Sagene Avis

Marius har planene klare for Sagene

Bydelsdirektør i Sagene, Marius Trana. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Den musikkinteresserte bydelsdirektøren i Bydel Sagene, Marius Trana, føler seg hjemme i den grønne kulturbydelen. Han heier på Skeid, vil løfte frem Akerselva, og ønsker seg både bydelsbad, et nytt samfunnshus og et samlingssted for ungdom.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 01.02.2017 kl 13:59

SAGENE: Midt mellom Markabydelen Nordre Aker og «hippe og urbane» Grünerløkka, ligger Bydel Sagene. Med delbydelene Iladalen, Sagene, Bjølsen, Sandaker og Torshov. En bydel som har vokst mye de siste ti årene, fra 31.500 innbyggere i 2007 til drøyt 42.000 innbyggere i dag.

1. februar utvidet Nordre Aker Budstikke med den helt nye lokalavisen Sagene Avis. Les mer her!

Kultur og grønn

– Vi er jo kulturbydelen, smiler bydelsdirektør på tredje året, Marius Trana, der nede på det hyggelige Åpent Bakeri en tirsdag morgen.

Bydelsdirektør og samfunnsøkonom, med mange år i Nærings- og handelsdepartementet, og tidligere rådmann på Sørum. Trana er Oslo-gutt, vokst opp på Oppsal og i Tveita-området.


– Ja, og så er vi den grønneste bydelen også, eller vi ble i 2016 kåret til å ha den grønneste virksomheten, legger han til.

I bunn ligger alt fra kildesortering og energisparing, til aktiviteter og de grønne små og store tiltakene i parkene rundt omkring i bydelen.

Som bier og bie-hoteller, frukthager og til og med fruktpresser.

Store endringer på gang

Det er et stort maskineri i Bydel Sagene. Trana er sjefen for ikke færre enn 1000 ansatte. I bydelsadministrasjonen, barnehagene, helsestasjonene, hjemmetjenesten, barnevernet, og mye mer.

Og det er store endringer på gang for Trana og tjenesteapparatet han styrer. Sagene er en av fire sentrumsbydeler som over en treårsperiode har tatt i bruk ulike former for velferdsteknologi og som nå har fått oppdraget med å hjelpe de elleve andre bydelene med utrulling av tilsvarende hjelpemidler.


I tillegg skal Bydel Sagene innføre tillitsmodellen i hjemmetjenesten. Det handler mye om å sette brukerne i sentrum og hverdagsrehabilitering. Brukeren skal klare hverdagslige aktiviteter som personlig stell, matlaging, rengjøring, og mestre egen hverdag. I tillegg gi motivasjon, aktivitetsnivå og trivsel for brukerne.

Og det skal gi økonomisk gevinst for kommunen.

Ny måte å tenke på

– Dette er en stor utfordring, og en helt ny måte å tenke og å jobbe på. Vi bruker mye tid og energi på arbeidet. Det handler også mye om å være i tett dialog med brukeren, spørre og lytte til brukeren: Hva trenger du - hva kan du klare selv?

Trana fortsetter:

– I tillegg til at teknologi tar over noen tjenester, brukeren læres også opp til å selv styre deler av teknologien. Det er en digital utfordring, men vil være med på å gi brukeren større frihet og selvstendighet.


Bydelsdirektøren tenker litt.

– Men det dukker jo opp utfordringer med det meste underveis, og det kommer stadig overraskelser.

Flest kommunale boliger

Med 2300 kommunale boliger, er Bydel Sagene er bydelen med flest kommunale boliger.

Sosiolog og forfatter Kjetil Rolness, som selv bor i Nordre Aker, beskrev i Dagbladet for få år siden Sagene som en populær bydel hvor mange vil bo, og hvor boligprisene er høye.

«Innflyttingen til Sagene er også en stille protest mot utviklingen i nabobydelen Grünerløkka. Ikke alle vil ha partysvensker, pappagutter og webdesignere med hitlersveis og interessante skjerf som nabo. Ikke alle gidder rockefestival hele året og halve natta.»


«Unge, hvite, høytutdannede kvinner som ruller barnevogna inn på kaffebarene ikledd lette gorejakker og treningstight. Om det da ikke er barselgruppa for menn (landets første!), som mottar råd og veiledning fra helsesøster, deler erfaringer og "utvikler sin omsorgsrolle".»

Samtidig som Rolness beskriver Sagene som en delt bydel.

«Økende barnefattigdom møter økende mellomlagsrikdom. Noen strever med å holde en respektabel fasade. Andre strever med å unngå fasadepreg (…) Skille mellom øst og vest går ikke lenger mellom Vindern og Sagene. Det går mellom Sandefjordgata 1 og Sandefjordgata 5.»

– Kjenner du igjen bydelen i dette - og deler du Rolness oppfatning om at Sagene en delt bydel?

