ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Nå får alle søppelkasser i byen denne chipen. Se hva den gjør

I sommer har mange av søppelkassene i byen fått den lille chipen installert på undersiden av kanten ved lokket. I tillegg har har søppelkassene fått en lapp med strekkode. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

100.000 av Oslo 130.000 søppelkasser er så langt merket med en chip fra Renovasjonsetaten. Men hva betyr den?

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Det var i sommer at observante lesere av Akersposten på Røa oppdaget at søppelkassene deres hadde blitt merket med disse små, sorte, runde innretningene.

Det viser seg at det er snakk om en chip, og det er Renovasjonsetaten som ganske umerkelig har festet den til søppelkassen din. I løpet av høsten skal alle 130.000 søppelkasser som tømmes av Oslo kommune være merket med disse chipene, skriver Teknisk Ukeblad.

Det er etatens grønnkledde sommervikarer som har gjort jobben med merkingen.

Registrerer tøming og vekt

Akersposten har spurt kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen hva chipene egentlig gjør.

– Det er en RF-id-merking, som en slags strekkode som forteller når beholderen blir tømt i bilen vår. Dette regisetreres i våre systemer. Det er en digital kontroll som gir oss mulighet for mye bedre oppfølging, sier han.

ANNONSE

Chipen registrer også hvor mye som tømmes ut av beholderen og inn i søppelbilen.

– Er det da noen fare for at beboere som bor i de områdene med mest søppel vil måtte betale mer for søppelhenting, når man vet hvem som kaster mest? spør Teknisk Ukeblad.

– Nei, det foreligger ingen planer om at dette skal ha noen som helst sammenheng med kommunale utgifter, svarer Fredriksen.

Kan forhindre nytt søppelkaos?

Og kunne slik merking ha hindret, eller redusert, søppelkaoset vi opplevde i hovedstaden i vinter, og som endte med at Oslo kommune overtok søppeltømmingen fra det private selskapet Veireno?

– Nei, omfanget av problemene var for stort til at chippene kunne løst det. Men forhåpentligvis gjør chippene at vi ikke opplever søppelkaos igjen her i byen. Målet er at de skal gi innbyggerne et enda bedre tilbud enn de har i dag, sier Fredriksen til Teknisk Ukeblad.

ANNONSE

Da Akersposten spurte Datatilsynet om hva de mener om ordningen, var de ikke bare positive. Les hva Renovasjonsetaten svarte, her (ekstern lenke til Akersposten.no).

LES OGSÅ:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE