Sagene Avis

Sagene Avis

– Fra i dag jobber kvinner uten lønn

Jonas Finnanger, Sagene SV Foto: Ingvild Bodsberg Stræte

KOMMENTAR: «Å oppnå likelønn mellom kjønnene er viktig fordi økonomisk selvstendighet er en forutsetning for frigjøring, trygghet og likestilling.» skriver leder av Sagene SV, Jonas Finnanger.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Kvinner tjente i gjennomsnitt i fjor 87 prosent av det menn tjente. Det betyr at fra i dag, 14. november, jobber kvinner i realiteten uten lønn resten av året.

Dette er ikke bare fordi kvinner jobber i yrker med lavere lønn, har lavere posisjoner eller jobber mer deltid enn menn. Lønnsforskjellene er størst for heltidsansatte og de med høyere utdanning. Hvorfor tjener en lærer mindre enn en ingeniør? Hvorfor tjener en hjelpepleier mindre enn en elektriker? Jo, fordi samfunnet til nå har sett på typiske egenskaper forbundet med mannsrollen som mer verdifulle. Det gjør at det er lavere lønn i jobber som krever det som har blitt sett på som typiske kvinnelige egenskaper.

Å oppnå likelønn mellom kjønnene er viktig fordi økonomisk selvstendighet er en forutsetning for frigjøring, trygghet og likestilling. Vi i Sagene SV mener at jobber som krever empati, slik som sykepleiere, må få rettferdig lønn ut ifra den reelle verdien arbeidet gir. Selv om mange mener at Norge er likestilt, ser vi fortsatt mange strukturelle ulikheter slik som lønn, hvordan man ikke blir tatt seriøst av rettsvesenet og representasjon i bedriftsstyrer.

For å utgjøre en forskjell trenger vi en likelønnslov, slik som den de har på Island, som vil legge ansvaret for å rapportere verdien av arbeidet på arbeidsgiveren. På den måten kan samfunnet systematisk sette lønn etter en rettferdig vurdering av arbeidet. Island har klart å ta ansvar for likelønnen, nå er det på tide at Norge følger etter.

Om alle barnehageansatte forlot jobben i dag og ikke kom tilbake før 1. januar, hadde store deler av Norge stoppet. Likevel ser ikke samfunnet den reelle verdien av arbeidet deres og det arbeidet utført i andre kvinnedominerte arbeidsplasser og yrker. Vi er avhengig av deres arbeidskraft. De tar sitt samfunnsansvar ved å ikke forlate jobben i dag. Resten av samfunnet må ta ansvar og gi dem den lønna de fortjener.

Jonas Finnanger
Lokallagsleder i Sagene SV og bydelsutvalgsrepresentant

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...