ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis
Seksjonsheader

«Krever kvitteringsordning inn i ny regjeringsplattform»

Fra venstre: Kai Andre Sunde/OMOD, Akie de Leon/OMOD, Marita Holmeset Varpe/Norsk Folkehjelp (møtte for Maimuna Sey i DiMe), Ammal A Haj/Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Hersi Mohamud/Agenda X, Inka Torvund/Rødt Sagene, Berit Aaker/Rødt Sagene, Sverre Aasbø/Rødt Sagene, Sissel Weholdt/Rødt Sagene, Reza Rezaee/Rødt Sagene, Debby Wanja/African Students Association og Adam Rogers Ali/OMOD. Foto: Erik Østlyngen

«Våre innbyggere, våre ungdommer trenger å ha et verktøy som aktivt motarbeider og forebygger etnisk profilering. Vi vet det skjer, og vi må gjøre noe for å motvirke det», skriver Rødt Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2021 kl 10:16

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Etter nesten 30 års kamp mot politiets overkontroller av ungdommer med minoritetsbakgrunn, er det på høy tid at den nye regjeringen og Stortinget gjør noe. Etnisk profilering er skadelig for samfunnet og et nasjonalt anliggende, sier Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD), som har gått i bresjen for at alle som blir stoppet av politiet skal få en kvittering for hvorfor de stoppes, og informasjon om tjenestenummeret til den som kontrollerer, samt tid og sted.

I et folkemøte i Bjølsenparken arrangert av Rødt Sagene 7. september, ble kravet om å få en kvitteringsordning, satt på dagsordenen av organisasjonene OMOD, Agenda X, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, African Students Association og DiMe (Diskrimineringshjelpen og Meglingsbenken).

Denne uken samlet representanter fra organisasjonene og Rødt Sagene seg til nytt møte for å diskutere hvordan de kan få lovfestet kvitteringsordning som skal gjelde hele landet. De uttrykte stor støtte til Oslo byråd som ønsker å prøve ut kvitteringsordningen med et prøveprosjekt i kommunen, men at dette ikke er nok før vi får en ordning nasjonalt.

Vi må få en kvitteringsordning nå uten å måtte sette ned nye utvalg som skal «se på mulige tiltak». Det er godt dokumentert at ungdom med minoritetsbakgrunn ikke stoler på at politiet vil bistå dem ved behov. Denne gruppen opplever å bli stanset i politikontroller hyppigere enn ungdom uten minoritetsbakgrunn, og å bli mistenkeliggjort uten grunn. Dette er et demokratisk problem siden praksisen vil kunne forsterke følelsen av utenforskap. Europarådet har tidligere kritisert Norge for etnisk profilering. Norge har heller ikke fulgt opp anbefalinger fra FNs rasediskrimineringskomite med tanke på å forebygge etnisk profilering.

En kvitteringsordning støttes av flere sentrale organisasjoner og institusjoner som Likestillingsombudet og Amnesty Norge, og politiske partier som Rødt, SV og MDG. I tillegg signerte 29.000 under Black Lives Matter-demonstrasjonene i fjor, på et opprop for en kvitteringsordning. Det viser hvor sterkt engasjement mange har rundt problematikken, og som den nye regjeringen vil tjene på ved å få en slik ordning inn i sin regjeringsplattform.

ANNONSE

En kvitteringsordning vil bidra til at enhver som blir stoppet av politiet, får med dette - uansett bakgrunn – dokumentert hvert stopp-og-sjekk-scenario. Våre innbyggere, våre ungdommer trenger å ha et verktøy som aktivt motarbeider og forebygger etnisk profilering. Vi vet det skjer, og vi må gjøre noe for å motvirke det.

Det er på tide å stille opp for dem som etter gjentatte ganger, med kontroll, sitter igjen med en følelse av avmakt og fortvilelse; hvorfor meg? Overkontroll skaper slitasje, frustrasjon og fremmedgjøring. Dette er ikke ønskelig for noen, og som vi kommer til å følge opp tett helt til vi har fått et vedtak i Stortinget.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE