Sagene Avis
Seksjonsheader

«Samlet om det meste, enten vi er røde, grønne eller blå. Men kriseforståelsen kan synes noe ulik»

Torbjørn Furulund (H)

Sagene Høyres gruppeleder, Torbjørn Furulund Foto: Janina Lauritsen

«Derfor er Sagene Høyre tilsynelatende noe mer bekymret enn resten av bydelsutvalget over en krevende økonomi, hvor det ikke kan forventes mer penger i årene fremover hverken fra bystyret eller Stortinget.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 23.12.2020 kl 10:39

Et enstemmig bydelsutvalg stemte for bydelsdirektørens budsjett, og viste gjennom det også mer enn 99 prosent enighet om budsjettet. Mellom enkeltmarkeringer og bevilgninger til noen symbolsaker, står vi politikerne samlet om det meste, enten vi er røde, grønne eller blå. Og det er bra. Men kriseforståelsen kan synes noe ulik mellom partiene.

Disse tilleggsbevilgningene var det enstemmighet om utover bydelsdirektørens forslag:

  • Jobb til ungdom - 300.000 kroner
  • Ekstrabevilgning til barne- og ungdomstilbud - 250.000 kroner
  • Parkoppgradering - 500.000 kroner
  • Grønne midler - 200.000 kroner
  • Økt tilskudd til frivillighetsmidler - 400.000 kroner
  • Støtte til Frivilligsentralen - 100.000 kroner

Fra Høyres side er vi glade for at vi fikk gjennomslag for en vedlikeholdsplan av parkene. Vi har bedt bydelsdirektøren utarbeide en prioritert liste, for å systematisere arbeidet med å ta igjen etterslepet i vedlikehold for parkene. Med knappe midler er det klokt med prioriteringer fundert på faglige vurderinger. Parkene betyr mye for bydelens innbyggere og er et tilbud alle kan benytte seg av i alle generasjoner, og er viktige rekreasjonstilbud aldeles gratis i Norges mest tettbefolkede området per kv.

Til tross for et stramt budsjett med flere risikofaktorer skal bydelen også neste år produsere mange velferdstjenester innenfor barnevern, barnehager, sosialhjelp, eldreomsorg, barn og unge-tiltak, fritidstilbud, og lokale byutviklings tiltak. Det skjer mye positivt arbeid og det er mye å glede seg over.


Vår evne til å levere de grunnleggende lovpålagte oppgavene på en god måte til de som trenger dem aller mest, er egentlig lakmustesten på hvor godt vi lykkes med å legge grunnlaget for å kunne leve gode liv på den måten hver enkelt av oss definerer det gode liv.

Derfor er Sagene Høyre tilsynelatende noe mer bekymret enn resten av bydelsutvalget over en krevende økonomi, hvor det ikke kan forventes mer penger i årene fremover hverken fra bystyret eller Stortinget. I budsjettet som er vedtatt er salderingsbehovet for Bydel Sagene i 2021 anslått til 50 millioner, og i budsjettet som nå er vedtatt er det forbundet middels og høy risiko ved flere av kuttforslagene. Dette bekreftes dersom man leser økonomirapport av 31.10.20, som viser et årsprognose-underskudd på 19,8 millioner i hjemmetjenestene alene.

Derfor foreslo vi kutt og omdisponeringer innenfor budsjettet i stedet for å bare legge på penger. Posisjonen har i stedet vedtatt et prøveprosjekt med 6 timersdag med full lønnskompensasjon som pilot ved et av bydelens tjenestesteder. Finansiering er uklart, men en ting er klart, det koster penger bydelen ikke har.

Sagene Høyre styrket budsjettet med 2,674 millioner, og salderte 1,82 millioner i egne kuttforslag. Resten av inndekningen hentet vi fra tilført ekstraramme fra bystyret på 854.000 kroner. Dermed ville en større andel av ekstrabevilgningen fra Bystyret kunne avsettes som reservere for bydelen, noe som er påtrengt.

«Jeg er glad for at det er de rødgrønne som styrer byen vår, og som folkevalgt i Sagene har jeg vært med under et borgerlig byråd. Og det er tøft, det unner jeg ingen, hverken eldre eller unge», sier Jørgen Foss ( Ap) til Sagene Avis (uttalelse i bydelsutvalgsmøtet, journ.anm.)


