ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Med mølledrift siden middelalderen

Det har vært mølledrift ved Akerselva i flere hundre år. Her fra Bjølsen, rundt 1865. Foto: UKJENT, http://oslobilder.no/OMU/OB.F03752a

Og med Akerselva som energikilde.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 30.03.2018 kl 18:21

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

AKERSELVA:Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen var for noen år siden på besøk i Sandakerveien 62, for å finne ut mer av hva som skjuler seg bak murene til det gamle mølleanlegget på adressen.

LES OGSÅ: Tar du utfordringen? Her er Kristins påskenøtter

Siden middelalderen

– Det har vært kontinuerlig mølledrift ved Bjølsenfossen siden middelalderen. I 1884 etablerte Gustav Martinsen og Ole Amundsen Bjølsen mølle. I 1889 kjøpte firmaet Sandaker mølle på østsiden av Akerselva og flyttet produksjonen dit. Amundsen trakk seg ut, og nye eiere kom inn. I 1902 overtok Gustav Martinsen hele virksomheten under navnet Bjølsen Valsemølle, skriver historielaget fra besøket i februar 2012.

Navnet skyldes at kornet fra da av er blitt malt mellom roterende, sylindriske valser av stål, i motsetning til tidligere, mellom kvernsteiner. Akerselva og Bjølsenfossen var energikilden helt fram til 1970, først med direkte kraftoverføring fra vannhjul, og senere med elektrisitet produsert av egne turbiner.

Bjølsen Valsemølle i Sandakerveien, fra 1945 - 1950. Foto: Oslobilder.no/Karl Harstad/http://oslobilder.no/OMU/OB.F11418d

ANNONSE

Vannkraft

– Plasseringen var naturlig den gang vannkraften fra Akerselva var energikilden. Senere har nok den bratte skrenten ned mot elva bydd på problemer når nødvendige utvidelser skulle foretas. Dette har imidlertid skjedd kontinuerlig, skriver historielaget videre fra besøket.

Historielaget forteller videre:

I 1986 solgte familien Martinsen Bjølsen Valsemølle til Nora Industrier, som i 1991 ble en del av Orkla-konsernet. Møllevirksomheten ble organisert i selskapet Regal Mølle med avdelinger på Bjølsen, i Moss og Kristiansand. Regal ble i 1999 kjøpt opp av svenske Cerealia, som fra 2008 heter Lantmännen Cerealia. Firmaet eies av 36 000 svenske bønder, har 10 000 ansatte og virksomhet i 18 land.

Prøvebaking

Mølla tar i mot både norsk og utenlandsk korn. Det utenlandske kornet kommer med båt, og lastes over i det store siloanlegget på Vippetangen før det fraktes videre til anlegget på Sandaker. Der blir alt korn, både norsk og importert, renset, malt, siktet og pakket for transport til kundene, 70 % i bulk og 30 % i poser. Varesortimentet er hvete, rug og bygg i flere finhetsgrader. Kornet blir kontrollert før det blir behandlet i mølleanlegget, og melet blir kontrollert som ferdig produkt, bl.a. ved at det foretas prøvebaking.

ANNONSE

Opprinnelig skjedde transporten gjennom byen med vogner forspent med to hester. Fra 1918 til 1967 ble kornet fraktet med egne trikker, «korntrikken», og senere med tankbiler.

HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA HISTORIELAGETS EGEN HJEMMESIDE

Det er fortsatt drift på Bjølsen, her kan du lese om Lantmännen Cerealia, som har to produksjonssteder i Norge, ett på Bjølsen, hvor det produseres mel og melmikser av hvete, rug og bygg, og ett i Moss hvor det produseres mel og gryn av havre, frokostblandinger og spesialprodukter.

LES OGSÅ:

Er folk late, eller kan jula lyse helt til påske?

ANNONSE

Slik koker du egget riktig

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE