Sagene Avis
Seksjonsheader

Mener klasseskillet i Oslo-idretten er urovekkende:

«Men hva kan klubbene selv gjøre? Én ganske enkel ting»

Foto: Privat

KOMMENTAR: «Dersom vi som klubb hadde kastet oss etter alle selgere som stadig tilbyr oss «gode» avtaler og nye og fancy drakter i lekre design, ja, da ville hele fundamentet i klubben raknet.» skriver Maren Synnevåg, fotballmamma og lagleder i Sagene IF.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2020 kl 12:09

Klasseskillet i Oslo-idretten er urovekkende. Og millionene spyttes inn. Men hva kan klubbene selv gjøre? Én ganske enkel ting.

Høye treningsavgifter, dyre utenlandsreiser og utstyrsjag. Dette er virkeligheten i deler av idretten. Senest var det langrennssporten som fikk tyn av sine egne stjerner. Som igjen fikk motbør av engasjerte langrennsforeldre som mener at 5 til 10.000 kroner i året på langrenn ikke er dyrt.

Men skal man ha ny racingdrakt, skibriller, hansker, luer, to par ski, staver, ja, så koster det. Og jo flere barn man har, desto dyrere blir det. Å si noe annet er et hån mot folk som faktisk har dårlig råd og som må velge mellom mat eller aktiviteter for sine håpefulle.

Det samme gjelder i fotballen. Barna vokser for hvert år og skoene fra fjorårets høstsesong passer ikke når gressbanene fylles opp i april. Og jo eldre barna blir, desto dyrere blir fotballskoene. Billige juniorsko kan glemmes etter at poden har passert 5. klasse. Det er jo allerede prisbonanza i treningsavgiftene med turer, akademier og vanlig treningsavgift. Å ha lønnede trenere på barnenivå koster skjorta, og det er til syvende og sist foreldre som betaler.

Foto: Privat

Men er det noe helt enkelt og konkret klubbene selv kan gjøre? Ja, vil jeg si til det. Man kan jo starte med klubbdrakten og treningstøyet. Klubbene kan velge én leverandør og forholde seg lojal til den i mange år. I vår idrettsforening har vi valgt å ha én leverandør av drakter og treningsklær. Og den har vi hatt lenge. Veldig lenge. Det er flere grunner til det. Drakten er av et slitesterkt materiale. Den har et tidløst og kult design. Den kan arves fra kull til kull. Av bror til søster. Fra søster til lillebror. Den kan byttes på klubbens byttedag eller selges via Facebook. Drakten er utjevnende og har en inkluderende rolle i en klubb med barn fra over 100 land.


For det mangler ikke på tilbud om mer moteriktig og teknisk treningstøy for podene. Dersom vi som klubb hadde kastet oss etter alle selgere som stadig tilbyr oss «gode» avtaler og nye og fancy drakter i lekre design, ja da ville hele fundamentet i klubben raknet.

Vårt motto er at vi skal være et idrettslag som gir alle mulighet til å delta i idrettsaktivitet med riktig kvalitet i et godt miljø. Dette er ikke bare en filosofi på et stykke papir. Dette er ikke en verdi som vi bare tar frem på årsmøtet. Det er noe vi jobber med hver dag.

Treningstøy og utstyr er viktige rollespillere. Logo og farger skaper identitet og stolthet. Merch er en viktig inntektskilde i flere klubber. Og selges i bøtter og spann. Til både foreldre og barn. Men klubbene trenger ikke overdrive mersalget av merch, det kan bidra til ytterligere forskjeller og ekskludering.

Det at drakter arves og at vi som klubb ikke «shopper» etter nye leverandører virker inkluderende slik at vi får flest mulig med. Gjenbruk. Veldig «in» i 2020. Sort og hvitt treningstøy- den samme modellen. År etter år. Vi trenger ikke lansere nyheter på årets treningstøy, som igjen kan føre til press om å ha den nyeste. Og vi trenger ikke loppe foreldre med tilbud av sesongens treningsklær.

Før jul fikk vi takknemlig draktstøtte fra Sparebankstiftelsen og vi kunne kjøpe 142 nye drakter til de yngste bandy- og fotballspillerne. De hadde nettopp kvittert ut fra våre gratis idrettskoler. Og klare til å bli medlemmer i sin første idrett. Halleluja-stemning i garderobene. Dette er inkludering i praksis. Og vi skaper morgendagens nye stjerner i striper.


Maren Synnevåg
Fotballmamma og lagleder i Sagene IF

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...