Sagene Avis

Dette mener Høyre er viktig for at folk skal føle seg trygge i bydelen

Leder av Sagene Høyre, Marco André Lachlan Wang. Foto: Janina Lauritsen

– Vi har fått tilbakemeldinger fra FAU om at det trengs mer belysning rundt skolene, på grunn av narkotikasalg. Dette er et generelt område når det gjelder å skape en trygg bydel, sier lederen av Sagene Høyre.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

BYDEL SAGENE: Marco André Lachlan Wang har vært leder av Sagene Høyre siden november 2019.

I dag har lokallaget 148 aktive medlemmer. Men nå som valgkampen er i gang, øker de ifølge Wang alltid medlemstallet.

– Jeg er veldig spent, men hvis vi klarer 180 innen året skal jeg sprette en flaske champagne. Det hadde vært veldig, veldig bra, sier han til Sagene Avis.

Lokalavisa vil presentere både de nyvalgte og gjenvalgte lederne av bydelsutvalgspartiene, og har hittil omtalt leder av Sagene Venstre, Sagene MDG, Sagene Ap og Rødt Sagene.

– Vi må se alle

Det har ikke bare vært enkelt å være lokallagsleder under pandemien, spesielt ikke i begynnelsen da alt plutselig måtte skje via Teams eller Zoom.


– Jeg syns vi har fått det til ganske bra. Møtene har blitt fryktelig effektive, men man mister mye av det sosiale som er veldig viktig når man driver ultralokal politikk. Vi pleide å møtes på Sagene Lunsjbar før, og var med på quiz på Magneten på torsdager, det er veldig greit spesielt for nye medlemmer. Det er høyere terskel for å melde seg på et Teams-møte hvor man ikke kjenner noen og det kun dreier seg om politikken.

– Har det vært vanskelig å være synlig i bydelen?

– Ikke egentlig. Heldigvis har det vært mellomvalgsår, så vi har ikke vært så utadrettet. Vi er litt heldige som er i regjering, mye av politikken vår er synlig. Det er mange som engasjerer seg og har meninger om politikken vår, så vi får drahjelp. Det er annerledes for dem som er i opposisjon, det er nok vanskeligere for dem å komme ut med politikken sin.

Valgkampen har så vidt startet og Wang gleder seg til tiden som kommer. Nå holder de på med å legge strategier for hvilke arrangementer de kan ha og hvordan koronaen kanskje ser ut utover våren og sommeren.

– Det er nå det utadrettede arbeidet starter i bydelen. Jeg er veldig spent på hvordan velgerne kommer til å ta det, og om vi får ut budskapet på en god måte.


– Hva blir viktigst for deg som leder i dette arbeidet?

– Å klare å se alle. Når vi driver ultralokal politikk, må vi se alle, ta dem med og passe på at de har det bra, får informasjon om medlemsaktiviteter og ting de lurer på. Når man ikke møtes fysisk er det vanskelig å se alle, det er noe vi prøver å ha fokus på. Før nedstengningen hadde vi pubquiz også for å høre hva som engasjerer folk.

Vil opprettholde aktivitetstilbudene

Sagene Høyre har den siste tiden sendt inn utkast til endringsforslag i stortingsprogrammet. Wang sier Oslo Høyre prøver å få saker som betyr noe for dem inn i det nasjonale programmet. Dette blir også viktig for valgkampen før kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2023.

Hovedsakene for Sagene Høyre fremover blir ungdom, unge voksne og utenforskap i disse gruppene.

– Vi har markert oss ganske godt når det kommer til skolepolitikk, den utviklingen Osloskolen er i nå syns vi er ganske skremmende. Satsingen på ungdom og unge voksne er et område som trenger et stort fokus etter korona. Jeg er bekymret for de unge som har sittet hjemme i lang tid, jeg tror det er viktig at vi har et godt aktivitetstilbud til dem når vi begynner å åpne samfunnet, og at vi har et skolesystem som er klare til å fange dem opp.


Et av de største problemene vi har i Oslo, ifølge Wang, er frafallet fra ungdomsskolen og den videregående skolen.

– Når vi ser den retningen Osloskolen er i nå, som jeg mener er sterkt bekymringsfull, har vi en jobb å gjøre med å snu den. Det kommer til å bli en av de viktigste sakene våre i stortingsvalget og i lokalvalget. Å opprettholde aktivitetstilbud som Ung Media og Sagene IF for eksempel, slik at de unge har et tilbud etter skoletid, sier han og legger til:

– Og vi må opprettholde tilbudet med helsesykepleiere på skolene. Jeg er helt sikker på at elevene trenger noen å snakke med etter nedstengningen.

