«Ungdommene må få slippe å kjempe seg til seier gjennom enda en runde!»
Debatt: Ingrid K. Fredriksen (R)
DEBATT: Vi må snu opp ned på måten å tenke rundt Ung Media. Det fortjener ungdommene, og det fortjener bydelen, skriver bydelsutvalgsrepresentant Ingrid K. Fredriksen fra Rødt.
Publisert: 28.10.2020 kl 10:40
Sist oppdatert: 28.10.2020 kl 11:01
Det er nå et tverrpolitisk flertall for å slå ring om Ung Media, som har vært gjennom mange runder med nedleggelsesforslag tidligere. En av de ansatte på Ung Media fortalte meg at han hadde vært gjennom fire runder med nedleggelsesforsøk bare i løpet av de sju årene han hadde jobbet der.
Ungdommene er frustrerte over underbemanning og forteller at de ikke opplever at klubben deres blir prioritert, sett eller besøkt av de som bestemmer. Ingen har sett noe til det økonomiske løftet som kunne kommet da politikerne vedtok å frigjøre 400.000 som var tenkt til en ny ungdomsklubb for eldre ungdom, for å sikre full drift på Ung Media. En ungdomsklubb som stadig er truet av nedleggelse er ikke et sted det blir satset.
Det er på tide å snu måten å tenke rundt Ung Media. Fra at de må forsvare sin eksistens til at vi tenker satsning. Det fortjener ungdommene, og det fortjener bydelen. Ung Media er viktig for lokalmiljøet på mange måter, med Åpen Scene, UKM Sagene, Elvelangs i fakkellys, bydelsdagene, Ung Media-turné med mer. Ung Media har et unikt kunstnerisk og musikalsk tilbud for eldre ungdom som er kjent over hele byen. For mange av ungdommene er det også noe mer - det deres andre hjem.
Når Ung Media igjen og igjen har kjempet og vunnet kampen om overlevelse, fortjener de at man forstår potensialet i dette helt spesielle stedet. Det har blitt argumentert med at lokaler er slitte og at tilbudene ikke er kjent nok, hvis det er tilfellet kan man jobbe for oppgradering av å satse på oppsøkende arbeid for å tiltrekke seg flere av de brukergruppene man ønsker. Det forutsetter flere ressurser til Ung Media.
Den ungdomsklubben Ung Media er i dag er et vingeklippet Ung Media – med bare halvparten av de ansatte de hadde i begynnelsen av forrige år. Selv med det reduserte tilbudet som følger av få ansatte, i et korona-år, samler klubben et tjuetalls musikkinteresserte ungdommer som viser hva de kan på en kveld. Omtrent like mange som møtte opp på bydelsutvalgets møte forrige vinter for å si tydelig ifra om hva de mente om planer om å legge ned stedet deres. Kanskje har vi ikke helt forstått hva vi har med Ung Media, og hva vi kan miste om vi ikke har det mer. Det kan vi finne mer ut av ved å satse på Ung Media.
Politikerne i bydelsutvalget ba opprinnelig om å få en større sak om Ungdomstiltakene med planene for omstillingen der fremover. Når vi politikere skulle ta stilling til Ung Medias skjebne fikk vi en rent økonomisk sak som var preget av at det blir trange budsjettrammer fremover, med et administrativt ønske om samlokalisering på sikt av flere ungdomstilbud. Ikke bare Ung Media, men også UngMetro, den andre av bydelens tre store klubbtilbud kunne bli historie. Jeg er ikke i tvil om at vi hadde mistet enormt mye – ikke bare størsteparten av arealet til å ha aktiviteter på, og nærheten til mange ungdommer, men steder med hver sin unike egenart, som har en stor og viktig plass i hjertene til ungdommene og til Sagene bydel.
På torsdag kommer politikerne til å vedta å «redde» disse stedene, men det blir en seier med en bismak, siden det også ligger i vedtaket at det blir «naturlig å vurdere lokasjon av alle bydelens ungdomstilbud» i forbindelse med etableringen av Voldsløkka og Bentsebrua skole (de to nye skolene skal navngis i førstkommende BU, red.anm.). Jeg håper inderlig at det ikke blir en ny runde med kamp mot samlokalisering og nedleggelse. Ungdommene kommer trolig aldri til å gi seg, og ville trolig vinne igjen, men de burde slippe å kjempe denne kampen. I stedet burde de kunne glede seg over nye muligheter til å utfolde seg kreativt og sosialt i stedene de er så glade i og som betyr så mye for dem.
Rødt vil be om at en ny sak om ungdomstilbudene blir en mer omfattende sak enn den byråkratiske og økonomiske redegjørelsen vi har fått nå. En sak som gjør rede for hvor man ønsker å satse og hvilke langsiktige visjoner man har, og ser det i en større sammenheng. En slik redegjørelse bør ta opp i seg demografiske endringer, pengebruk, ressursfordeling, målgrupper for tilbudene, plassbehov, lokale behov, endringer i tilbudet, fremtidig potensiale og rollen ungdomstilbudene spiller i ungdommenes liv. Nærmiljøet, foreldre, ansatte og ungdommene selv må inkluderes i forberedelsene til denne saken.
Man kunne opprette en ressursgruppe med representanter fra disse ulike gruppene og administrasjonen som setter i gang med dette arbeidet allerede nå. Jeg har fått tilbakemeldinger på at dette kan oppleves som detaljstyring og vet at det trolig ikke vil få flertall. Men som regel er ikke det viktigste som skjer det som skjer inne på politikernes møter, men det som skjer ute i bydelen. Og jeg har veldig tro på de kreftene som er der ute som kjemper for nærmiljøet sitt og for å gjøre bydelen bedre hver eneste dag, både blant ungdommene, foreldre, naboer blant bydelens ansatte, og i administrasjonen.
Hvis de kommer sammen nå og tenker nytt og positivt rundt ungdomstilbudene våre vil det kanskje kunne skje en liten revolusjon!
Ingrid Kvamme Fredriksen (R)
Representant i bydelsutvalget
HAR DU NOE PÅ HJERTET? Send et leserbrev til meninger@sageneavis.no.