Sagene Avis

Nå blir boligene enda dyrere

BYDEL SAGENE: Bydelen er fortsatt Oslos tredje dyreste bydel å kjøpe bolig i. Foto: Kristin Tufte Haga (arkivfoto)

Og det er påfallende mange som ønsker å bo i bydel Sagene, sier Christine Bjørnerud i DNB Eiendom.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO/BYDEL SAGENE: Boligmarkedet i bydel Sagene 2018 startet litt trått før det tok seg opp sakte, men sikkert, utover året, forteller daglig leder i DNB Eiendom avdeling Storo, Christine Bjørnerud.

– Vi så i midlertid en utflating av prisene mot senhøsten, ikke ulikt året før. Selv om vi har sett en nedgang i boligprisene den siste tiden er vi ikke bekymret, og vi tror på vekst første halvår av 2019 som gradvis kommer til å flate ut mot sommeren. Bydel Sagene er til stadighet en av de mest populære bydelene å bo i i Oslo, og folk vil veldig gjerne flytte hit, noe kvadratmeterprisene også vitner om.

Nå er den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i bydel Sagene 82.100 kroner, og kun bydelene St.Hanshaugen og Frogner er dyrere.

– Når vi er ute og snakker med kunder som skal bytte bolig er det påfallende mange som svarer Sagene/Torshov som det naturlige førstevalget, både dem som bor her fra før, men også potensielle tilflyttere.

DNB EIENDOM: Daglig leder DNB Eiendom avdeling Storo, Christine Bjørnerud. Foto: DNB Eiendom

Etter flere år med store svingninger i boligprisene ser utviklingen nå ut til å ha stabilisert seg, fortsetter Bjørnerud.


– Med fremdeles høy takt i boligbyggingen de senere årene som for eksempel Torshov Torg, Lillo gård og Sandakerveien, og en svakere befolkningsvekst i Norge, har vi i DNB Eiendom tro på en moderat prisutvikling også i 2019.

Forventer oppgang på tre prosent

Eiendom Norges prognose for det norske boligmarkedet i 2019 er en oppgang på tre prosent. Dette bygger på forventet utvikling i nominelle priser gjennom 2019 (12 måneders vekst).

Gjennom store deler av 2018 har det vært mange bruktboliger til salgs. Samtidig har aktiviteten vært rekordhøy, noe som illustrerer den solide kjøpekraften hos norske husholdninger.

– Det er en stabil utvikling i norsk økonomi som tilsier at 2019 blir et godt år for norske forbrukere med et trygt arbeidsmarked og en solid lønnsvekst. Dette taler for at det vil være høy etterspørsel i boligmarkedet også i 2019, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding.

– Når vi likevel forventer en moderat boligprisvekst så henger dette sammen med at de varslede renteøkningene vil dempe kjøpekraften noe, samtidig som at vi også i 2019 vil ha en stor tilbudside i de største byene grunnet et stort antall ferdigstilte nyboligprosjekter, fortsetter han.

EIENDOM NORGE: Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer Foto: Johnnny Vaet Nordskog

Boligkjøperne får mye å velge i

Det har over flere år vært stor produksjon av nye boliger, som i 2018 har gitt mange ferdigstilte boliger i markedet. Denne utviklingen vil fortsette, og vil bidra til at det vil være mange boliger til salgs også i 2019. Det vil i tillegg komme en rekke nye nyboligprosjekter for salg, som gjør at boligkjøperne har mye å velge blant.

– Foreløpig har markedet i 2018 tatt unna mye av det store utbudet i boligmarkedet gjennom rekordhøy omsetning. Vi forventer fortsatt stor omsetning samtidig som det store utbudet av boliger både i brukt- og nyboligmarkedet vil vedvare.

Varsler ytterligere to rentehevinger

Styringsrenten ble for første gang siden 2011 satt opp i september 2018. Norges Bank har varslet ytterligere to rentehevinger i 2019. Men utviklingen i norsk økonomi er god, noe som vil bety jobbtrygghet og lønnsvekst. Det vil trolig dempe effekten av økte renter. Det er størst usikkerhet knyttet til hvordan internasjonale forhold vil påvirke norsk økonomi i 2019, står det videre i pressemeldingen.

– Med det gjeldsnivået norske husholdninger nå har opparbeidet seg, vil en markant høyere rente få en betydelig effekt på mange husholdningers økonomi og kjøpekraft i boligmarkedet. Norges Bank går imidlertid sakte frem og en solid lønnsvekst vil kompensere for høyere renter.

Press i boligmarkedet i Oslo

Oslo har i 2018 hatt en sterkere boligprisvekst enn forventet etter det sterke fallet i boligprisene i 2017, og Eiendom Norge forventer at boligprisene vil stige ytterligere fire-seks prosent i 2019.

– Prisnivået i Oslo er høyt og av den grunn vil trolig rentehevinger ha sterkere effekt her. Samtidig er det stor etterspørsel og sterk kjøpekraft i hovedstaden. Det vil komme mange ferdigstillelser av nye boliger i Oslo i 2019, men Oslo kommune har betydelige utfordringer med å holde en høy nok reguleringstakt. Dette vil gi ytterligere press i boligmarkedet i hovedstaden på litt lenger sikt.

90.828 boliger ble solgt i 2018

Boligprisene er nå 2,8 prosent høyere enn for ett år siden.

– Etter flate boligpriser gjennom høsten 2018, ble utviklingen i desember sterkere enn normalt, selv om dette ikke bryter den underliggende moderate trenden i markedet, sier Dreyer.


I desember ble det solgt 2.963 boliger i Norge, noe som er 1,3 prosent flere enn i desember 2017. Og i 2018 ble det solgt 90.828 boliger, som er 4,9 prosent flere enn i 2017 og 2,6 prosent flere enn i rekordåret 2015.

– Antall salg i desember er på nivå med tidligere år, og som normalt for desember å være. Samlet for 2018 så er det solgt over nitti tusen boliger, noe som er rekord i antall bruktboligsalg i Norge i løpet av et år, sier Dreyer.

– Det er gjennom året vært lagt ut over hundre tusen boliger til salgs, og vi må tilbake til før finanskrisen for å finne et høyere antall, sier Dreyer.

Oslo hadde sterkest prisutvikling

Det tok i gjennomsnitt 63 dager å selge en bolig i desember 2018, noe som er to dager mer enn i desember 2017. Oslo hadde raskest salgstid med 36 dager.

Oslo hadde også den sterkeste prisutviklingen i 2018 med en oppgang gjennom året på 6,3 prosent.

– Årstakten i boligprisutviklingen har hentet seg inn igjen etter det til dels kraftige boligprisfallet i 2017. I Oslo har prisene steget mest i året som gått, men her er prisene fortsatt på et lavere nivå enn da de var på sitt høyeste i februar 2017.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...