ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Mener de har betalt millioner for en bru som ikke blir bygget

Fra styret i Lillohøyden 2-sameie, Helen Knutsen, Tor Anders Helle og Torstein Knutsen Foto: SAGENE AVIS/NORDRE AKER BUDSTIKKE

Brua over Kristoffer Aamodts gate ble ikke noe av. Beboerne mener de har betalt for brua i forkant, gjennom boligkjøp i Lillohøyden. Men det er ikke utbygger Selvaag enig i.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2018 kl 07:53

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NYDALEN: Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis har flere ganger skrevet om gangbrua, som etter planen skulle bygges over Kristoffer Aamots gate, som også er skolevei til og fra Fernanda Nissen skole.

I mai 2016 godkjente Plan- og bygningsetaten søknad fra AS Selvaagbygg om rammetillatelse for oppføring av gangbro over Kristoffer Aamots gate. Men vedtaket ble påklaget av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Den planlagte brua vil også ligge ved bygget der PST holder hus i Nydalen. Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune tok ikke klagen til følge i oversendelsen til Fylkesmannen i september i fjor.

Ble ikke bru

For å gjøre en lang bruhistorie kort, så ble det til slutt, i fjor høst, nedlagt endelig forbud mot å bygge brua.

– Vedtaket er fattet med hjemmel i sikkerhetsloven, som gir Kongen i statsråd – altså Regjeringen – hjemmel til å fatte nødvendige vedtak for å hindre en «planlagt eller pågående aktivitet som kan medføre en ikke ubetydelig risiko for at sikkerhetstruende virksomhet blir etablert eller gjennomført», ordlyden fra Aftenposten i fjor.

HER KAN DU OGSÅ LESE TIDLIGERE SAK I NORDRE AKER BUDSTIKKE OG SAGENE AVIS OM AVGJØRELSEN OM Å IKKE TILLATE GANGBRU OVER KRISTOFFER AAMODTS GATE

ANNONSE

Seks millioner

Så fortsetter bruhistorien. For beboerne på Lillohøyden, i to av byggene med tilsammen rundt 160 leiligheter, mener de har betalt kostnadene for oppføring av broen over Kristoffer Aamodtsgate. Og at kostnaden er kalkulert inn i kjøpesummen for leilighetene. I prospektet står det følgende:

«Det vil bli bygget gangbro over Kristoffer Aamots gate. Dersom drift og vedlikehold av gangbroen ikke overtas av Oslo kommune vil broen driftes og vedlikehold av sameiene som inngår i boligprosjektet Lillohøyden.»

– Det står i overkant av seks millioner kroner på sperret konto hos utbygger Selvaagbygg. Vi har henvendt oss til Selvaagbygg, men foreløpig har de nektet å utbetale disse pengene til oss. De har beholdt penger for en vare de ikke har levert, eller kan levere, mener beboer Helen Knutsen, som også sitter i sameiestyret.

Hun forsetter:

ANNONSE

– Det er jo ikke vår skyld at ikke brua blir bygget!

På oppgjørskonto

I informasjon til boligkjøpere, 13. november 2014, fra oppgjørsansvarlig og eiendomsmegler i
Selvaag Eiendomsoppgjør AS, står det blant annet følgende:

– På grunn av den uavklarte situasjonen knyttet til gangbroen over Kristoffer Aamodts gate, har Selvaag Bolig Lillohøyden AS (selger) instruert Selvaag Eiendomsoppgjør AS om å holde tilbake kr 6.060.000,- på oppgjørskonto. Selger har satt som forutsetning at beløpet frigis i sin helhet når ferdigattest foreligger.

– Utbyggers penger

Det var Selvaag Bolig Lillohøyden AS, som solgte leilighetene. Selvaag Bolig svarer som utbygger, at de ikke har noen planer om å overføre pengene til beboerne.

– Dette er dessverre ikke penger som tilfaller kundene. Vi hadde et offentlig rekkefølgekrav om å bygge en gangbro. Kjøperne ble informert, også i prospekt, om at det ville bli bygget en bro dersom det ble gitt en offentlig tillatelse. Denne ble ikke gitt. Årsaken til at det ble informert om broen, var at sameiet ville få vedlikeholdskostnadene dersom den ble bygget, skriver Kristoffer Gregersen, konserndirektør for kommunikasjon og marked i selskapet.

ANNONSE

Videre sier Kristoffersen at pengene ble satt inn på oppgjørskonto som en sikkerhet for utstedelse av ferdigattest.

– Dette har ingenting med kjøpesummen for leilighetene å gjøre. At broen ikke blir bygget er ikke en mangel kundene kan kreve kompensasjon for. Dette har hele tiden vært utbyggers penger som skal frigis til utbygger når ferdigattest foreligger.

Det står at pengene er holdt tilbake fra oppgjørskonto, i brev av 13. november 2014 fra Selvaag (journ. anm. sitert fra brevet lenger opp i saken)?

– Det er selger som har instruert om tilbakeholdet, og det er utbyggers penger, gjentar Gregersen.

Ikke overrasket

Beboerne er ikke overrasket over kommentarene fra Selvaag Bolig.

ANNONSE

– Når brua likevel ikke blir bygget, så sitter man som kjøper igjen med en betydelig verdi-forringelse, og uten tilknytning til Nydalen - som nevnes flere ganger i prospektet. At utbygger velger denne holdningen mot sine kunder, og mener denne sparte utgiften ikke skal tilbakebetales til kjøperne er mildt sagt vanskelig å forstå, sier Knutsen.

Hun fortsetter.

– Kostnadene til bygging av brua er tydeliggjort ved tilbakeholdelse, mener Knutsen og beboerne.

– Vi er veldig skuffet over Selvaags håndtering av denne saken. Saken ligger nå hos vår advokat, avslutter hun.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE