ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Starter eget jobbprosjekt:

– Mange sier dagens ungdom er late og tiltaksløse, vi mener det motsatte

Sagene IFs rekrutteringsleder, Audun Vagleng, forteller om den nye arbeidstreningen. Her skal ungdommene få et grunnlag før de senere skal ut i arbeidslivet. Foto: Janina Lauritsen

– Det er kult å kunne tilby flere aktiviteter hvor man kan vokse og lære – som å lære seg hvordan man bruker en kaffemaskin eller hvordan man skriver en tekst, sier Audun Vagleng i Sagene IF.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 20.01.2021 kl 16:21

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

VOLDSLØKKA: – Dette er Sagene IF «breaking new ground!» sier rekrutteringsleder Audun Vagleng til Sagene Avis.

Sagene IF er i prosessen med å starte opp et eget arbeidstreningsprogram for bydelens ungdommer.

– Vi har en lang tradisjon med å gi alle en sjanse, det har gjort at vi er en sentral klubb. Det skapes mange talenter her, som også går videre til andre klubber. For eksempel Omar Elabdellaoui på landslaget i fotball, Iris Omarsdottir på Stabæk og Pak Ling Li på landslaget i strandfotball. Vi har en god historie med folk som har vært her og gått videre, nå vil vi gjøre det samme innenfor karriere, sier Vagleng som skal koordinere, følge opp deltakerne og arrangere kurs i arbeidstreningsprogrammet.

– Alle skal med

Sagene IF vil at alle skal med, så de leter hele tiden etter nye arenaer man kan utfolde seg på.

– Det er kult å kunne tilby flere aktiviteter hvor man kan vokse og lære – som å lære seg hvordan man bruker en kaffemaskin eller hvordan man skriver en tekst. Vi fortsetter med det vi er gode på, og tar det videre inn i arbeidstrening. Prinsippet er det samme – barn og unge som vil lære, men rammene er annerledes.

ANNONSE

Sagene IF har allerede mange ungdommer som jobber som instruktører, assisterende trenere og i kiosken, men nå vil de sette arbeidstreningen i et system med ulike retninger. De vil gi ungdommene relevant arbeidserfaring og et grunnlag når de skal ut i arbeidslivet senere. I tillegg til å prøve seg som assisterende trenere, instruktører og dommere, kan ungdommene kan få arbeidstrening innen serviceyrket og medier og design.

Idrettsforeningen vil også gå til bydelens skoler for å hente flere ungdommer til prosjektet.

– Vi skal jobbe med skolene for å finne elever de tenker kan få utfolde seg i et praktisk område. Å sette skolefag i relevant praksis kan gjøre skolearbeidet enklere, sier Vagleng.

Han er utdannet i kommunikasjon og har blant annet jobbet med employer branding og som servitør i restaurantbransjen. I tillegg har han lært mye av faren som er trykker og grafiker.

– Han har lært meg mye, men alle er ikke så heldige at de har noen som kan lære dem et yrke. Da er det positivt at Sagene IF skaper en arena for det.

ANNONSE

Hvis man vil satse på fotball, har man begynt å trene tidlig. Og hvis man går hele løpet og lærer sin egen rolle og alle grunnferdighetene, får man bedre selvtillit. Slik er det også i arbeidslivet, forteller Vagleng.

– Det er utrolig viktig å bygge opp den selvtilliten i arbeidslivet. Mange sier dagens ungdom er late og tiltaksløse, men vi som jobber med dem mener det motsatte. Det blir et glippe mellom det arbeidsgivere tror og det vi vet. Det glippet vil vi tette. Vi vil gjøre vår del for ungdommene i bydelen vår, vi vil skape mestringsfølelse og selvtillit.

Sagene IF tok imot ungdommer i Bydel Sagenes jobbprosjekt i fjor høst. Her er rekrutteringsleder Audun Vagleng og Mads Bauer, sistnevnte fikk jobbe i idrettsforeningen i høstferien. Foto: Julie Maria Grønningsæter (arkivfoto)

Frir til det lokale næringslivet

Sagene IF ser på mulighetene for å gjøre dette til et årlig prosjekt. Og alle kursene de har vil lede opp til arrangementene på og rundt Voldsløkka.

Arbeidstreningsprosjektet er langt fra ferdig utviklet, dette er skissene, sier Vagleng.

ANNONSE

– Kartet er laget, men vi jobber med å sette det ut i livet. Vi er allerede i gang, vi har 1-2 på design, 20-30 på idrett, og i Etter skoletids matprosjekt har vi ti juniorkokker.

Ungdommene på Etter skoletid er potensielle juniorkokker i Sagene IFs nye arbeidsprosjekt. Foto: Geitmyra Matkultursenter (arkivfoto)

De kommer til å hente inn eksterne fagfolk både til for eksempel førstehjelp- og brannkurs og til de ulike feltene. Nå jobber de med å få på plass finansiering til utstyr, samarbeid med eksterne og til administrasjonen.

– Vi trenger utstyr for å kunne gi relevant erfaring, spesielt i media og service. Det kan høres overdådig ut for en idrettsforening å kjøpe seg en espressomaskin, men om ungdommene lærer seg å bruke den vil det være med på å gi ungdommene selvtillit i arbeidsmarkedet.

De jobber også med finansiering til oppfølging. De har plass til totalt 60 på idrett, 20 på service og 10 på media og design. Men har de ikke nok arbeidstimer til å følge opp ungdommene, går ikke dette.

ANNONSE

– Det er fint om aktører i nærmiljøet vil samarbeide, det hadde vært fantastisk! Alle ting hjelper, alt samarbeid er positivt.

– Kan ikke stoppe Sagene IF!

Det viktigste er at alle skal føle at de har lært mye relevant og at de bygger opp selvtillit, slik at de vet hva det innebærer å jobbe med feltet de er kurset i, fortsetter Vagleng.

– Målet er at ungdommene skal komme ut herfra som for eksempel en utlært trener. Da vil vi jo ha dem her, men hvis de vil gå videre får de en attest fra oss, og da vet de andre klubbene at de har fått god oppfølging. Og da er det større mulighet for at de blir tatt inn til intervju.

Sagene IF løser problemer og oppfyller drømmer, forsetter en engasjert Vagleng:

– Alle problemene vi vet om, kan vi løse. Alle drømmer vi vet om, kan vi hjelpe deg å nå. Det blir som hvis du kommer for sent på jobben – det er ikke et problem før du lar være å si ifra. Det er det ikke alle voksne skjønner, at ungdommene ofte må læres slike ting. Jeg tror mange glemmer hvordan det var å være ung. Vi vil hjelpe alle, alle skal med og alle skal få utvikle seg, sier han og avslutter:

– Det går ikke an å stoppe Sagene IF, det er for mange ildsjeler her!

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE