Sagene Avis

Med mølledrift siden middelalderen

Det har vært mølledrift ved Akerselva i flere hundre år. Her fra Bjølsen, rundt 1865. Foto: UKJENT, http://oslobilder.no/OMU/OB.F03752a

Og med Akerselva som energikilde.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 30.03.2018 kl 18:21

AKERSELVA:Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen var for noen år siden på besøk i Sandakerveien 62, for å finne ut mer av hva som skjuler seg bak murene til det gamle mølleanlegget på adressen.

LES OGSÅ: Tar du utfordringen? Her er Kristins påskenøtter

Siden middelalderen

– Det har vært kontinuerlig mølledrift ved Bjølsenfossen siden middelalderen. I 1884 etablerte Gustav Martinsen og Ole Amundsen Bjølsen mølle. I 1889 kjøpte firmaet Sandaker mølle på østsiden av Akerselva og flyttet produksjonen dit. Amundsen trakk seg ut, og nye eiere kom inn. I 1902 overtok Gustav Martinsen hele virksomheten under navnet Bjølsen Valsemølle, skriver historielaget fra besøket i februar 2012.

Navnet skyldes at kornet fra da av er blitt malt mellom roterende, sylindriske valser av stål, i motsetning til tidligere, mellom kvernsteiner. Akerselva og Bjølsenfossen var energikilden helt fram til 1970, først med direkte kraftoverføring fra vannhjul, og senere med elektrisitet produsert av egne turbiner.

Bjølsen Valsemølle i Sandakerveien, fra 1945 - 1950. Foto: Oslobilder.no/Karl Harstad/http://oslobilder.no/OMU/OB.F11418d

Vannkraft

– Plasseringen var naturlig den gang vannkraften fra Akerselva var energikilden. Senere har nok den bratte skrenten ned mot elva bydd på problemer når nødvendige utvidelser skulle foretas. Dette har imidlertid skjedd kontinuerlig, skriver historielaget videre fra besøket.

Historielaget forteller videre:

I 1986 solgte familien Martinsen Bjølsen Valsemølle til Nora Industrier, som i 1991 ble en del av Orkla-konsernet. Møllevirksomheten ble organisert i selskapet Regal Mølle med avdelinger på Bjølsen, i Moss og Kristiansand. Regal ble i 1999 kjøpt opp av svenske Cerealia, som fra 2008 heter Lantmännen Cerealia. Firmaet eies av 36 000 svenske bønder, har 10 000 ansatte og virksomhet i 18 land.

Prøvebaking

Mølla tar i mot både norsk og utenlandsk korn. Det utenlandske kornet kommer med båt, og lastes over i det store siloanlegget på Vippetangen før det fraktes videre til anlegget på Sandaker. Der blir alt korn, både norsk og importert, renset, malt, siktet og pakket for transport til kundene, 70 % i bulk og 30 % i poser. Varesortimentet er hvete, rug og bygg i flere finhetsgrader. Kornet blir kontrollert før det blir behandlet i mølleanlegget, og melet blir kontrollert som ferdig produkt, bl.a. ved at det foretas prøvebaking.


Opprinnelig skjedde transporten gjennom byen med vogner forspent med to hester. Fra 1918 til 1967 ble kornet fraktet med egne trikker, «korntrikken», og senere med tankbiler.

HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA HISTORIELAGETS EGEN HJEMMESIDE

Det er fortsatt drift på Bjølsen, her kan du lese om Lantmännen Cerealia, som har to produksjonssteder i Norge, ett på Bjølsen, hvor det produseres mel og melmikser av hvete, rug og bygg, og ett i Moss hvor det produseres mel og gryn av havre, frokostblandinger og spesialprodukter.

LES OGSÅ:

Er folk late, eller kan jula lyse helt til påske?


Slik koker du egget riktig

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...