Sagene Avis

Mener skolen truer grøntområdet og kommer for tett på elva

VIL INN HER: Den tysk-norske skolen vil inn i Sandakerveien 24 D. Foto: Erik Østlyngen

– Med Den tysk-norske skolen vil allmennhetens tilgang til elva begrenses. Hvordan påvirker dette badeplassen? sier Erik Østlyngen (Rødt).

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

MYRALØKKA: Sagene Avis skrev nylig om at Den tysk-norske skolen i Oslo ønsker å flytte inn i Sandakerveien 24D på Myraløkka.

– Etter skolen ble omgjort til en tysk-norsk bikulturell skole i 2009 har vi opplevd stor etterspørsel fra norske og internasjonale familier både i barnehagen og skolen. Vi har derfor lenge vært på utkikk etter større lokaler sentralt i Oslo. Myrens verksted på Sagene viser seg å kunne fylle de fleste krav til plass og utviklingsmuligheter skolen og barnehagen har behov for. Vi håper å bidra til et enda større mangfold i området rundt Myrens Verksted, uttalte Kari Kvam, prosjektleder bygg og sponsoring i Den tysk-norske skolen i Oslo, til Sagene Avis.

– De snakker om delvis innflytting høsten 2020 uten reguleringsbehandling, det virker som en presset tidsplan. Da er det fort gjort at ikke alle hensyn tas, sier Erik Østlyngen, vara til miljø- og byutviklingskomiteen i Bydel Sagene for Rødt Sagene.

Østlyngen har stor forståelse for at skolen har et behov for å samles. Men den tysk-norske skolen har i år ca. 330 elever og 85 barnehagebarn, og har behov for å utvide, derfor mener han Myraløkka og Myrens Verksted ikke er rett område.

– Dette er spesielle omgivelser, her er industrihistoriske 1800-tallsbygninger som er vernet etter plan- og bygningsloven og området er innenfor bestemmelsene i Kommunedelplanen for Akerselva miljøpark. Skolen høres for stor ut til å presses inn her. Men det viktigste er å få en åpen prosess, det er også en del andre interesser her, sier han og viser til de rundt 30 bedriftene som allerede står oppført på adressen.


Les også: Dette kan snart bli skole

– Planene er kommet til kort i saksbehandlingen

– Om det blir flere eller færre arbeidsplasser her, vet jeg ikke. Men vi vil ha småbedrifter i bydelen også, blir det funnet alternative lokaler for dem? sier han og legger til at han har snakket med bedrifter som ikke hadde fått vite noe om planene.

Han påpeker at det allerede er regulert til skole rett ved siden av, på Lilleborg-tomta på oversiden av Bentsebrugata.

– Her er det imidlertid planlagt med god margin til Akerselva og reguleringen sikrer allmennheten tilgang til ny vandresti langs elva i et område som har vært lukket. Med Den tysk-norske skolen vil allmennhetens tilgang til elva begrenses.

– Planene er kommet kort i den formelle saksbehandlingen, nabovarsel er sendt, men den er ennå ikke på offentlig høring eller behandlet politisk i bydelen. Dette bør være en åpen prosess, og alle hensyn bør vurderes.


FOR NÆRME ELVA: Foto: Janina Lauritsen

Myraløkka pekt ut som mulig badeplass

I 2005 ble det i Sagene bydelsutvalg vedtatt å jobbe for å få til en badeplass i bydelen. Bymiljøetaten jobber i høst med en mulighetsstudie for å undersøke mulighetene for en badeplass i Akerselva på Myraløkka.

– Hvordan påvirker dette badeplassen? spør Østlyngen.

Sandakerveien 24 D

Eiendommen er avsatt til hovedformål bebyggelse og anlegg og grønnstruktur i kommuneplan 2015 – Oslo mot 2030. Den østre delen av eiendommen er omfattet av en reguleringsplan, som er delvis opphevet, men underformålet spesialområde bevaring (industri, kontor, lager) og friområde/park er videreført med tilhørende bestemmelser.

Den vestre delen av eiendommen er regulert til annen offentlig eller privat tjenesteyting (galleri, atelier), kontor/bevertning og bevaring naturmiljø.

Deler av eiendommen (mot Akerselva) er også angitt som naturmiljø med lokal verdi i kommuneplanen. Det er også angitt en eksisterende/planmessig sikret hovedturvei gjennom den nordlige delen av eiendommen. Videre er eiendommen omfattet av hensynssone – flomfare i kommuneplanen.

