjemmets Kolonihager er en park og for alle – så lenge man ikke går innenfor gjerdene til husene, da.
– Vi er opptatte av å vise hva hagen er for nærmiljøet og at folk kan komme hit hele sommerhalvåret. Det er en lekeplass her, ingen trafikk og barna går helt trygt. Folk må skjønne at det er lov til å gå inn i kolonihagene, har de tidligere sagt til Sagene Avis.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!