Mange unge sliter på hjemmekontoret. Mathilde (28) fikk prolaps

Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Høyre. Her fotografert på sitt kontor på Stortinget før koronapandemien. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Den Sagene-bosatte stortingspolitikeren Mathilde Tybring-Gjedde fikk nakkeprolaps etter hjemmekontor, nå vil hun advare andre. En kartlegging Rambøll har gjort, viser at det spesielt er unge medarbeidere under 40 år som nå opplever størst utfordringer knyttet til hjemmekontor.
Publisert: 27.01.2021 kl 10:36
SAGENE: Den 28 år gamle Høyre-politikeren har fått påvist nakkeprolaps etter flere måneder på hjemmekontor, melder TV2. Nå advarer hun mot en epidemi av nakke- og ryggsmerter som følge av hjemmekontor og lite fysisk aktivitet.
Det overrasket Tybring-Gjedde, som ser på seg selv om forholdsvis ung. Men få kvadratmetere og IKEA-stoler gjør det vanskelig å ha en optimal plass å jobbe fra.
– Under første nedstenging fikk jeg vondt i nakke og skuldre, og i november økte smertene igjen kraftig. I desember strålte det smerte i hele armen, og jeg fikk påvist en forholdsvis stor nakkeprolaps, sier Mathilde Tybring-Gjedde til TV2.
TV2 viser til en undersøkelse fra Opinion, som avdekker at 1 av 4 nordmenn har fått rygg- og nakkesmerter under koronapandemien. Og det er flest under 30 år som oppgir å ha plager.
Også rådgivningsselskapet Rambøll har sett på konsekvensene av at mange nå har vært gjennom mer enn ti måneder med hjemmekontor, og har kartlagt hvordan ansatte i flere titalls norske virksomheter har opplevd denne situasjonen. For flere av virksomhetene er det gjort gjentagende undersøkelser, noe som gir muligheter til å se på langtidseffekter av den endrede arbeidssituasjonen, skriver selskapet i en pressemelding.
Færre trives og ønsker hjemmekontor videre
– Det er flere tydelige slitasjeforhold nå. Der det før sommeren var en grunnleggende tanke om at «dette går overraskende bra», ser vi nå flere kritiske ansatte. Den største endringen ser vi for opplevelsen av stress og balanse mellom jobb og fritid. Det er mer stress i hverdagen nå, og det er vanskeligere å balansere jobb og privatliv. Dette er gjeldende for alle, men i størst grad de som samarbeider mye i jobben sin. For disse ansatte er hyppig kontakt med kolleger og leder viktig for å få løst oppgavene. Samtidig skaper dette et langt større stressnivå enn i en normalsituasjon. Vi ser ellers at færre trives med situasjonen, og det også er færre som ønsker å bruke hjemmekontor når man kommer tilbake til en normalsituasjon, sier Vetle Høivang, Manager i Rambøll Management Consulting.
I kartleggingen Rambøll har gjort er det spesielt unge medarbeidere under 40 år som nå opplever størst utfordringer knyttet til hjemmekontor.
– Årsaken til dette ser ikke ut til å knytte seg til omsorg for barn, men heller at denne gruppen har dårligere fysiske rammer, som for eksempel at de bor trangere. Det er også mulig at behovet for hjelp og støtte fra kollegaer er større i denne gruppen, og at dette er en annen grunn til at disse opplever situasjonen som mer krevende, sier Høivang.
Ledere er en annen gruppe som gjennom hele perioden har pekt seg ut som en gruppe med en mer krevende arbeidssituasjon enn før Covid-19. I tillegg til å måtte omstille seg ekstra hurtig, har pandemien også stilt spesielle krav til ledelse.
– I denne perioden har ledere blitt nødt til å styre dagene sine etter sine medarbeidere i langt større grad enn tidligere. Ledere med ansatte på hjemmekontor må nå være mer oppsøkende og planlegge dagen sin etter dette. Dette gir en opplevelse av mindre selvbestemmelse, og en større grad av stress. Vi ser at det er en stor risiko at lederne opplever situasjonen som så krevende som de gjør. Over lang tid kan det være grunn til å være bekymret for at de ikke lenger orker å gjøre det ekstra stykket arbeid som må til for å holde hjulene i gang i perioden.
Hjemmekontor er mer enn en god stol
I første del av pandemien var tilrettelegging av den fysiske og tekniske arbeidshverdagen viktig for å få til et godt og effektivt arbeid hjemmefra. Dette er fremdeles viktig, men kartleggingen viser at andre forhold nå i større grad skiller de som trives godt og dårligere. Den største endringen fra de tidligere kartleggingene er samarbeid, skriver Rambøll i pressemeldingen.
