ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Mathilde (24) inn på Stortinget: - Med unge stemmer kan vi endre den politiske debatten

Mathilde Tybring-Gjedde - 24 år og raste inn på Stortinget for Høyre, her under åpningen mandag, i Norfjordeidbunad, og hvor morens familie kommer fra. Foto: PRIVAT

- Jeg satt og spiste middag med min mor, så kom telefonen, forteller Mathilde Tybring-Gjedde (24), som ikke trengte noe som helst betenkningstid på om hun skulle si ja eller nei til "oppdraget".

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2017 kl 18:32

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: - Jeg tror de aller fleste som stiller til Stortinget ikke trenger å lure på om de vil inn eller ei, når valget er over. Jeg håper i hvert fall det er sånn, sier Mathilde Tybring-Gjedde (H), som plutselig rykket inn på fast varaplass for Ine Marie Eriksen Søreide (H), som sitter i regjering, når Stefan Heggelund (H) fikk utjevningsmandat.
 
- Jeg ble kjempeglad! I går, mandag, var den høytidelige åpningen av Stortinget. Jeg hadde med meg min mor og min tante, og det var veldig stas. Det var med ærefrykt jeg gikk inn i stortingssalen. Det er stort å forstå at man representerer noe mye større enn seg selv, det er et viktig ansvar å være ombudsperson, sier Mathilde, og må innrømme at pulsen var noe høyere enn vanlig.

Bor i Bydel Sagene

Som bor i Bydel Sagene, startet arbeidserfaringen som kjøkkenhjelp på Skjennungstua, studerte jus, og siste jobb før hun nå skal være stortingspolitiker i fire år, som politisk rådgiver for helseminister Bent Høie (H).
 
Og Mathilde har allerede rukket å være på talerstolen.
 
- Kun en replikk, men senere i dag (jorun. anm. tirsdag) skal jeg holde eget innlegg. Da skal jeg blant annet snakke om viktigheten av tidlig innsats i skolen, for å sikre like muligheter for alle barn og unge, uavhengig av foreldrenes bakgrunn.

 
Hun er ung, bare 24 år. Men hun er ikke alene.
 

De unge kan endre debatten

- Dette er det yngste stortinget noen sinne. Jeg håper den yngre generasjonen på Stortinget kan bidra til å endre den politiske debatten. Vi bør krangle mindre om å bevilge litt mer penger til «alt», og i stedet være konstruktive, løsningsorienterte, og etablere et generasjonsfellesskap. Vi må sikre at fremtidige generasjoner også får nyte godt av trygge velferdsordninger. I årene fremover blir vi flere eldre, samtidig som vi skal lykkes med det grønne skifte. Inntektene fra oljenæringen vil reduseres, og det økonomiske handlingsrommet blir mindre. Det betyr at vi også må tenke nytt for å opprettholde velferdsstatens bærekraft!
 

Må tenke nytt

Hun fortsetter:
 
- For eksempel innen helse- og omsorg er vi nødt til å tenke nytt. Dersom vi skal jobbe helt likt som før, vil hver tredje videregående elev måtte velge yrke og utdanning innen helsesektoren. Det er ikke bærekraftig. Derfor må vi tenke annerledes og ta i bruk ny teknologi, sier Mathilde og peker blant annet på egen bydel, Bydel Sagene.

ANNONSE

Et prakteksempel i Sagene

Sagene er en av fire sentrumsbydeler som over en treårsperiode har tatt i bruk ulike former for velferdsteknologi og som nå har fått oppdraget med å hjelpe de elleve andre bydelene med utrulling av tilsvarende hjelpemidler - HER KAN DU LESE MER OM SAKEN.

- Et prakteksempel på ny og moderne teknologi som kan være med å løse de enorme velferdsoppgavene som vi står foran i årene fremover, rekker 24-åringen å si, før hun haster inn i stortingssalen og for sin første innlegg fra stortingets talerstol.

Men det er mer slekt fast på Stortinget for Mathilde. Faren, Christian Tybring-Gjedde, er også stortingsrepresentant, men for Frp, uten at datteren kommenterer dette nærmere.

LES OGSÅ:

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE