ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Dømt til fengsel:

Tilbydde å bære handleposen - rundlurte kvinne (89)

Den tiltalte mannen spurte om kvinnen i slutten av 80-årene trengte hjelp til å bære handleposene hennes hjem fra Coop Extra i Grefsenveien. Foto: Christian Fredrik Borg

Mannen i 30-årene har beskrevet handlingen som «skammelig». Nå er han dømt til fengsel.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2020 kl 12:29

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

STORO: Det var en ettermiddag i september i fjor de to møttes ved Coop Extra i Grefsenveien 26.

Den dømte mannen i midten av 30-årene spurte om han kunne hjelpe kvinnen med å bære handleposen hennes. Mannen har selv forklart at kvinnen, som da var 89 år, takket høflig nei til dette. Grunnen var at hun var skeptisk til mennesker. Samtidig forklarte 89-åringen til mannen at noen hadde misbrukt identiteten hennes.

Mannen skal ha lagt merke til hvor den eldre kvinnen gikk inn og bodde, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Utga seg for å være politiet

I forklaringen sin har den nå dømte mannen sagt at han fant navnet og telefonnummeret til kvinnen på nett senere. Fordi han trengte penger ringte mannen, som ikke har fast bosted, til kvinnen.

Den fornærmede, som fyller 90 i år, har forklart at hun fikk en telefon fra en som utga seg for å ringe fra Oslo-politiet. Mannen erkjenner at det var han som ringte, kommer det frem av dommen.

ANNONSE

I telefonsamtalen fortalte mannen at det ville komme en kollega av ham og bistå henne i forbindelse med at hun var blitt svindlet.

Da kvinnen kort tid etter sto klar med bankkort og pinkode utenfor døren sin, var det hverken politiet eller en kollega av mannen som dukket opp. Det var tiltalte selv som møtte opp, har han selv forklart.

Satt i bilen mens han tappet kontoen

Slik retten forstår det hadde kvinnen hatt mye kontakt med politiet etter å ha blitt utsatt for id-tyveri. Hun skal ha hatt tillit til at vedkommende faktisk kom fra politiet - og viste frem bankmappen sin, der pinkoden var notert, da han ba om det.

Kvinnen måtte bli med mannen ut i bilen hans for å rydde opp i svindelen hun angivelig hadde blitt utsatt for, heter det i dommen. Hun fikk beskjed om å vente i bilen mens mannen «var inne forskjellige steder og brukte bankkortet hennes».

ANNONSE

Ble redd

«Hun trodde at han trengte hennes bistand for å rydde opp i «svindelen». Derfor ble hun redd og fikk tanker om at hun var ved å bli lurt da han ba henne vente i bilen», heter det i dommen.

Videre kommer det frem at den fornærmede har fortalt at hun ikke turte å kjenne etter om bilen var låst fordi hun var redd for å bli enda mer skremt.

Mannen i 30-årene har gitt en uforbeholden tilståelse av de tre tiltalepostene som omhandler forholdene der kvinnen er fornærmet.

Tilståelsen støttes også av bilder fra overvåkningskamera på Storo storsenter, kvittering og kontoutskrift.

ANNONSE

Tok ut 59.000 kroner

Retten mener det er bevist at den dømte kontaktet kvinnen, fikk tilgang til bankkort og -kode og tok ut 59.000 kroner.

I tillegg skal mannen ha brukt kortet til den fornærmede kvinnen til å betale for blant annet to mobiltelefoner. Samlet hadde varne en verdi på mer enn 20.000 kroner.

Kvinnen skal ha fått dekket tapet ved at banken har tilbakeført beløpet mannen svindlet henne for.

Mannen i 30-årene ble dømt til fengsel i åtte måneder for totalt syv forhold. Han måtte også betale oppreisning til fornærmede i andre forhold.

ANNONSE

Forsvareren til mannen opplyser overfor Sagene Avis at klienten har akseptert dommen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE