ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

100 år skiller disse bildene

Sagene kirke sett fra dagens rundkjøring i Kierchows gate / Uelands gate, med ca. 100 års mellomrom. (Kollasj satt sammen av foto fra Oslo Museum (fotograf ukjent) og Karl A. Kjelstrup)

Nordkantkatedralen – Sagene kirke – har preget bybildet i 130 år.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.12.2020 kl 10:46

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Sagene kirke, tegnet av arkitekt Christian Fürst, stod ferdig i 1891.

Kirken er i nygotisk stil, utformet i rød, fuget tegl, med flere kobberbelagte tårn og skifertekket tak. Den er det sentrale midtpunktet på Sagene, der den ligger i enden av Gråbeinsletta. Den skiller seg fra mange andre oslokirker, og det er ikke uten grunn den har fått tilnavnet «Nordkantkatedralen».

– Vi kan se på kirkebygget som både en langkirke, sentralkirke og som korskirke på grunn av dens utforming, står det på Sagene kirkes nettside.

Her er kirken fotografert en gang på 1920-tallet:

Kierschows gate inn mot Sagene kirke anno 1920-1930. Foto: Ukjent/Oslo Museum (Public domain)

ANNONSE

Og her fra omtrent samme sted høsten 2020:

Sagene kirke sett fra omtrent samme perspektiv høsten 2020. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Videre skriver kirken:

«I 1956 ble kirken pusset opp innvendig, men senere skulle den måtte gå gjennom en mer omfattende renovasjon på grunn av hussopp. For å rette opp i dette stod kirkebygget stengt i fem år, mellom 2005 og 2010. Nå er altså kirken i bruk igjen, og det i aller høyeste grad. I tillegg til høyt aktivitetsnivå når det gjelder kirkelige aktiviteter og andre arrangementer, står kirken åpen hver tirsdag, torsdag, lørdag og søndag mellom kl. 12.00 og 20.00 - hele fire dager i uka. Alle som en er hjertelig velkomne til å ta turen innom!»

Du kan også se kirken fra din egen skjerm, på plattformen Walkinto har Tommy Hvitfeldt laget en digital "tur" i kirkerommet. Du finner den her (ekstern lenke).

ANNONSE

Altertavla i Sagene kirke viser nedtakelsen korset. Maleriet er en kopi av altertavlen i katedralen i Antwerpen. Kopien er malt av maleren Christen Brun (1828-1905).

«Sagene kirkes dronning, Hollenbach-orgelet, har stått i kirken siden den ble åpnet i 1891. Siden da er det blitt bygd om og tilføyd et ryggpositiv. Per i dag er orgelet det eneste av sitt slag i Norge. Høsten 2014 fikk Sagene kirke et mindre fem-stemmers kirkeorgel i gave fra Abildsø sykehjem - en prinsesse. Dette er nå pusset opp og restaurert, og har fått sin naturlige plass vestre sideskip.»

Dagens kantor i Sagene krike, Stein Skøyeneie, er dypt engasjert i historien og fremtiden til det unike orgelet. Selv «oppdaget» han det som 12-åring. Du kan lese mer om det i dette møtet Sagene Avis hadde med Skøyeneie i 2018:

Stein Skøyeneie er for øvrig en av de nominerte til Årets navn og ildsjel 2020 i bydel Sagene. Les mer om finalistene her:

ANNONSE

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE