Sagene Avis

Nå får Ebba (89) gjøre det som betyr mest for henne

Fysioterapaut Hanne Holmemo (t.v) har vært til god støtte for Ebba Vogt i opptreningsfasen. Foto: Synne Sofie Christiansen

– Det å få hjelp både psykisk og fysisk til å ville mestre mer, det er bare bra. Og, jo mer man etterhvert klarer selv, jo bedre er det, sier Ebba Vogt på Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2017 kl 11:47

SAGENE: Tirsdag 6. juni er dagen hvor helsepersonell retter fokuset mot brukernes helse, og stiller heller spørsmålet "hva er viktig for deg" i stedet for "hva er i veien med deg."

Helsepersonell oppfordres til å lytte, reflektere og følge opp pasienten sine ønsker.

Hjemmetjenesten i Bydel Sagene er med på markeringen, og Sagene Avis har blitt invitert hjem til ei som har vært med på hverdagsrehabilitering, som er en del av tillitsmodellen for pasienter i bydelen.

Målrettet nittiåring

Ebba Vogt (89) bor på Sagene. En vinterdag før jul var hun uheldig og falt. Det var ikke kjempealvorlig, og hun ble derfor sendt hjem fra sykehus noen dager senere. Et innsatsteam henviste henne til hverdagsrehabilitering, og Hanne Holmemo var en av fysioterapautene som satt sammen et opptreningsprogram for Vogt.

– Vi satt oss ned og skrev mål som var viktig for Ebba. Blant annet var det å kunne dusje selv, gå i trapper og til butikken, noen av dem, forteller Holmemo.


Fysisk aktivitet er veldig viktig for Ebba. Hun er en aktiv dame, som liker å være selvstyrt. Om noen måneder fyller hun nitti, men det er vanskelig å se. Hun går uten rullator og bor i tredje etasje. Hun forteller om turer hun ønsker å gå, og hendelser der hun glemmer at hun er blitt eldre.

– Jeg skulle gå til bussen her om dagen, så da gikk jeg til busstoppet. Men så kom jeg på at jeg hadde glemt stavene mine, og det tenkte jeg var litt overmodig. Så da gikk jeg hjem igjen og henta de, sier hun spøkefullt.

Hvitveis og blåveis langs Akerselva

Ebba Vogt er ferdig med opptreningsprogrammet, men det er fortsatt noen mål hun jobber aktivt mot. Det ene er å komme seg på trening på Ullern, og det andre er turen fra Kjelsås til Sagene som hun pleide gå.

– Den betyr mye for meg. Den turen. Jeg pleide ta bussen til endestasjonen på Kjelsås og går turveien langs elva tilbake til Sagene. Da ser jeg på hvitveis og blåveis, og på barn som bader i Maridalsvannet. Målet er å gå hele veien hjem igjen, forteller Vogt.

«Og det koster jo ikke noe en gang!»

Vogt fikk hjelp av pleiere tre dager i uka, i fem uker totalt. Der fokuserte de på målene hun satt seg, og dette syns hun var veldig hyggelig.


– Jeg fikk til litt mer for hver dag, og nå trenger jeg ikke rullator en gang. Hjelpepleierne oppmuntret og presset meg til å utfordre meg selv, sier hun.

Denne hverdagsrehabiliteringen som Bydel Sagene tilbyr, skal gjøre pasienter mer selvstendige.

– Det er en investering for bydelen, at pasienten klarer seg lengst mulig selv. Det er positivt for oss, men også for pasienten. Det gir økt frihet, å slippe å være avhengig av andre, sier Holmemo.

Ebba Vogt er enig med Holmemo, og er ikke i tvil om at dette er et bra tilbud.

– Det å få hjelp både psykisk og fysisk til å ville mestre mer, det er bare bra. Og, jo mer man etterhvert klarer selv, jo bedre er det. I tillegg koster jo det ikke noe en gang, sier Vogt.

Markering både lokalt og internasjonalt

«Hva er viktig for deg»-dagen ble markert i 132 kommuner og 21 land i år. Den startet opp for første gang i 2014 og det er Folkehelseinstituttet og Kommunespeilet som står bak satsingen. Målet er at pasienten skal oppleve at tjenestene pleierne tilbyr er trygge og koordinerte.

Helseminister Bent Høie og Helse-og Omsorgsdepartementet støtter opp. Her kan du se Høies appell til markeringen:

Helseminister Bent Høie. Video fra Folkehelseinstituttet.

Les mer:
Marius har planene klare for Sagene

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...