Sagene Avis

Slik skal de bruke pengene:

Milliondryss til Biermannsgården!

Biermannsgården har fått 7,4 millioner kroner til rehabilitering av gården, slik at den kan fylles med aktivitet for barn og unge. Fra venstre: byantikvar Janne Wilberg, John Halvor Bjørnseth fra Drivhuset – Stiftelsen for musikalsk verkstedsarbeid, styreleder i De Biermannske legater Fredrik von Krogh Monclair, Mette Øinæs Habberstad i SoCentral AS og Linn Catrine Lunder i Sparebankstiftelsen. Foto: Janina Lauritsen

– Noen er så heldig at de har en onkel eller tante i Amerika. Vi har Sparebankstiftelsen, sa byantikvar Janne Wilberg, da Biermannsgården fikk 7,4 millioner kroner til rehabilitering.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 18.11.2021 kl 14:26

SAGENE: Sparebankstiftelsen DNB dukket opp under en nabolagsmiddag på Biermannsgården, onsdag kveld, for overraske De Biermannske legater og SoCentral.

De har nemlig søkt om midler til rehabilitering av gården, slik at de kan ta vare på kulturminnet og etablere et godt tilbud for barn og unge.

Les mer om dette her:

– Ta vare på kulturminner gjennom bruk

– Vi er ikke i tvil om at det både er stort engasjement i lokalmiljøet, og at huset kan romme veldig mye bra for å bli et godt samlingspunkt i nærmiljøet. Men mye god vilje og aktivitet gjør ikke at huset blir tørt og står på trygg grunn, så vi tenker derfor det må gjøres et stort arbeid, sa Linn Catrine Lunder, leder for nærmiljø og kulturarv i Sparebankstiftelsen, under overrekkelsen.

Sparebankstiftelsen er opptatt av håndverkstradisjoner og det å ta vare på kulturminner gjennom bruk. De mener Biermannsgården på mange måter er et godt eksempel på flere av tingene stiftelsen er opptatt av.


– Så derfor er det med stor, stor glede at vi har med drøye 7 millioner kroner for at denne plassen skal settes ordentlig i stand, og for at det også skal være en arena for kompetanseoverføring. Vi håper flere blir opptatt av godt tradisjonshåndverk, sa Lunder til stor jubel.

Biermannsgården ligger i Maridalveien 78 på Sagene. Foto: SoCentral

Den flotteste julegaven

Styreleder i De Biermannske legater, Fredrik von Krogh Monclair, var svært fornøyd da han tok imot midlene på vegne av legatet og bydelens barn og unge:

– Dette er den flotteste julegaven vi kunne få. Det er ganske fantastisk at dere vil være med på å satse. Nå går vi inn i en kjempespennende periode! Istandsettingen av anlegget skal gjøres på antikvariske premisser, med riktig håndverksteknikker og materialvalg, slik at vi holder kulturarven i hevd. Det er en krevende og spennende oppgave, men vi tror vi har forutsetningene for å lykkes. Dette lover godt for gården og for barn og unger på Sagene i mange år fremover, sa han.

Til Sagene Avis sier han at Biermannsgården «står med tærne i vann». Midlene vil blant annet gå til å forhindre råte og vanninntrengning og til å modernisere kjøkken- og toalettfasilitetene. Dører, vinduer og alt det elektriske må også fikses.


Han mener Biermannsgården er som et kinderegg, man oppnår tre gode ting ved å satse på den:

– Det første er at man får tatt vare på et fantastisk kulturminne i Sagene kulturmiljø, hvor industrien og bondelandet møtte hverandre. Det andre er at det er knaskoselig å være her, så dette kan bli en fantastisk arena for barn og unge. Det tredje er at De Biermannske legater ikke er en næringsaktør som skal tjene penger. Så lenge vi gjennom driften klarer å få inn litt til vedlikehold, så er det nok. Her skal barn og unge ha råd til å være.

Mette Øinæs Habberstad, prosjektutvikler i SoCentral AS, sier de er stolte av at arbeidet med De Biermannske legater og nabolaget gir et så godt resultat.

– Nå håper og tror vi at enda flere vil melde seg på i utviklingen av Biermannsgården, slik at det blir et sted som bydelens barn og unge og innbyggere forøvrig vil bruke. Pass på å delta på aktivitetene vi har i gården fremover, og del ideer med oss, sier hun.

