ANNONSE

Psykologen:

Dette er depresjon

Depresjon kan behandles, og det er forskjellige grader av depresjon. Foto: Free-Photos/Pixabay

KOMMENTAR: – Depresjon er en sykdom hvor «Styggen på ryggen» overtar styringen i det indre liv.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE

Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, han har vært bosatt i Nordre Aker og driver egen praksis. Han har tidligere yrkesbakgrunn fra Forsvaret og Statoil, og jobber også mot bedrifter. Skaun Knutsen er spaltist i Nordre Aker Budstikke. Du kan lese flere av hans tankevekkende innlegg her.

Depresjon kan inndeles i mild, moderat og alvorlig depresjon. Det å være deprimert er ofte kroppens reaksjon på for mye press over tid, utfordringer i oppvekst, skilsmisser, partner som er utro, egen utroskap, utfordringer på jobb, overgangsfaser i livet, stress, miste jobben, idéen om at andre lever et perfekt liv, og tap eller forandringer generelt.

Noen mener det for tiden er trendy å være deprimert eller ha lettere psykiske lidelser. Det er for meg det samme som å si at det er populært eller in og gå barbeint rundt i et hus hvor gulvet bare består av glasskår.

Ingen som ikke har vært deprimert over lengre tid, for eksempel hatt mange søvnløse netter på rad, misbrukt alkohol over flere dager for å finne ro eller glede, har grått i ukesvis, eller aldri gråter selv om man har lyst til å gråte, har netflixa seg vekk fra virkeligheten i syv døgn, gjemt telefonen i en søppelkasse, vært så tung i kroppen at man ikke har kommet ut av sengen, ligget i de siste ukene uten å få sove, ikke har dusjet på 14 dager, blitt trist av sin kroniske kreftsykdom eller sin partners sykdom, eller har rakket hardt ned på seg selv, har rett til å uttale seg som om de vet noe om hvordan det er å ha depresjon.

Angst, uro, konsentrasjonsproblemer og tanker om å avslutte livet, manglende sexlyst, endringer i matlyst opp eller ned og søvnproblemer, er også ofte problemer som kommer sammen med depresjon. Mild og middels depresjon er veldig vondt. Alvorlig depresjon er et helvete. Det er en tilstand bestående av nådeløs selvkritikk og fordømmelse av seg selv og sitt liv, og en sykdom som gir en overveldende pessimisme for fremtiden.

Depresjon er en krevende sykdom, selv om den ofte er en normalreaksjon på syke ting som pågår i samfunnet og i livene våre. Depresjon er en sykdom som skal behandles slik at man blir bedre igjen. Du blir bedre igjen - livet ditt blir bedre igjen.

Depresjon er en sykdom hvor «Styggen på ryggen» overtar styringen i det indre liv. Depresjon inneholder derfor mye selvnedrakking og pessimisme. Depresjon skal behandles slik at man får tilbake selvtilliten, får tilbake en OK selvfølelse og troen på livet igjen.

Depresjon behandles på følgende måte: Samtale med bearbeiding av opplevd nåsituasjon samt bearbeiding av livets utfordringer til nå. Samtale for å gjennomskue usanne tanker og følelser som regjerer ens indre liv for tiden. Samtale med mål om å velge seg en bra vei for seg selv fremover. Hvor går min livsvei. Hva vil jeg, hva kan jeg. Man skal bli trøstet og forstått og så skal man forandre livet sitt fremover. Litt ro og hvile i hverdagen.

Eventuelt og - eller - behandling med antidepressiva. Det er vanlig å si at mild og moderat depresjon behandles med samtale, mens alvorlig depresjon behandles med medisiner og samtale.

Hvis det er livet eller livsførsel frem til nå, for eksempel for mye stress eller for mye festing, eller manglende evne til å si nei eller andre usunne interesser, så er det viktig at livsførsel fremover blir annerledes enn det livet man førte som brakte en til depresjonen.

Hvis depresjonen skyldes at man drikker for mye, at man sier for lite nei, at man ligger med for mange partnere, at man bare spiser dårlig mat, at man jobber døgnet rundt uten å hvile, eller at man jobber med noe som man egentlig ikke liker, og man blir deprimert av det, så skal man altså prøve å gjøre noe annet fremover. Slutt å drikke og begynn å si nei.

Hvis du sliter med depresjon. Ta kontakt med fastlege i dag og kom deg i behandling så raskt som mulig. Du blir bedre.

Hvis du ikke får til det du ønsker for livet ditt i dag, så betyr ikke det at du aldri får det til.