— Det krever mot å tørre å stå opp mot unødvendig bilisme i Oslo
KOMMENTAR: — Det er på tide at de borgerlige partiene er ærlige og velger side: Er de for eller mot at myke trafikanter kan ferdes trygt i byen vår?
Publisert: 14.06.2018 kl 19:05
Sist oppdatert: 15.06.2018 kl 11:32
Geir Storli Jensen er leder i Sagene Miljøpartiet De Grønne. Hans kommentar kommer etter at Ap, MDG, SV og Rødt i Miljø- og byutviklingskomitéen stemte for tosidig sykkelfelt i Stavangergata i forbindelse med strakstiltakene for sykkel, i påvente av omregulering i gata, for å realisere byrute 7. Dette vekket sterke reaksjoner hos beboere på Voldsløkka.
Mer om den saken kan du lese her
«Bydel Sagene ber om at det etableres tosidig sykkelfelt i Stavangergata i forbindelse medstrakstiltakene for sykkel, i påvente av omregulering av gata, for å realisere byrute 7»
Siden 2015 har det skjedd en liten revolusjon for trygg ferdsel i Oslo. Med Miljøpartiet De Grønne i spissen har det skjedd en storsatsing på tryggere skoleveier, tryggere sykkelveier og kollektivtransport. Bare i Bydel Sagene er fartsgrensene vedtatt redusert ti steder, det er opprettet 23 nye fartshumper og to nye opphøyde gangfelt, busslinjene har fått stadig hyppigere avganger, og det er kommet mange nye rødmalte sykkelfelt. Dette er en del av en storsatsing for å gjøre de reisemåtene som er best både for miljøet og folkehelsa til de enkleste og beste alternativene for folk flest.
Ekte gulrotpolitikk!
Både på rådhuset og i bydelene har det dessverre tegnet seg et mønster. Høyre og Venstre snakker pent om satsingen, men nesten hver gang det skal opprettes et sykkelfelt vil de ha nye omkamper, dårligere løsninger og nye forsinkelser. I dagens møte i Sagene bydelsutvalg brygger det opp til nok en slik kamp.
«Byrutene for sykkel» ble lansert i 2016 og er det absolutte minimum av sykkelnettverk som trengs for at folk skal kunne sykle trygt på kryss og tvers av indre by. Dette er ikke ekstravagante sykkelveier for treningssyklister, men et sammenhengende nett av enkle sykkelfelt med rød asfalt. De skal lede syklister inn i trygge gater, og gjør at folk føler seg trygge nok til å la fotgjengerne få fortauet i fred. Dette nettverket kan ikke vente, det må på plass så fort som mulig for å gjøre hverdagen trygg for helt vanlige folk.
Likevel vil Høyre og Venstre stemme for en ytterligere trenering og forsinkelse av dette nettverket, blant annet i Stavangergata.
Myke trafikanter løper en høy risiko for å bli skadet i trafikken ved mangelfull tilrettelegging. Senest i år omkom en småbarnsmor på sykkel i Bydel Sagene som følge av påkjørsel i et kryss uten sykkeltilrettelegging. Trafikksikkerheten til sårbare trafikanter må veie tyngst når man veier ulike hensyn opp mot hverandre. Da er det flaut at Høyre og Venstre velger å prioritere parkering for privatbiler heller enn fellesskapets beste.
Det krever mot å tørre å stå opp mot unødvendig bilisme i Oslo. Mange har et nærmest religiøst forhold til bilkjøring, og det har vi i Miljøpartiet De Grønne fått merke siden byrådsskiftet i 2015. Men vinden er i ferd med å snu. Folk reiser mer kollektivt, flere sykler og flere nyter vårsola på bilfrie plasser og gater. Det er på tide Venstre og Høyre velger side. Enten får de være ærlige på at de ikke prioriterer de myke trafikantene i byen, eller så får de begynne å la festtalene og de store ordene også påvirke stemmegivingen og politiske prioriteringer.
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@sageneavis.no!
LES OGSÅ:
Kritisk til tosidig sykkelfelt i Stavangergata
Behandles i bydelsutvalget: «Beboerparkering er som å kjøpe fiskekort»
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!