Savner bedre gatebelysning

I forrige bydelsutvalgsmøte stilte Høyre spørsmål om bydelens gatebelysning. De påpekte at det er områder i bydelen med mangelfull gatebelysning, og de mener det er rimelig å forvente at bydelen utfyller sin samfunnsrolle og sørger for at gatene er trygge for innbyggerne til alle døgnets tider. For å oppnå dette mener de manglende gatebelysning burde kartlegges, med de forutsetningene som ligger til grunn for reguleringen av området som er satt av kommunen.

Høyre ønsket i møtet å få svar på hva bydelen har gjort over tid for å sørge for tilstrekkelig belysning i bydelens gater, eventuelt kartlegge manglende områder av belysning, og hva bydelen trenger for å eventuelt sikre trygge gater i hele Sagene. Bydelsdirektør Morten Sanden svarte at bydelen jobber løpende opp mot Bymiljøetaten, og sender blant annet henvendelser fra publikum. Du kan lese direktørens svar i sin helhet, nederst i artikkelen.


– Vi hadde denne saken i valgkampen for lokalvalget i bydel Sagene, i tillegg til i Oslo-programmet. Dette er noe vi kommer til å sette fokus på nå. Vi fikk et gjennomslag med at bydelsadministrasjonen satte ned en liste over alle parkene og hva som trengs, slik at vi fikk en prioritert liste på etterslepet. Det har vi ikke hatt før, vi har blitt nedstemt på dette tidligere, det var en seier for oss nå. Da blir det enklere for oss å belyse hva parkene trenger. Vi har kommet oss et lite skritt videre i den jobben.

Sagene Høyre liker også å skape nye parker, ifølge Wang, men han mener man også må klare å vedlikeholde de parkene som allerede finnes. Man må se helheten og da tenker han belysning er viktig, slik at folk føler seg trygge.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra FAU om at det trengs mer belysning rundt skolene, på grunn av narkotikasalg. Dette er et generelt område når det gjelder å skape en trygg bydel. Jeg har også fått e-poster fra Høyre-velgere som etterlyser bedre belysning rundt Nordpolen og ved Torshov kirke. Jeg tror folk har lagt merke til at vi hadde det i valgkampen. Jeg syns det er kjekt at folk leser partiprogrammet vårt og holder oss ansvarlige. Det viser at folk er engasjerte, og det trenger vi.

Dette svarte bydelsdirektøren

Hvilke aktive tiltak har Bydelen gjort over tid for å sørge for tilstrekkelig belysning i bydelens gater, eventuelt kartlegge manglende områder av belysning, og hva trenger Bydelen for å eventuelt sikre trygge gater i hele Sagene?

Svar fra bydelsdirektør Morten Sanden:

«I Oslo kommune er det Bymiljøetaten som har ansvar for og fagkompetanse på gatebelysning og belysning i offentlige parker. Gate- og veilysnormen for Oslo kommune og Gatenormal for Oslo er retningsgivende for Bymiljøetatens arbeid med lysanlegg og belysning av gater. I Oslo sentrum gir Belysningsplan for Oslo sentrum føringer for utformingen. De overnevnte normene stiller tekniske krav til type og utforming av belysning, og angir noen prinsipper for lyssetting.

Ved detaljregulering av nye gateanlegg utarbeides det belysningsplan som ligger til grunn for detaljprosjekteringen av belysning som gjøres i byggesak. I
eldre detaljreguleringssaker og byggesaker varierer det hva slags dokumentasjon/planer for gatebelysning som finnes, gitt at disse er utformet i henhold til krav og normer som har endret seg opp gjennom tiden.

For å bidra i arbeidet med bedre belysning i Bydel Sagene jobber bydelsadministrasjonen løpende opp mot Bymiljøetaten. Bydelen oversender henvendelser fra publikum, og følger opp ønsker og behov som framkommer gjennom medvirkning, kartlegging og gjennom stell og vedlikehold av park- og nærmiljøanleggene som bydelen forvalter.

I Bydel Sagene har det blitt gjennomført seniortråkk, to runder med barnetråkk og beboere og FAU ved skolene har blitt invitert til å gi innspill om behov for tiltak for å gi tryggere og mer trafikksikker skolevei. Det har også blitt gjennomført medvirkning med ungdom med tanke på videre utvikling av Voldsløkka og Torshovdalen», skriver bydelsdirektøren i sitt svar til Sagene Høyre.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...