«Mange har dårlig råd, en trikkebillett kan være en utfordring»

Kronprinsparet Mette-Marit og Haakon Magnus hilser på verstskapet Styreleder Trine Stensen og generalsekretær Jan Elvrum, ved åpningen av Blå Kors Barnas Stasjon i fjor. Til venstre ved siden av Stensen, varaordfører Khamshajiny Gunaratnam. Foto: TOR LIE
Mange familier er fattige i Oslo, det merker Barnas Stasjon i Bydel Sagene godt i ferietiden.
Publisert: 10.07.2018 kl 11:15
Sist oppdatert: 11.07.2018 kl 07:15
OSLO/SAGENE: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har offentliggjort tall som viser relativ barnefattigdom fordelt på kommune.
Oslo har en andel fattige barn på 17,6 prosent, opp fra 17,5 prosent i 2015.
Dette skriver Dagbladet
Pågangen merkes
Hos Blå Kors merker de stor pågang, på det landsdekkende tilbudet om gratis ferie, men også i hverdagen på lavterskeltilbudet Barnas Stasjon, som er opprettet i seks norske byer.
I Oslo ligger Barnas Stasjon i Bydel Sagene.
– Vi ser at det er mange som har dårlig råd, og at slike ting som en trikkebillett kan være en utfordring. Det merker vi hver dag, ikke minst nå i ferien, sier Anders Blixhavn, kommunikasjonsrådgiver i Blå Kors, til Dagbladet.
Behovet virker å være økende.
– Vi merker økt pågang for hvert år som går. Takket være gode krefter i næringslivet har vi i år kunnet gi bort over 1000 døgn med gratis overnatting på campingplasser i sommer. Likevel har vi måttet si nei til 500 personer. Det føles ikke godt.

Kronprinsparet Mette-Marit og Haakon Magnus hilser på verstskapet Styreleder Trine Stensen og generalsekretær Jan Elvrum, ved åpningen av Blå Kors Barnas Stasjon i fjor. Til venstre ved siden av Stensen, varaordfører Khamshajiny Gunaratnam. Foto: TOR LIE
Et populært tilbud
Barnas Stasjon tilbyr gratis lunsj i tillegg til en ukentlig middag til sine gjester.
– Det er veldig populært, og de pleier å være helt fullt her. Jeg tror følelsen av at det er mer enn nok mat, oppleves godt for mange. Dette med å ikke ha penger i Norge er veldig skambelagt. Det tar ofte tid før vi forstår hvor trangt enkelte har det, sier psykolog Ingrid Benneche til Dagbladet.
Kan hjelpe familier å holde sammen lenger
Sagene Avis har også tidligere skrevet om Barnas stasjon.
– Det er virkelig et behov for en institusjon utenfor barnevern, som kan ta tak i situasjoner før det eventuelt blir en barnevernssak. Vi må også hjelpe familier å holde sammen lenger. Det må være en god dialog mellom foreldre og barn, og dette kan Barnas Stasjon hjelpe til med, sa Thorkildsen til lokalavisen under åpningen av Barnas stasjon i 2017.
Barnas Stasjon vil samarbeide med barnehager, skoler, NAV og barnevernet for å styrke forholdet i familier som trenger det. Thorkildsen understreker at det er veldig viktig å kunne nå ut til alle, spesielt flyktninger. Tidligere undersøkelser har vist at det fins sperrer for kontakt. Dette må bort, mener Thorkildsen.
Barnas Stasjon vil være et møtested der barn kan få god oppfølging og utviklingsstøtte, i tillegg til å styrke kompetansen til foreldre. Hovedmålgruppen er familier med barn i alderen 0-8 år som blant annet har utfordringer innen psykisk helse, rusproblematikk, ensomhet, isolasjon eller kommunikasjonsproblemer. Her vil man møte en kompetansegruppe som tilbyr dialog, samspill og samhandling.
Barnas Stasjon på Sagene skal tilby høy kompetanse, miljøterapeuter og psykologer er blant de ansatte. I tillegg vil det være frivillige som bidrar med aktiviteter til barna.
Les hele saken om åpningen av Barnas Stasjon her
LES OGSÅ:
Kronprinsparet åpnet Barnas Stasjon
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!