– Som veldig mange andre bydeler i Oslo, har også Sagene utfordringer. Disse har det med å «forsvinne», når vi ser på for eksempel samlet inntektsnivå, utdanningsnivå og folkehelseindikatorer for bydelen. Vi må derfor ned på gruppe og individnivå når vi skal utforme tjenestene våre, svarer bydelsdirektøren, og fortsetter:

– Kriminalstatistikken går ned over hele Oslo, men det er blant annet ungdomsmiljøer som vi følger tett. I tett dialog med foreldrene og i samarbeid med flere av våre tjenester og forebyggende politi der det trengs. Erfaring viser at det er viktig å komme tidlig inn i problemstillingene.

Hyggelige ting på gang

Bydelsdirektøren forteller også om mer hyggelige planer for bydelens unge.

– Blant annet jobber vi med å utvikle et tilbud nederst i Torshovdalen til å bli bredere, for flere. På lengre sikt har vi en drøm om å få samlet flere av ungdomsaktivitetene i ett bygg. Veldig spennende planer, synes bydelsdirektøren.

Som faktisk har penger på bok.

– For å gjøre en lang historie kort, det så ganske kritisk ut i fjor. Men så klarte vi – ved hjelp av dyktige medarbeidere – å snu det som så ut til å kunne bli flere titalls millioner i minus i fjor til en forventet pluss i år. Hvis bydelsutvalget gir sin tilslutning i førstkommende møte vil vi ha en liten buffer i 2017.

– Vi har kontroll, legger bydelsdirektøren til, og fortsetter med flere gode nyheter.

– Et annet langsiktig arbeid bydelspolitikerne har gitt oss i oppdrag å utrede, er å få på plass et samfunnshus på østsiden av Akerselva.

Bydelsbadet går det derimot ganske så tregt med. Sist ut var at de private eierne ønsker en kontrakt med kommunen.

– Jeg håper og tror Utdanningsetaten og eieren kommer til enighet, slik at Sagene Bad kan gjenåpnes.

Musikkfrelst

Bydelsdirektør Marius Trana er muligens en bydelsdirektør som er godt over gjennomsnittet opptatt av kultur. Ikke minst musikk. Han er ofte å se på konserter rundt omkring, og bedyrer at sjanger kan være alt fra klassisk til rock'n roll.

– I julen fordypet jeg meg helt i Bob Dylan, og hans samlede verker. Blant annet 600 sider med lyrikk. Jeg bruker også mye musikk i pauseinnslag, i forskjellige settinger med de ansatte. Det skaper stemning!

Da passer det vel greit å være sjefen for kultyrbydelen. «Sagene er både kulturbydelen og miljøbydelen i Oslo, og det gjenspeiles på samfunnshuset. Sammen skaper vi en levende og bærekraftig bydel, for liten og stor, fra nær og fjern, til hverdag og fest, året rundt!»

Fra Sagene Samfunnshus hjemmeside. Kalenderen der byr på mye forskjellig: Musikk, teater – også improvisert – sirkusskole, draumkved, historiske kvelder, salsadans, cabaret for barna, ablegøyemakeri, malerier, foto og film. Også 8,2 - hver første helg i måneden er det mye som skjer langs Akerselva ved Lilleborg.

Akerselva

Appropos elva.

– Det har lett for å bli sånn at man tar med besøkende til for eksempel Holmenkollen og Vikingmuseet. Jeg har bestemt meg for å bruke Akerselva mer. Neste gang skal jeg istedet ta med folk på besøk og gå Akerselva fra Maridalsvannet og nedover til Operaen. Det er jo en veldig flott tur med mange severdigheter underveis.

Mer om kultur: Soria Moria med Cosmopolite og Myraløkka må nevnes spesielt. Sommerkonsertene i Myraløkka er verdt å oppleve. Særlig Oslo Filharmoniens sommerkonsert er fantastisk. Med 10-15.000 publikummere, drømmer den musikkglade bydelsdirektøren seg litt bort.

Skeid?

Men vi kan ikke snakke om Bydel Sagene, med Torshov, uten å nevne Skeid. Som ikke bare gjorde det veldig bra i forrige sesong i 2. divisjon, men som i tillegg beholder Tom Nordlie som trener.

– Fotballinteressert?

– Absolutt! Jeg ble aldri spesielt god fotballspiller selv, men jeg har vel vært en skikkelig fotballpappa til mine tre barn, som nå er store.

Bydelsdirektøren kan så røpe følgende:

– Men jeg har alltid vært Skeid-supporter. Kanskje litt rart i og med at jeg vokste opp på Oppsal, og absolutt alle utenom én kompis, var VIF-fans. Kanskje var det ren, skjær opposisjon som gjorde at vi istedenfor kastet oss over Skeid?

– Kommer du på første hjemmekamp denne sesongen da?

– Så sant jeg er i Oslo, skal jeg gjøre alt jeg kan for å få det til. Det kan bli veldig moro!

LES OGSÅ: Skeidoksenes leder: Vi gleder oss til 2017. Eller…?

Les mer fra nye Sagene avis her! Tips? Send en e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...