Med de 7,4 millionene fra Sparebankstiftelsen, er legatet nå over to tredjedeler på vei til å fullfinansiere istandsetting av Biermannsgården med hage. De har også søkt om midler fra Byantikvaren og Stiftelsen UNI.


Aktørene som denne høsten har aktiviteter i Biermannsgården: Sofie Furu (SoCentral), Cathrine Birkelid (Folkelig), Helle Yrendahl (Folkelig), Katrin Lenander (Culture Incubator/Smart Idealisme), Maiken Lønnerød (Kompass & Co), John Halvor Bjørnseth (Drivhuset – Stiftelsen for musikalsk verkstedsarbeid) og Mette Øinæs Habberstad (SoCentral). Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

– En stolthet

Byantikvar Janne Wilberg er strålende fornøyd med at Biermannsgården fikk over syv millioner kroner.

Hun forteller Sagene Avis at de i mange år har vært bekymret for Biermannsgården, og sett at det har stått dårlig til.

– Det er veldig godt at vi har endt opp med en fornyelse både av stiftelsen (De Biermannske legater, journ.anm.) og av måten man jobber på. Og her er det folk som er flinke til å skrive søknader, det er faktisk veldig viktig!

Det at de har skrevet så gode søknader, gjør også at de kommer til å få penger fra andre også. Hun lover at Byantikvaren kommer til å stille opp med midler, men de har ikke søknadsbehandling før i februar.


– Det blir en god sum fra oss, også. Dette er et fredet anlegg, og de holder vi mer i vår hånd enn andre hus.

– Hvor viktig vil du si Biermannsgården er for Sagene og Oslo?

– Når en bygning er fredet, har man sagt at den er viktig for den nasjonale fortellingen om Norge. Men dette er jo stedet Sagene, som var her før industrien kom og som ble utviklet med industrien. Og så så vi jo industriens svanesang. Dette er et område som har hatt alt fra apotek, bank og samfunnshus, slik at stedsidentiteten er veldig sterk.

Området ble reddet på 60-70-80-tallet av verneforkjempere, og mange av disse bor her i dag, ifølge Wilberg.

– Det var det brillefine med det arbeidet, at det endte opp i en reguleringsplan som åpnet opp for at man skulle kunne bygge nye bygninger i oppsluttende stil. Vi som har et trent øye ser at ikke alt i området her er fra 16-1800-tallet, men det passer så godt inn! Det har gjort at folk har en stolthet for dette stedet, dermed støtter lokalsamfunnet Biermannsgården.

– Barn og unge kan være ekstra glade i dag

Byantikvaren har hatt mange innom som var redde for hvordan gården kom til å bli, og om den ville bli solgt.

– Det ville jo vært veldig synd, for da måtte vi ha regnet med at det ville bli en privatisering. Og det ønsker jo hverken vi eller stiftelsen. Dette skal være et sted med et åpent hjerte, hvor det er mulig for mange å komme – som Biermann mente det da han oppnevnte legatet.

– Er det noen aktiviteter Byantikvaren ser for seg ville passe spesielt godt med historien til Biermannsgården?

– Det er mye å spille på her! Og det er også aktiviteter hvor man kan ta i bruk utearealene. Her har det stått uthus før, så det kan være mulig å supplere med det. Det kan være alt fra musikkaktiviteter, fortellerstunder, møtesteder og man kan drive med leksehjelp.

Det er egentlig helt åpent hva man kan bruke gården til, mener hun. Og det er nettopp derfor De Biermannske legater og SoCentral har fått til et så godt engasjement her.

– De er folk som tar utgangspunkt i hva bydelen trenger. Vi sier gården er viktig for den nasjonale historien, men det er klart at den er nærmest for dem som bor i området. Så kan vi andre kose oss og komme på besøk innimellom. Jeg tenker barn og ungdom i bydelen kan være ekstra glade i dag, for det man skal gjøre her er beregnet på dem. Så kan kanskje bestemor henge med, sier hun til Sagene Avis.

Biermannsgården har fått 7,4 millioner kroner til rehabilitering av gården, slik at den kan fylles med aktivitet for barn og unge. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...