ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

SAGENE ARBEIDERBOLIGER: Tore Hage viser det som en gang var Sagene Arbeiderboliger, der hans oldemor Nora Atlanta bodde. Foto: Janina Lauritsen

På tur med Tore:

- Jeg identifiserer meg med generasjonene før oss, det gjør at man holder beina litt på jorda

- Det fundamentet vi står på i dag, det er det andre som har bygget for oss. Og dette blir en del av identiteten, sier Tore Hage.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 27.05.2019 kl 16:40

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

PÅ TUR MED TORE: Tore Hage er over gjennomsnittlig interessert i historie og han kan svært mye om lokalhistorien i bydel Sagene. Det var nemlig her hans egen historie startet.

I Sagene Avis' nye helgespalte «På tur med Tore» vil han ta oss med på tur rundt omkring i bydelen, og litt utenfor, for å fortelle om sine oldemødre og -fedre og hvilke steder de bodde. På ferden får vi også høre mye spennende lokalhistorie og kanskje en artig historie eller to fra utenfor bydel Sagenes grenser.

Hvem var de, hvor kom de fra?

Tore har en hytte som ble bygget av morfaren. Og det var i forbindelse med denne delen av slekten han fikk interesse for å lese i bygdebøker.

- Etter hvert som generasjonen blir borte, arver man en stor haug papirer. Så begynte jeg å lese og jeg ser slektens attester på koppevaksiner, fødsels- og dåpsattester, vielsesattester og ligningspapirer. Jeg fattet interesse. Hvem var de, hvor kom de fra og hva gjorde de?

Dette, kombinert med at han lenge hadde hatt interesse for historie, gjorde at han begynte med slektsforskning. Men ikke bare menneskene og sin egen slekt - selve historien. Og ikke minst industrihistorien.

ANNONSE

- Den engasjerer meg og jeg leser mye om den. Det er spennende og gir en helt annen forståelse for hvorfor vi er der vi er i dag. Å ta en liter melk fra kjøleskapet er liksom naturlig i dag, men de hadde hverken kjøleskap eller penger til å kjøpe brød før. Det fundamentet vi står på i dag, det er det andre som har bygget for oss. Og dette blir en del av identiteten. Man identifiserer seg med generasjonene før oss, og det gjør at man holder beina litt på jorda.

Utsikt over Nydalen med fabrikken nærmest, "Haugen til venstre og "Ellendalen" til høyre, arbeiderboliger ovenfor jernbanen Foto: Ukjent/Oslo byarkiv

Nydalenparet fant hverandre

Nora Atlanta (1872) og Thorer Herman (1869) fant hverandre i Nydalen. På denne tiden tilhørte Nydalen Aker, og det var her den største tilflyttingen av folk fra utenfor Kristiania var.

Thorer Herman var sønn av spikermester Anthon, som jobbet på en av fabrikkene i Nydalen og senere var med på å starte opp Akerselven Spikerverk.

Selv jobbet Thorer Herman på Ellendalens Spinderi i Nydalen fra han var 14-17 år gammel, men dette ble nedlagt og gikk inn i Nydalens Compagni i 1886. Derfor utdannet han seg til kirurgisk instrumentmaker og jobbet for firmaet Gallus.

ANNONSE

- De laget alt fra sakser og pinsetter til injeksjonssprøyter, alt som i dag er engangsutstyr på sykehusene, forteller Tore.

Ellendalens Spinderi, fotografering 1869 (ca). Fra 1895 en del av Nydalens Compagnie. Foto: Ukjent person/Oslo museum

Måtte overnatte i Birkelunden

Nora Atlanta og Thorer Herman flyttet til Grünerløkka. Der bodde de sammen helt til det gikk med disse som med resten av oldeforeldrene til Tore - oldemoren endte opp alene.

- Det kom en dramatisk vårnatt i 1904. Ifølge familiesladderen slapp ikke Thorer inn hjemme i Schleppegrells gate. Man kan jo bare tenke seg hvorfor. Så måtte han overnatte i Birkelunden. Jeg fant beviset i kirkeboka, der står det at han døde av lungebetennelse i april 1904. Og det er jo en naturlig sammenheng med å overnatte ute der.

Birkelunde ca 1905. Året før måtte Tores oldefar overnatte i Birkelunden, før han døde av lungebetennelse i april. Foto: Mittet & Co A.S./Oslo Museum

ANNONSE

Da ble gode råd veldig dyre for Nora Atlanta.

Hun satt alene igjen med to mindreårige barn, Mauritz Osvald (10) og Helene Antonie (7). Hun flyttet derfor til Sagenes Arbeiderboliger i Toftes gate 25 A og tok seg jobb som tvinnerske på Graahs Spinderi.

Senere arbeidet hun som parkarbeider ved Oslo parkvesens gartneri, og her ble hun i nesten 30 år. Årslønnen her på 1920-tallet var 2300 kroner, som tilsvarer ca 55.000 kroner i dag.

- Det var sikkert koselig på sommeren, men ikke nødvendigvis så fett med den lønna. Den årlige skatten på 26 kroner hadde hun problemer med, hun fikk strenge brev fra myndighetene. Det var med andre ord et svært strevsomt liv med et stort ansvar for to barn alene.

Det morsomste Tore har igjen etter sin oldemor er hennes bittelille almanakk, som ble trykket i 1890. Der noterte hun flittig gjennom hele livet.

ANNONSE

- Det aller koseligste er det hun skrev 1. april 1937: «Første sol i mitt vindu.» Da hadde sola klart å komme til vinduet før den gikk ned. Det er noe som setter deg inn i at dette var et levende menneske. Jeg har alltid tenkt på at dette var det samme vinduet min far satt ved og så på hestene hos Ringnes Bryggeri.

Etter å ha bodd i Toftes gate i 48 år, døde hun i 1952.

- Nora Atlanta hadde nok et typisk liv for denne tiden.

Ringnes bryggeri. Fotografering 1926. Tore forteller at faren hans satt i vinduet i Toftes gate 25 A og så på hestene hos Ringnes Bryggeri. Foto: Wilse, Anders Beer/Oslo Museum

Døde i tannlegestolen

Datteren, Helene Antonie, døde allerede som 40-åring i forbindelse med et tannlegebesøk.

- Dette er en av familiens dramatiske historier, som gjør at vi har problemer med å gå til tannlegen i dag, sier Tore og ler.

Det gikk litt bedre med Tores farfar, Mauritz Osvald, han giftet seg med ei jente fra nabolaget - Harda Guldborg Sofie, som vi leste om i forrige «På tur med Tore.» Han var utdannet dreier og mekanisk høvler, og jobbet på Progress Verktøimaskinfabrik A/S på Carl Berners plass.

- I dag tror alle Progress på Carl Berner er et lite senter, men det var en stor mekanisk bedrift.

Følg med neste helg for neste avsnitt i «På tur med Tore»

Tegnekontoret i Progress Verktøimaskinfabrik A/S omkring 1900 Foto: Ukjent fotograf/Norsk Teknisk Museum

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE