ANNONSE

– Vi er på vei mot en plastplanet

Christine Evjen, leder av Oslo Grønn Ungdom Foto: OSLO GRØNN UNGDOM

KOMMENTAR: – Unødvendig bruk av plastemballasje bør avgiftsbelegges og engangsprodukter i plast bør forbys. Resirkulert plast bør premieres!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2018 kl 20:08

ANNONSE

Utviklingen mot en plastplanet må stoppes

Denne uka ble en død delfin skylt opp i Oslofjorden innsurret i plast. Vi kan ikke akseptere at havet kveles i plast, og det er på tide med et oppgjør med engangsplast, embalasjeoverflod og et næringsliv som ikke bryr seg.

På denne tiden i fjor ble «Sotra-hvalen«og» funnet med fordøyelsessystemet fullt av plastposer. Mens hvalen hadde sultet ihjel, hadde delfinen viklet seg inn byggeplast og tau-rester som trolig hindret den fra å svømme til overflaten for å trekke pusten. Dessverre møter tusenvis av havdyr samme skjebne hvert år.

All plast på avveie havner til slutt i havet. Store biter blir til mindre biter og til slutt mikroplast. Den havner i alger, fugler og fisk og på vår egen middagstallerken. Ifølge forskere er vi på vei mot en plastplanet.

Allerede i 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet, om vi ikke endrer kurs.

Alle er enige om at vi må stanse plastforsøplingen. Dessverre virker det som politikerne sliter med å gjøre ord til handling. Her er Grønn Ungdoms tre tips til den nye regjeringen:

  • Vi må redusere plastbruken. Unødvendig bruk av plastemballasje bør avgiftsbelegges og engangsprodukter i plast bør forbys. Det finnes gode, nedbrytbare alternativer til alt fra q-tips til plastbestikk.
  • Vi må stille strengere krav til fiskeri, oppdrettsnæring og byggebransjen. Vi trenger en nullvisjon for plastforsøpling fra skip, oppdrettsanlegg og byggeplasser. Resirkulert plast måpremieres, så brukt plast blir en verdifull ressurs og kilde til arbeidsplasser.
  • Det må lønne seg å rydde opp. Prøveprosjektet “Fishing for litter”, der fiskere får betaling for å rydde plast på sjøen, må gjøres permanent og landsdekkende.

Det koster lite å legge om politikken. For havet blir det dyrt om vi lar være.

Christine Evjen (17), fra Tåsen og leder i Oslo Grønn Ungdom

LES OGSÅ:

Nøkkelord