Sagene Avis

Lokalpolitikerne oppfordrer byrådet til å redde Hollenbachorgelet

Sagene kirke henvender seg til byrådet med innspill til budsjettet for 2022, for å kunne redde Hollenbachorgelet. Foto: Janina Lauritsen

Sagene kirke har samlet inn 2,4 millioner kroner til å restaurere Hollenbachorgelet, men behøver å søke byrådet om det resterende beløpet, som vil komme på mellom 6 og 8 millioner kroner. Nå har de fått lokalpolitikerne i ryggen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2021 kl 10:44

SAGENE: Menighetsrådsleder i Sagene og Iladalen menighet, Kjersti Gulliksen, kantor Stein Skøyeneie og sokneprest Knut Rygh stilte opp i åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet i mars.

Der ytret de et ønske om at bydelen og menigheten skal arbeide samlet inn mot byrådet i forbindelse med budsjett 2022, for om mulig å få satt av penger til helt nødvendig restaurering av Hollenbachorgelet i Sagene kirke. Menigheten har samlet inn ca. 2,5 millioner som egenkapital, og det er vurdert som en tredjedel av total restaureringskostnad, informerte de.

– Verdt å stå på videre

Etter initiativ fra Reza Rezaee (R) ble dette ble tatt opp som en egen sak i forrige bydelsutvalgsmøte, torsdag 29. april, og lokalpolitikerne vedtok enstemmig å uttrykke sin støtte til menighetens søknad.

– Det betyr svært mye for oss å motta denne støtten fra et enstemmig bydelsutvalg! Det forteller oss at det er verdt å stå på videre for å redde det historiske Hollenbachorgelet, en sak som menigheten faktisk har arbeidet med så langt tilbake som i 1999, sier menighetsrådleder Kjersti Solhaug Gulliksen til Sagene Avis.

Orgelet er en kulturskatt i både norsk og europeisk sammenheng og en aktiv bidragsyter i bydelens kulturtilbud. Det sto klart til innvielsen av Sagene kirke i 1891 - 130 år siden i år.


– Engasjementet for bevaring er stort blant bydelens beboere, noe vedtaket i bydelsutvalget også viser. Vi har over lengre tid jobbet aktivt med å skaffe midler til veie, men selv om vi har skaffet omtrent en tredjedel av restaureringssummen er vi redd for at tida nå løper fra oss. Det er derfor vi har henvendt oss til byrådet med innspill til budsjettet for 2022.

Kantor Stein Skøyeneie er også svært glad for at lokalpolitikerne støtter søknaden.

– Det er et historisk øyeblikk at hele bydelen står samlet og sier orgelet er viktig. Det rører meg veldig dypt at alle politikerne vil gå inn for dette. Det betyr mye at Sagene-folk står sammen bak kirken og orgelet sitt. Orgelmusikken rører noe av det dypeste i folk, sier han og skryter av menighetsrådslederen:

– Hun har virkelig stått på i lang tid for å få til søknaden. All ære til henne! sier han til Sagene Avis.

Skøyeneie ble kåret til Årets navn og ildsjel 2020 av Sagene Avis' lesere. Premien på 10.000 kroner, gitt av Storo Storsenter, gikk rett til orgelfondet:


– Det synger på siste verset når det er så gammelt. Dette kommer veldig, veldig godt med i innsamlingsaksjonen, sa han til lokalavisa i januar.

HOLLENBACH: Stein Skøyeneie ønsker at pipene bygges inn i et nytt orgel. Foto: Håkon Wium Lie

Oppfordrer varmt om å imøtekomme søknaden

Her er vedtaket i sin helhet, som ble enstemmig vedtatt:

«Bydelsutvalget viser til søknaden fra Sagene- og Iladalen menighetsråd om rehabilitering av Hollenbachorgelet fra 1891 i Sagene Kirke. Orgelet er ett av de få bevarte instrumenter fra Albert Hollenbach, og har derfor en unik posisjon i norsk og nordeuropeisk kirke- og orgelhistorie.

Instrumentet spiller en viktig kulturhistorisk rolle for Sagene bydel, og er en sentral del av kirken som kulturhus, konsertarena, seremonirom. Orgelet er hyppig i bruk gjennom alle kirkens lavterskeltilbud; gudstjenester, bryllup, gravferd, konserter og andre kulturarrangementer. Det er stort vedlikeholdsetterslep på instrumentet med omfattende slitasjeskader. Menigheten har samlet inn 2,4 millioner kroner, men behøver å søke byrådet om det resterende beløpet for restaurering, som vil komme på mellom 6 og 8 millioner kroner. Bydel Sagene støtter menighetens søknad, og oppfordrer byrådet varmt om å imøtekomme søknaden for restaurering av orgelet, slik at også framtidige generasjoner får glede av dette kulturhistoriske instrumentet.»

Historisk viktig

Sagene Avis har også tidligere skrevet om «klangen fra 1891», som vil gå tapt om ikke orgelet restaureres.

Hollenbachorgelet ble bygget av tyskeren Albert Hollenbach. Han lagde til sammen 125 typisk tyske og romantiske orgler. Fra 1880 til 1892 leverte han 22 orgler til Norge. De fleste av disse er i dag byttet ut, bygget om eller bygget inn i nye og større orgler.

Det spesielle med orgelet i Sagene kirke er at fasaden og 16 av de 18 opprinnelige Hollenbach-stemmene er relativt godt bevart.


HOLLENBACH: 16 av de 18 pipene er bevart Foto: Håkon Wium Lie

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...