– Enheter som er gode til å dele informasjon og har god takhøyde og samarbeidsklima, har ansatte som trives bedre, og ikke minst – de får løst oppgavene sine mer effektivt og med bedre kvalitet. Samtidig ser ikke hyppigheten av kontakt ut til å ha en like positiv effekt som tidligere. Hyppig kontakt er viktig for oppgaveløsing, men ikke trivsel. Vi kan kanskje si at det har blitt viktigere å være god på å samarbeide, og å bruke møtepunktene man har på en god og effektiv måte.
Fortsatt hjemmekontor fremover – hva da?
Fortsatt er det mange som ser fordeler med å jobbe hjemmefra, og som ønsker seg bruk av hjemmekontor fremover. Større fleksibilitet, spart reisetid, mer effektive møter og mindre forstyrrelser er noen av grunnene disse oppgir. På den annen side er det noen langtidseffekter av hjemmekontor kartleggingen avdekker. Spesielt kritisk er det for dem som har opplevd utfordringer i hele perioden. De som har sittet hjemme i ti måneder under dårlige fysiske forhold har et stort behov for endring, ifølge Rambøll.
– I tillegg er situasjonen for dem som er avhengig av å jobbe mye med andre, eksempelvis ledere og de som jobber mye teambasert, grupper man skal være oppmerksom på. Mange av disse opplever et usunt stressnivå i hverdagen, og her er det nok i større grad viktig å se på måten man samarbeider på og om denne kan bli bedre. På lenger sikt kan man merke seg at arbeid for mange har blitt veldig operativt. Man får løst oppgavene sine, men det kan være krevende å være kreativ, og jobbe med forbedring, endring og innovasjon. Dette har ikke de samme konsekvensene på kort tid, men det er en effekt man nok vil merke på lengre tid. Det samme gjelder samarbeid på tvers, som mange virksomheter opplevde som krevende allerede før pandemien, forteller Vetle Høivang.
Ber om støtte
Mathilde Tybring-Gjedde krever nå at helseministeren kommer på banen med et pakkeforløp for muskel- og skjelettplager, som han lovte allerede i 2019.
– Det er jo noe man bevilget penger til i fjor, men jeg håper at arbeidet nå gjør at vi får den på plass. Veldig mange av de som sliter går nå til fastlege, og trenger et behandlingsforløp som er klart og koordinert. Særlig fordi vi ser at det er mange unge som sliter, sier Tybring-Gjedde til TV2.
Helseminister Bent Høie (H) reagerer på at det er mange under 30 år som oppgir å slite mest, og at det er urovekkende om det utvikler seg til varige plager. Det igjen kan føre til at de faller ut av arbeidslivet, kommenterer han til kanalen.
Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å utarbeide pakkeforløp for muskel- og skjelettsykdom. Direktoratet er i gang med arbeidet, og pakkeforløpet skal etter planen være klart til høsten, ifølge TV2.
Her er tipsene
Auntie Solutions bistår ansattes mentale velvære på jobb, og i 2020 har selskapets omsetning nesten tredoblet seg, skriver de i en pressemelding.
– Det overrasker ikke at etterspørselen etter psykiske velvære-tjenester for bedrifter økte drastisk i år, sier leder i HR Norge, Even Bolstad.
– Mulighet for hjemmekontor har svært mye godt i seg, men kommer også med skyggesider. Ikke minst for ansattes mentale velvære. Noen sliter mer enn andre. De fleste savner det sosiale, og mange opplever å få mindre støtte, samtidig som det er vanskeligere for lederne og kollegene dine å legge merke til om du sliter, sier Bolstad.
Dette er Auntie Soulutions beste tips for mentalt velvære på hjemmekontoret:
1. Forbered arbeidsdagen. Tenk gjennom hvilke arbeidsoppgaver du skal gjøre og sett deg konkrete mål. Husk å ha alle nødvendige verktøy klare.
2. Sørg for å ha et fredelig arbeidsmiljø som motiverer deg og som lar deg konsentrere deg. Minn familiemedlemmene dine eller romkameratene dine på at du er på jobb.
3. Lær deg gode videomøte-rutiner, og krev det samme fra andre. Det vil si, skru av lyden på mikrofonen din om nødvendig, vent på tur og på forsinkelser i lyden, vær tilstede i samtalen og ikke les e-post samtidig.
4. Vær proaktiv og hold tett kontakt med teamet og lederen din. Hold dem oppdaterte på hva du jobber med, og om du sitter fast med noe. Og – husk å organisere virtuelle kaffepauser.
5. Ta pauser gjennom dagen og husk å bevege på deg eller å tilbringe noen minutter ute. Hvis du har lett for å glemme dette, kan du skru på alarm på mobilen som kan minne deg på det hver time.
6. Når du jobber hjemmefra, kan arbeids- og fritidsområdene lett blandes. Husk å legge fra deg datamaskinen og annet arbeidsrelatert utstyr når arbeidsdagen er over, og å tilbringe kvelden med noe annet.
(Kilder: Auntie Soulutions, Rambøll, TV2)
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!