ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Bydel Sagene:

Fra bunnen til smittetoppen på tre uker

Bydel Sagene ligger nå på smittetoppen i Oslo, tre uker etter at bydelen hadde nest lavest smitte i hele byen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup / Oslo kommune (illustrasjon)

Etter utbruddene i hjemmetjenesten og barnehager er det nå bydel Sagene som har det høyeste smittetrykket blant Oslos 15 bydeler. Sagene tar den tvilsomme førsteplassen samme dag Oslo kommune får tilbake råderetten over smittevernstiltak i byen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 17.02.2021 kl 10:41

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: 27. januar hadde bydel Sagene nest lavest smittetrykk i Oslo, med 115,3 tilfeller per 100.000 innbyggere – dette utgjorde 52 registrerte smittetilfeller på to uker. Bare naboen i nord, Nordre Aker, var lavere, med et smittetrykk på 84,6.

Nå, nøyaktig tre uker senere er bildet et ganske annet. Etter flere smitteutbrudd den siste uka, både i hjemmetjenesten og senest i Margarinfabrikken barnehage og ytterligere fem barnehager, har bydel Sagene det høyeste smittetrykket av alle de 15 bydelene, med 259,5. Det utgjør 117 smittede de siste to ukene.

Slik har den totale smitteutviklingen vært i bydel Sagene siden 27. januar. (Kilde: Oslo kommune)

Samtidig ligger Nordre Aker stadig på bunnen av lista. Der er smittetrykket langt lavere enn for tre uker siden, med 64 per 100.000. I faktiske smittetilfeller er det 33.

Smittesituasjonen i bydelene
Antall smittede per 100.000 innbyggere i bydelene de siste 14 dager. Tall i parentes er det faktisk antallet smittede.

 • Sagene - 259,5 - (117)
 • Bjerke - 239,4 - (80)
 • Østensjø - 185 - (94)
 • Gamle Oslo - 182,4 - (107)
 • Alna - 180,7 - (90)
 • Stovner - 165,1 - (55)
 • Søndre Nordstrand - 145,6 - (57)
 • Grorud - 140,8 - (39)
 • Grünerløkka - 115,3 - (72)
 • Vestre Aker - 106,3 - (54)
 • St. Hanshaugen - 99 - (40)
 • Ullern - 92,6 - (32)
 • Frogner - 87,7 - (52)
 • Nordstrand - 64,8 - (34)
 • Nordre Aker - 62 - (33)

(Kilde: Oslo kommunes koronastatistikk, per. 17.02.2021, kl. 10.00)

Raske endringer

Dette viser hvor raskt smittetrenden kan endre seg. Bydelene i ytre øst og sør-øst, Stovner og Søndre Nordstrand, som i begynnelsen av det nye året hadde skyhøye smittetall, har rast nedover på lista. Bydel Stovner har nå et smittetrykk på 165,1, noe som er nesten fire ganger lavere enn det var tidligere i år. I Søndre Nordstrand er tallet 145,6.

ANNONSE

Det siste døgnet er det registrert 12 nye smittetilfeller i bydel Sagene, og mandag var tallet 11, ifølge Oslo kommunes koronastatistikk.

Antall smittede per dag de siste 14 dagene i bydel Sagene. (Kilde: Oslo kommune)

– Det er fortsatt et høyt smittetrykk i bydelen, og bydelen driver et omfattende og intensivt arbeid for å få kontroll på smitteveiene. Av bydelens tjenester er det hjemmetjenesten og barnehagene som er sterkest berørt. Hjemmetjenesten får bistand av andre tjenester i bydelen for å gi brukere av hjemmetjenesten nødvendig helsetjenester, sier bydelsdirektør Morten Sanden i en uttalelse fra bydelen.

Margarinfabrikken barnehage holder stengt ut uka som følge av utbruddet, der det mistenkes å være tilfeller av mutert virus.

ANNONSE

Opphever ring-tiltakene

Det siste døgnet er det registrert 98 nye smittetilfeller i Oslo. Dette er 15 færre enn dagen før, men 24 flere enn gjennomsnittet de foregående sju dagene. Samme dag forrige uke ble det registrert 72 smittetilfeller.

Smittetallet det siste døgnet er 24 høyere enn gjennomsnittet de foregående sju dagene, som var på 74 smittede per dag. Det er også 32 høyere enn gjennomsnittet de foregående 14 dagene, som var på 66 smittede per dag.

Antall smittede per dag de siste 14 dagene i Oslo. (Kilde: Oslo kommune)

Bak bydel Sagene på topp er det bydel Bjerke som har nest høyest smittetrykk i byen, med 239,4 per 100.000. I alt 18.490 Oslo-borgere er nå registrert smittet siden mars i fjor.

ANNONSE

Tirsdag varslet regjeringen at de opphever ringtiltakene i Oslo-regionen etter utbruddene med muterte virusvarianter i Nordre Follo og Halden.

– Situasjonen i Oslo, Nordre Follo, Halden og de omkringliggende kommunene er nå så oversiktlig at regjeringen har besluttet å avslutte de regionale tiltakene, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens ukentlige pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag ettermiddag.

Opphevingen skjer ved midnatt natt til torsdag 18. februar. Dermed blir det opp til kommunene å bestemme tiltaksnivået framover.

Opphevingen av tiltakene innebærer at kjøpesentre og lesesaler ved universiteter og høyskoler kan gjenåpnes. Det samme gjelder treningssentre og skjenkestopp.

– Kommunene vil de neste dagene avgjøre hva som blir tiltakene lokalt. Det er viktig at befolkningen følger med på hva som blir resultatet av dette. Det er ikke nødvendigvis slik at opphøringen av regionale tiltak betyr at det kommer lettelser i kommunen du bor i, sa helseministeren.

ANNONSE

– Kan bli noen lettelser i Oslo

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sa i går at oslofolk må belage seg på fortsatt strenge restriksjoner, men at det kan bli noen lettelser i koronatiltakene.

– Jeg er glad for at kommunene igjen får ansvaret for koronatiltakene, og at perioden med ringer og bokstavkoder nå avsluttes. Det handler om å kunne tilpasse tiltakene mest mulig etter lokale forhold, sa byrådslederen like etter at det ble kjent at regjeringen avvikler ringsystemet.

Onsdag klokka 13.00 holder han en pressekonferanse der han skal fortelle om hvilke tiltak som gjelder for hovedstaden fra torsdag.

Anbefaler høyt tiltaksnivå i Oslo

I Oslo kommune mener man at situasjonen er mer oversiktlig og at den kan håndteres gjennom smittesporingsarbeid og lokale tiltak.

– Folkehelseinstituttet støtter kommunen i de vurderingene, og anbefaler fortsatt høyt og målrettet tiltaksnivå i Oslo kommune, sa smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Så er det fortsatt usikkerhet. Selv om man nå ser at ting er rimelig stabilt, er det fortsatt usikkerhet knyttet til effekten av virusvarianter. Det gjelder både i Oslo-regionen og i resten av landet.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE