ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Magnhild er fjorårets beste debutant

Magnhild Wisnes og debutboka Hysj. Foto: Åse Holte / Aschoehoug forlag

Sagene-forfatter Magnhild Wisnes har vunnet barne- og ungdomsbok-debutantprisen Trollkrittet for «Hysj».

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2018 kl 07:39

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Lørdag tildeles Magnhild Winsnes Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres (NBU) debutantpris Trollkrittet for boka «Hysj». Prisen deles ut for åttende gang 14. april på Leangkollen Hotell i Asker. Prisen består av 25.000 kroner og et diplom. Diplomet er laget av Stian Hole.

– Det er veldig stort å bli nominert. Det er mange bøker som gis ut hvert år, så at Hysj blir trukket fram, og får stå side om side med andre gode bøker, er både rørende og gjør meg veldig stolt, sa Wisnes til Sagene Avis da nominasjonen ble kjent i februar.

Juryen uttaler:

«Årets vinner av NBUs debutantpris, Trollkrittet, er innovativ, grensesprengende og unik,» og «den norske barne- og ungdomslitteraturen endres med denne boka. Magnhild Winsnes har laget et mesterverk av en debutbok. Hysj er et stort løft for visuell fortelling i Norge og påvirker forventningene til hva en ungdomsbok kan være.»

Animatør

Magnhild Wisnes bor på Sagene, og er opprinnelig illustratør og animatør. Hun har blant annet hatt art direction på kinofilmen om Albert Åberg og vært hovedanimatør på filmen «Moulton og meg», som ble nominert til Oscar i 2015, ifølge forlaget Aschehoug.

ANNONSE

– Bakgrunnen min er som animatør, men veien til bok føltes kort. Jeg jobber fortsatt med bilder og dramaturgi, men kan boltre meg med papirteksturer og et annet format enn skjermformatet. Å få en bok i hendene, kunne bla i sidene og lukte på papiret, var veldig stas for meg som er vant til en PC-skjerm og et filmlerret, har Wisnes tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Kronprinsparet besøker Bydel Sagene

Overgangen mellom barn og ungdom

Hysj handler om Hanna som reiser til onkelen, tanten og kusinene en uke en sommer, slik hun har gjort mange ganger før. Men akkurat denne sommeren blir ting annerledes enn tidligere.

– Hva har du ønsket å fortelle med debutboka?

– Jeg prøvde å formidle usikkerheten mange opplever med overgangen mellom barn og ungdom. Det er ei tid med nye regler, der det er lett å trå feil og falle utenfor. Der og da føles et feilsteg dødsviktig og for alltid. Og så er man helt alene med å finne ut av de nye spillereglene. Det kan være en klønete affære for noen, som for Hanna i Hysj, sier forfatteren.

ANNONSE

Hun jobber nå med en ny bok, en billedbok for noe yngre barn.

LES OGSÅ: Nå vil Raades Hagekafé selge sveler hele uka

Juryens uttalelse

Debutantprisen Trollkrittet ble innstiftet i 2010 og er NBUs pris til fjorårets beste skjønnlitterære barne- eller ungdomsbokdebutant. Prisjury er Norske Barne- og ungdomsbokforfatteres litterære råd.

Navnet Trollkrittet er hentet fra Zinkens Hopps bok ved samme navn. Boken kom første gang i 1948 og regnes som et høydepunkt i norsk nonsenslitteratur.

Her er hele juryens begrunnelse for tildelingen av prisen til Magnhild Wisnes' «Hysj»:

ANNONSE

«Det som virkelig kjennetegner norsk barne- og ungdomslitteratur er at den er rik og variert, med stort spenn i både form og innhold, og den er modig. Rikdommen er i 2017 særdeles iøynefallende i det visuelle. Vi kan nevne Øyvind Torseters krispe strek. Bo Gaustads frodige fettstift. Ragnar Aalbu sine godmodige men snertne 50-tallskurver, og Mari Kanstad Johnsens stygg-pene perfeksjon. Og så, i tillegg, dukker det opp en bok fra en debutant – med en fortelling, fortellerstemme, en strek og komposisjon ingen har sett maken til. Årets vinner av NBUs debutantpris, Trollkrittet, er innovativ, grensesprengende og unik.

Forfatteren lar oss få kikke inn livet til tre kusiner en sommeruke, der de står i krysningspunktet mellom barn, ungdom og voksen. Alt er i forandring og nye sosiale spilleregler må læres. For en er barndommens lek trygg og god å vende tilbake til, mens andre har vokst i fra den. Dette er smertefullt. Boka viser at nye fortellerstemmer kan gi nytt liv til tematikk som er flittig brukt i ungdomslitteraturen. Boka gir ingen svar, den insisterer ikke, men lar oss være tilskuere en liten stund.

Boka er stillfaren i både tekst og bilde. Ja, for det er en grafisk roman vi snakker om. Fargene er sobert avdempede, landskapene og interiørene er antydende og luftige. Historien får rom til å bevege seg fremover i det sakte tempoet den behøver. Teksten er begrenset til replikker, med dialog som flyter lett og ubesværlig, og gir oss akkurat så mye informasjon som vi trenger for å ta inn de små nyansene i stemning, og i spillet mellom karakterene.

Det kanskje aller fineste med denne boka, er at ting ikke løser seg til slutt. De stive avskjedsklemmene og unnvikende blikkene kusinene imellom, viser noe som de fleste nok har opplevd; folk endres, relasjoner endres, og både vennskap og magiske sommeruker tar slutt.

Og den norske barne- og ungdomslitteraturen endres med denne boka. Magnhild Winsnes har laget et mesterverk av en debutbok. Hysj er et stort løft for visuell fortelling i Norge og påvirker forventningene til hva en ungdomsbok kan være.»

ANNONSE

LES OGSÅ:

Var animatør for Oscar-nominert film, nå kan hun vinne bokdebutant-priser

Håper å åpne Hønse-Lovisas hus i mai

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE