Sagene Avis

«I eplehagen på Torshaug må det også gjøres valg»

Kommentar: Anne Wodstrup

Planleggingsteamet på tur – en dag i november. Foto: Anne Wodstrup

KOMMENTAR: I eplehagen på Torshaug må det også gjøres valg: Hvilke urbane økosystemtjenester vi vil satse på? Hvis biologisk mangfold er den viktigste tjenesten eplehagen skal gi oss, må vi la trærne få stå i fred, skriver Anne Woodstrup i Urba.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 19.11.2020 kl 12:06

Når nye boligområder planlegges, starter man gjerne arbeidet med å kartlegge stedets kvaliteter. Alle tomter byr på muligheter og utfordringer. En plansak starter alltid med kartlegging av fakta. Når vi kjenner et områdes karakter og potensial kan vi gjøre gode valg. Torshaug har potensial til å bli et grønt urbant bo-område der kulturarv og store trær gir stedet identitet.

I sommer har Stiftelsen Biofokus på vegne av Bymiljøetaten i Oslo utført en kartlegging av naturtyper på Torshaug. De fant ti forskjellige steder der det er potensial for eller finnes interessant biologisk mangfold. Naturtypene de merket av i kartet var store edelløvtrær av alm og spisslønn, samt epletrærne på Torshaug. Gamle, døde og hule trær i eplehagen gir god grobunn for insekter, vekster og biologisk mangfold. Det ble ikke funnet noen rødlistede arter.

Hele rapporten kan du lese her (ekstern link)

Dro på befaring

For å lære mer om naturtypene på Torshaug dro hele planleggingsteamet på befaring på tomta. Biolog og økolog fra Biofokus møtte arborist, arkitekter, rådgiver på kulturarv og planleggere for å diskutere funn og muligheter i nye løsninger.

By-naturen kan by på spennende naturtyper, eller økosystemer som det også kalles. Økosystemene som kartlegges kan tilby mange forskjellige tjenester. I forbindelse med prosjektet Framtidens byer, som Oslo var med på i 2014, ble det funnet fram til 19 verdifulle urbane økosystemtjenester som de store trærne i byen kan levere; pollinering og frøspredning, vannhåndtering, motvirke erosjon, lokal klimaregulering, rensing av vann, rensing av jord, rensing av luft, CO2-opptak og lagring, støyreduksjon, matproduksjon, kunst/leketøy, friskt vann, rekreasjon/mental og fysisk helse, estetikk, turisme, utdanning og kognitiv utvikling, stedsidentitet og kulturarv, i tillegg til habitat for truede arter og biologisk mangfold.


I planleggingen av nye urbane bo-områder må vi vurdere det lokale potensialet de store trærne representerer. Hvert tre, eller område med trær, har sitt eget potensial. Ofte kan store trær levere flere av disse tjenestene samtidig. Noen ganger velger vi bort noen tjenester, til fordel for andre.

Epler i pose og sekk

I eplehagen på Torshaug må det også gjøres valg: Hvilke urbane økosystemtjenester vi vil satse på? Hvis biologisk mangfold er den viktigste tjenesten eplehagen skal gi oss, må vi la trærne få stå i fred. Det er de hule trærne, med døde grener og råte i veden som gir best grobunn for biologisk mangfold. Biofokus beskriver dette i sin rapport. Når døde trær faller, skal de helst få ligge på bakken der de falt. Hvis det ikke går, kan grener og stammer samles på et sollyst sted som livsgrunnlag for biologisk mangfold.

Eplehagen kan også levere andre økosystemtjenester av stor verdi, men de sikrer ikke biologisk mangfold i samme grad. Arboristen fortalte oss at selv de gamle trærne på Torshaug kan beskjæres, forynges og pleies, slik at de igjen bærer bra med frukt. Selv et hult tre kan bære frukt og få et langt liv. Det er klart at denne typen forvaltning av eplehagen kan gi mange verdifulle tjenester: matproduksjon, kunst/leketøy, rekreasjon/mental og fysisk helse, estetikk, turisme, utdanning og kognitiv utvikling, stedsidentitet og kulturarv. Den pleien vi gir trærne for å levere disse tjenestene, vil samtidig bety et redusert potensial for biologisk mangfold i eplehagen. Vi må gjøre et valg.

I all forvaltning av by-naturen gjøres slike verdivalg. Når mennesker oppholder seg der det er store trær, følger det med urbane utfordringer. Vi liker trærne, men ikke alle bladene om høsten. Vi synes trærne er vakre å se på, men de tar utsikten og skygger for solen. Ikke minst utgjør store døde trær en sikkerhetsrisiko. Ingen arborist kan si hvor lenge et sykt eller dødt tre vil stå. Så snart noen peker på risikoen for at det faller en vindfull dag, blir trærne gjerne felt. Også i denne situasjonen kan vi gjøre valg for hvordan døde grener og stammer kan bidra til biologisk mangfold i by-naturen.

Vi har en del eksempler på forskjellige valg som er gjort på Torshov:


Dødt tre i skolegården på Torshaug, felles for sikkerhetens skyld, og får trolig ligge der det falt. Foto: Anne Wodstrup


Dødt tre på Torshaug var en risiko for de som parkerer bilen her. Treet felles, men blir levested for nye økosystem. Foto: Anne Wodstrup


Biomangfold i Torshovdalen. Stokken får ligge på bakken og såret i treet står åpent for råte-angrep som igjen vil gi grobunn for andre vekster og insekter. Foto: Anne Wodstrup


Stubber etter 5 Bjørketrær i Torshovparken. Trærne døde i vinter, og ble felt i høst Foto: Anne Wodstrup


Høystubber av Ask i Åsengata. Disse trærna er like gamle som husene i Åsengata barnehage. Nå sikrer de biologisk mangfold her Foto: Anne Wodstrup

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...