Han må ha glemt eller fortrengt at hans eget byråd (Ap, SV og MDG) både i nåværende budsjettforslag og tidligere budsjetter har kuttet stort i overføringene til bydelene. Det er Rødt som plusser på i forlik og gir den lokale posisjonen noen penger å drysse over noen tiltak.

Oslo har rekordhøye rammeoverføringer fra staten, de har aldri vært høyere, samt at Oslo kommune aldri har hatt mer penger å rutte med, ikke minst knyttet til inntekter fra eiendomsskatt. Derfor møter vi de samme utfordringene alle sammen enten vi er røde, grønne eller blå. Det blir mindre penger å fordele fremover, vi må løse oppgavene smartere, prioritere godt, og også klare å si nei til noe, og ja til noe annet. Derfor er det vi kan gjøre lokalt i bydel og overordnet i bystyret av tiltak som trygger økonomien av stor betydning.

Den viktigste ressursen til Bydel Sagene er de ansatte, for at tjenestene bydelen skal yte blir så gode som mulig. Her ligger i det alt vesentlige også bydelens kostnader i lønn og pensjoner. Kjerneoppgavene må prioriteres, og man må aktivt søke å løse egnede oppgaver med frivilligheten, ideelle og private aktører, når det måtte gi like godt eller bedre resultat, og reduserte kostnader. Sagene Høyre savner en posisjon som ser etter løsninger, fremfor å aktivt be bydelsdirektøren løse enhver ny oppgave i egendrift for prinsippets skyld.

«Egenproduksjon gjør det lettere å ta sosiale og miljømessige hensyn fordi bydelen selv har kunnskapen, kontrollen og kan tenke helhetlig, for eksempel ved å gi jobbmuligheter til ungdommer og innbyggere som har vanskelig for å komme inn på arbeidsmarkedet, som ellers ville mottatt sosialhjelp eller vært i Nav-systemet. Egendrift sikrer arbeidsplasser i bydelen og at verdifull kompetanse bygges opp og beholdes i bydelen», skriver posisjonspartiene i en merknad.

Det er helt åpenbart mange tjenester det er fornuftig å drive i egenregi knyttet til kompetanse og hensiktsmessighet, og det gjøres, andre tjenester er det fornuftig å kjøpe fordi behovene er av midlertidig varighet, eller man trenger nisjekompetanse som det ikke er hensiktsmessig å bygge opp i egen administrasjon. I offentlige anskaffelser kan bydelen stille en rekke krav til aktører man eventuelt kjøper tjenester av, knyttet til både miljø, bærekraft, og sosialt ansvar. Faktisk er mye av næringslivet selv i forkant og motor i dette arbeidet, både knyttet til inkludering i arbeidslivet, bærekraft, sirkulærøkonomi og innovasjon. Sosialt ansvar og engasjement oppstår ikke utelukkende på et offentlig kontor. I Høyre tror vi på samspillet mellom det offentlige, næringslivet og sivilsamfunnet.


Alle gode ideer oppstår ikke kun ett sted. I stedet for et fastlåst prinsipp om egendrift foreslo vi en pragmatisk tilnærming til dette i vårt verbalforslag, men fikk bare Venstres støtte. Som jeg startet dette innlegget med. Den brede enigheten om dette budsjettet er langt mer fremtredende enn uenigheten. Det er bra med stor enighet, for det gir forutsigbarhet både for administrasjonen og innbyggerne.

Men også det helt lokale demokratiet fungerer og viser seg frem gjennom små og store saker, både i de årlige budsjettene og ellers i året gjennom ulike ønsker og prioriteringer. Det er også bra og ikke minst viktig. Å stemme på det partiet du er mest enig med i valg betyr en forskjell i lokale saker og prioriteringer, så bruk stemmeretten når det er valg.

Da gjenstår det bare å ønske politiske motstandere og medspillere, administrasjon og bydelens innbyggere en riktig god jul og et lysere 2021 enn det året vi nå snart legger bak oss.

Torbjørn Furulund
gruppeleder, Sagene Høyre


DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@sageneavis.no.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...