Sagene Avis

Stortingsvalget 2017:

Lokalpolitikerne mener dette vil få flere til å stemme

Snart valg igjen - fra Stortinget. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Se her hva lokalpolitikerne foreslår av tiltak for å få flere til å stemme ved Stortingsvalget.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 14.02.2017 kl 08:44

SAGENE: – Økt valgdeltagelse er et tema jeg har brent for i mange år. Det er så utrolig viktig at flest mulig deltar i valg. Lav valgdeltagelse er et uttrykk for misstillit til samfunnet og til vårt demokrati. Derfor er jeg veldig glad for at Valgstyret har satt dette på dagsorden, forteller bydelsutvalgsleder i Bydel Sagene, Helge Stoltenberg (Ap), til lokalavisa.

Det er også store forskjeller på valgdeltagelsen mellom bydeler og mellom befolkningsgrupper.

– Det er også slik at folk i øst ikke stemmer i like stor grad som folk i vest og unge stemmer ikke like stor grad som eldre. Dette er også utfordrende, sier Stoltenberg videre.

Han fortsetter.

– Samtidig vet vi at folk med innvandrer bakgrunn stemmer i mindre grad enn etnisk norske. Dette er med på å skape avstand. Jeg tror det er helt nødvendig å sette inn tiltak for å øke valgdeltagelsen. Derfor har Ap fremmet dette forslaget for bydelsutvalget og lokalpolitikerne.


Fra forslaget til Ap, står det blant annet følgende.

– I bydel Sagene var valgdeltagelsen i 2015 64% som var omtrent gjennomsnittet i Oslo. Det er høyrer valgdeltagelse ved stortingsvalg enn ved kommunevalg. ...Flere undersøkelser har påvist en klar sammenheng mellom utdannelse og valgdeltakelse. De med høyest utdannelse har også den høyeste valgdeltagelsen.

Videre.

– Spesielt unge innvandrer gutter som har en svært lav valgdeltagelse, under 40%. Bydelsutvalget mener at det er viktig og riktig å sette i verk tiltak for å øke valgdeltagelsen i Oslo slik at flere er med å påvirke vårt demokrati.

Bydelsutvalget ber Valgstyret vurdere følgende tiltak.

  • Valgorganisasjonen bør vurdere å informere om valget gjennom SMS og brev
  • Valginformasjon bør ikke foregå gjennom organisasjonslivet men bli gjennomført av Oslo kommune. Dette bør likevel ikke være til hinder for at organisasjoner sammen med Oslo kommune gjennomfører informasjonstiltak, men det må komme klart fram at dette er nøytral informasjon fra Oslo kommune
  • Det bør sette inn informasjonstiltak rettet mot videregående skoler, universitet og høyskoler for å nå unge velgere
  • Det bør åpnes for at bydeler også kan drive informasjonsarbeid om valget
  • Alle valglokaler må være tilgjengelige for alle

  • Det bør settes inn tiltak spesielt rettet mot grupper i samfunnet som har lav valgdeltagelse
  • Det bør settes i gang opplæring i praktisk stemmegjennomføring – lære hvordan man stemmer
  • Forhåndsstemmelokalene må være åpne allerede fra kl. 7 slik at folk kan stemme før jobb

Forslaget til Ap ble enstemmig vedtatt i bydelsutvalget torsdag kveld.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...