MATSPALTEN: Dropp usunn kjøpemajones - lag heller din egen!

Foto: EKTE VARE AS/ØYVIND VÅGE

Kjøpemajones er full av usunne oljer og konserveringsmidler. Dette er oppskrift på en helt kjempegod, enkel og idiotsikker majones.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2018 kl 13:50

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid Ekte Vare AS. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

I vår familie er det strengt tatt en regel at alt blir bedre med bacon, og det er jo helt sant, men det er også en annen liten sak som gjør det aller meste bedre – i hvertfall nå om sommeren, nemlig majonesen

Ikke vanskelig å lage selv

Sommeren er tiden for majones. Reker, grillmat, salater, ja - alt blir bedre med majones! Men mye kjøpemajones er full av usunne oljer og konserveringsmidler.

Mange tror at det er vanskelig å lage majones, at den skiller seg om det er lavtrykk, om det er dårlig vær og andre pussige ting. Men vi lover deg at denne oppskriften er veldig enkel og noe selv den mest uerfarne husfar kan lage.

Idiotsikker majones

  • 1 fersk eggeplomme (romtemperert, eller i hvert fall ikke rett fra kjøleskapet)
  • 1 klype salt
  • jus fra en halv sitron
  • 2 dl olivenolje (extra virgin er sunnest, men sterkere smak, så helt ok å bruke en lettere olivenolje)
  • en dæsj sennep (kan sløyfes)

Ha eggeplommen i et høyt glass, eller i beholderen til stavmikseren. Ha så oppi resten av ingrediensene, vær forsiktig så du ikke sprekker plommen. Ha stavmikseren ned i glasset slik at det dekker over plommen. Skru på mikseren, og hold stavmikseren nede i bunnen av beholderen hele tiden, ikke løft den opp.

Tykk og jevn

Majonesen vil straks begynne å tykne, og da fortsetter fram til nesten all olje er blandet inn. Først nå kan du begynne å løfte stavmikseren forsiktig, uten å ta den helt ut av blandingen, slik at resten av oljen går inn i majonesen og den blir ordentlig tykk og jevn.

Se det, du er ferdig! Du har laget en perfekt majones, og du vil få det til hver eneste gang, helt uavhengig av vær og andre ting

Ekstra smak?

Hvis du har lyst til å være enda litt mer kreativ, kan du nå som majonesen er ferdig, tilsette litt ekstra smak om det er noe du føler er viktig. Da blander du bare dette forsiktig inn, enten du vil ha litt hvitløk, mer sitron eller noe annet du synes er godt i.

Majonesen kan nå helst oppbevares i et tett glass i kjøleskapet, og holdbarheten på ditt mesterverk blir like lang som egget du bruker

Lykke til og nyt sommeren, uansett vær!

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...