ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Nå kan du laste ned førerkortet til mobilen

Slik ser digitalt førerkort ut. Foto: Statens vegvesen

Flere land utvikler digitale førerkort. Men Norge er trolig det første land i Europa som ruller ut løsningen i full skala. Responsen var enorm da tjenesten ble lansert tirsdag.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Fra tirsdag 1. oktober kan 2,2 millioner nordmenn laste ned førerkortet til sin mobil.

– Når du har behov for å vise at du har førerrett kan du åpne mobilen og vise førerkortet på skjermen, sier Bodil Dreyer Rønning - som leder trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen, i en pressemelding.

Digitalt førerkort kan lastes ned i Google play og Apple store, ved å søke på "førerkort". Det er Statens Vegve.

– Norge startet utviklingen etter flere andre land, men er trolig først i Europa med en løsning som alle får laste ned. Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden, sier Rønning.

Forklaringen på den raske utviklingen, er at Norge har et moderne og funksjonelt førerkortregister (Autosys) å bygge tjenester på, ifølge vegvesenet.

ANNONSE

Det digitale førerkortet er gyldig dokumentasjon på dine førerrettigheter. Du trenger ikke å ha med plastkortet i tillegg.

Gyldig i Norge

Men det er viktig å være klar over:

  • Digitalt førerkort er foreløpig bare gyldig i Norge. (Norge lanserer digitalt førerkort før det er kommet bestemmelser om utforming i EU/EØS-området).
  • Digitalt førerkort er gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll.
  • Skal du leie bil – i Norge eller utlandet – vil du fortsatt i en periode måtte vise fram plastkortet.

ANNONSE

7 av 10 ser nytten

En av fordelene med det digitale førerkortet er at det er lett å lese hvilke førerrettigheter du har. De små kodene bak på plastkortet er i den digitale versjonen forklart med tekst. I en undersøkelse Vegvesenet utførte med 7000 respondenter svarte 72 prosent at de ser fordelen med et digitalt førerkort.

Kontroll

For politiet og Vegvesenet som kontrollerer bilister ute på veiene er det digitale førerkortet alltid oppdatert. Kontrollørene har tilgang til registrene og kan kontrollere ektheten.

På litt sikt gir digitalt førerkort gevinster til samfunnet i form av færre oppmøter på trafikkstasjonene og reduserte kostnader til å produsere fysiske førerkort.

Stor interesse

Mange ønsket å benytte seg av den nye lønsning da den ble lansert tirsdag.

ANNONSE

– Pågangen er veldig stor. Før halv åtte var det 230.000 som hadde lasta ned appen, sier Rønning til NRK. Ved 9-tiden hadde de passert 300.000 nedlastinger.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE