Lokalpolitikerne støtter forslag om midlertidig park på skoletomta

LILLEBORG: Skaara Arkitekter har kommet med idéer til hvordan tomta kan brukes, i påvente av den nye skolen. Lokalpolitikerne er positive. Foto: Janina Lauritsen
Men Undervisningsbygg Oslo KF er ikke positive til idéen. – Kostnadene i årsverk og penger vil fort gå over det som er rimelig for en kortsiktig bruk av tomten/bygget før rivingen startes, sier de, og får støtte fra byråden for næring og eierskap.
Publisert: 04.02.2020 kl 10:40
Sist oppdatert: 04.02.2020 kl 11:30
LILLEBORG: Oslo kommune ble i 2019 enige med Orkla om å kjøpe Lilleborg-tomta i Treschows gate 16 for 412 millioner kroner, og avtalen ble godkjent i Oslo bystyre 25. september i fjor. I desember gikk det ut et nabovarsel til beboerne i nabolaget om at det tomme fabrikkbygget snart skal rives.
Arkitekt Kiki Brinch Skaara er nabo til Lilleborg-tomta. Hun har et engasjement for nabolaget og for barn og unge, og har derfor fulgt prosessen tett. Hun mener at for et nabolag og nærmiljø, er det fint om tomta kan fylles med aktivitet, i stedet for å holdes stengt til byggestart.
– Tomta har ligget lukket en stund. Når man bor her merker man at det har vært en propp i systemet. Det er kuttet hull i gjerdene, knuste ruter og graffiti, sa hun tidligere til lokalavisa.
– Det er kjempefint at det kommer skole og flerbrukshall. Men det må gå an å bruke tomta til noe hyggelig før den tid. Dette er en kjempemulighet til å lage et sted hvor alle kan ta eierskap. Temporær bruk av byrom er i tiden, og denne tomta er indrefileten i bydel Sagene.
Her kan du lese hele artikkelen med Skaaras idéer for skoletomta
– Behov for gratis møteplasser
Leder for Miljø-, kultur- og byutviklingskomitéen i Bydel Sagene, Maria Varteressian (Ap), tenker at tomta må tas tak i, slik at den ikke ligger brakk som nå.
– Men det som er viktig for oss i Ap er at det blir en skole på tomta og plass til ungdomstiltak. Før vi får skolen på plass kan vi undersøke hvor raskt vi potensielt kan bygge opp en park, sier hun.

Leder av Miljø-, kultur- og byutviklingskomitéen, Maria Varteressian (Ap) Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)
Også leder for Oppvekst- og velferdskomitéen i Bydel Sagene, Gry Bruland Larsen (SV), er først og fremst opptatt av at skolen kommer på plass på tomta.
– Og jeg er glad for at våre rød-grønne politikere på Rådhuset har sørget for at det nå blir skole her, som bydelen trenger, og ikke flere boliger.
Hun syns planene om midlertidig bruk ser veldig spennende ut. Og dersom noen av disse lar seg realisere uten at det forsinker prosessen med skolen, ser hun positivt på idéene.

Gry Bruland Larsen (SV), leder for Oppvekst- og velferdskomiteen i Bydel Sagene Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)
– Jeg synes det er flott at vi har engasjerte innbyggere i bydelen, som ser muligheter til å gjøre nærmiljøet vårt grønnere og mer tilgjengelig for menneskene som bor her. Jeg har selv tidligere vært nærmeste nabo til denne tomten, og tror mange vil sette pris på å ha tilgang til dette fine turområdet tett på Akerselva, sier Larsen.
Bydelsutvalgsleder Almaz Asfaha (MDG) sier hun og Sagene MDG er veldig positive og enige med det lokale initiativet om å åpne opp for midlertidig bruk av tomta.
– Vi bor i en bydel med behov for flere gratis møteplasser som er tilgjengelig for alle, og midlertidig bruk av Lilleborg-tomta kan bidra til dette, sier hun.
– Kan ikke forsvares
Våren 2018, før kjøpet av tomten var gjennomført, men det var klart at den ville bli omregulert til blant annet skoleformål og friområde, og at Oslo kommune ville gå i forhandlinger med eieren, ba bystyret om å se på muligheten for å åpne opp området i påvente av skolebyggingen.
«Bystyret ber byrådet forhandle med eier om en minnelig avtale om kjøp av eiendommen så snart som mulig, for å opparbeide et midlertidig grøntareale frem til byggestart for skolen.» står det i vedtaket.
Undervisningsbygg Oslo KF er ikke positive til å slippe folk inn på tomta. Den er per dags dato ikke i henhold til lover og forskrifter, for å kunne tillate publikum tilgang til tomta/bygget, informerer kommunikasjonsdirektør Trond Borge Ottersen.
– Både regulering, og særlig sikkerhetsmessige forhold, gjør at kost-/nytte-forholdet ved å åpne opp tomta for publikum i et så kort tidsrom ikke kan forsvares.
Eiendommen er primært regulert for undervisning (skole) og idrettsstadion (flerbrukshall), samt at det nede ved Akerselven er regulert til «friområde».
– Annen bruk ville kreve dispensasjon fra Plan- og bygningsetaten. En slik søknad er tidskrevende og gir heller ingen garantier.
Før åpning av tomten/bygget for publikum, måtte det ha blitt gjennomført undersøkelser for å avdekke om det er sikkerhetsmessig forsvarlig å slippe folk til, særlig i større mengder.
– Erfaringsmessig vil ofte slike undersøkelser vise at det må gjennomføres en del tiltak. Kostnadene i årsverk og penger vil fort gå over det som er rimelig for en kortsiktig bruk av tomten/bygget før rivingen startes, sier Borge Ottersen.
– Ikke latt seg gjøre
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap), sier initiativ som bidrar til å gjøre lokalmiljø bedre og grønnere alltid er positivt, men i denne saken har det ikke latt seg gjøre å sette i gang et arbeid med å opparbeide grøntarealer på grunn av begrenset tid.
– Undervisningsbygg overtok tomten i oktober i fjor, og vil om kort tid begynne å bruke hele tomten for å bygge skole. Allerede til våren blir tomten en byggeplass. At vi nå er i gang er bra, og jeg gleder meg til skolen står ferdig og området er i ny bruk, sier hun.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!