Deler av eiendommen befinner seg også i rød og gul støysone, i tillegg til at den delen av eiendommen som er avsatt til grønnstruktur er angitt som stille område.

Eiendommen befinner seg også i et område med nasjonale kulturminneinteresser. En mindre del av Akerselva er innenfor eiendommens grenser, og Akerselva er avsatt til bruk og vern av sjø og vassdrag i kommuneplanen, i tillegg til at den er angitt som naturmiljø med lokal verdi i kommuneplanen. Eiendommen er også omfattet av Akerselva miljøpark.

Skolen utfordrer grøntområdene, det liker Østlyngen dårlig. De røde lagerbygningene, der skolen vil ha nybygg, kan godt rives mener han. Men han skulle heller sett at denne delen av tomta ble en utvidelse av grøntområdet.


– Forslaget bryter med retningslinjene om ikke å bygge innen 20 meter fra elvekanten. Jeg er interessert i at dette håndheves. Vi vil styrke dette området, ikke bygge det igjen. Og jeg håper ikke veien ut til altanen ved elva bygges igjen, sier han og legger til:

– Må de på død og liv inntil Akerselva?

RIVES: Østlyngen skulle gjerne sett at denne tomta heller ble brukt som en forlengelse av parken. Foto: Janina Lauritsen

Byråd for byutvikling ber om prioritering

Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen, skriver blant annet følgende i en uttalelse til Plan- og bygningsetaten (PBE):

«Jeg mener Den tysk-norske skolen utgjør en viktig del av skoletilbudet i Oslo, og at det er viktig at det legges godt til rette for skolens fortsatte virksomhet. På et helt generelt grunnlag vurderer jeg at skoleformål i Sandakerveien 24D - Myrens verksted kan være en god løsning, ref. bl.a. nærhet til god kollektivdekning og grøntarealer. Jeg ber om at skolens initiativ følges opp på best mulig måte av Plan- og bygningsetaten innenfor de rammer som plan- og bygningslovgivningen gir. (…) Prosjektet gjelder skole og barnehage som skal gis prioritet. Plan- og bygningsetaten bes om å prioritere saksbehandlingen slik at fremdriften blir best mulig, og tar høyde for Den tysk-norske skoles behov for raske avklaringer.»

Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG) Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)


– Det spesielle i denne saken er at Marcussen har bedt PBE om å gjøre dette til en hastesak som tilsynelatende inkluderer innflytting før regulering. Det er lett at bordet fanger og vi dermed ender opp med noe som går utover allmennhetens interesser, sier Østlyngen.

Bydelen vil ha grønnstruktur-friområde

I sitt administrative innspill til oppstartsmøtet, skriver Bydel Sagene at følgende er deres primærstandpunkt:

«Bydel Sagene har de siste 15 årene hatt en betydelig befolkningsøkning. Dette har ført til økt belastning på bydelens eksisterende friområder og et stort behov for nye grøntområder og møteplasser (…) I vårt innspill ved offentlig ettersyn av S-4732 tok bydelen til orde for at området skulle reguleres til grønnstruktur - friområde. Dette er også Bydel Sagenes primærstandpunkt i reguleringssaken det nå er bestilt oppstartsmøte for. I tråd med tidligere BU-vedtak er det bydelsadministrasjonens oppfatning at Sandakerveien 24 D vil få en særlig verdi som et utvidet friområde i tilknytning til Akerselva. I Kommunedelplan for Akerselva miljøpark (KDP 4) er dette området vist som friområde.»

Her kan du lese hele innspillet, inkludert bydelens sekundærstandpunkt.

– Friområdet vil i liten grad bli direkte berørt

Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG), sier hun og et stort flertall i Oslo bystyre er enige om at den tysk-norske skolen utgjør en viktig del av skoletilbudet i Oslo, og at det er svært viktig at kommunen legger til rette slik at skolen får fortsette sin virksomhet.

– Det tilgrensende friområdet på Myraløkka vil i liten grad bli direkte berørt når skolen flytter inn i Sandakerveien 24, og grøntområdene vil selvsagt fortsatt være tilgjengelige for alle. En ny skolegård vil også være svært positivt for nærområdet utenom skolens åpningstider og bli et tilskudd for barn som bor i nærheten. I dag er uteområdet på eiendommen ikke åpent for allmennheten og dominert av en parkeringsplass. Bruk av de eksisterende byggene på eiendommen til skoleformål bør heller ikke være i strid med gjeldende bevaringsregulering, sier hun til Sagene Avis.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...