ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Nå kan lyset bli borte

METODISTKIRKEN: Dette korset har vekket sterke reaksjoner (arkivfoto). Foto: Kristin Tufte Haga

Mange har klaget over det store, lysende korset på taket til Metodistkirken på Bjølsen. Nå har Plan- og bygg gitt kirken beskjed om å tilbakeføre det til opprinnelig tilstand, eller søke om å få det godkjent.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BJØLSEN: Sagene Avis har tidligere skrevet om korset til Metodistkirken på Bjølsen, som har skapt stor misnøye hos naboene.

Korset, som ble montert i mai i fjor og lyssatt i desember, oppleves av klagerne blant annet som prangende og stort. Korset blir også omtalt av en som en diger, religiøs reklameplakat.

I saksinnsyn i Plan- og bygningsetaten ligger også brev fra Metodistkirkens advokat, som blant annet har skrevet følgende, som svar på etatens henvendelse om korset:

«Det har siden kirken ble bygget vært et kors på taket. For en tid tilbake ble det oppdaget råteskader i korset. Korset var så skadet at det måtte lages et nytt, og det tok derfor noe tid før korset ble montert opp igjen slik det er i dag, skrev advokaten.»

Kirken antok at det ikke var søknadspliktig å remontere korset, siden det tidligere også var kors på taket.

ANNONSE

Klagene kom samme dag som korset ble montert

Dagsavisen skriver at den første klagen til Plan- og bygningsetaten kom allerede samme dag som korset ble montert, 24. mai 2017.

«Det ble i dag satt opp et stort kors på taket til Metodistkirken på Bjølsen i Bergensgata 12 B (...) Det finnes ingen sak om denne fasadeendringen hos PBE, og jeg lurer derfor om tiltaket kan være ulovlig».

Martin Kermit er en av naboene som har klaget på korset, og som har snakket med Dagsavisen.

– Vi irriterer oss grenseløst. Både fra kjøkkenet og stuevinduet får vi korset rett i fleisen, sier han og forteller at det oppleves som å få en lyskaster rett inn i leiligheten.

ANNONSE

– Og det at lyskasteren er formet som et kors, gjør det vel ikke mer berettiget? spør Kermit, som understreker at han ikke synes det er det kristne symbolet som er problemet, men lysforurensingen, sier han til Dagsavisen.

Må tilbakeføre korset eller sende inn søknad

Sagene Avis tok kontakt med Plan- og bygningsetaten for å høre status i saken.

– Vi har gitt Metodistkirken på Bjølsen beskjed om å tilbakeføre korset slik det opprinnelig var eller sende inn en byggesøknad om å få korset godkjent i ettertid. Metodistkirkens advokat har bedt om utsatt frist i 14 dager for uttalelse til saken. Det har vi akseptert. Vi har gitt beskjed om at fristen i varselet er i forhold til en eventuell uttalelse til saken, og at frist for søknad vil bli gitt i selve pålegget, som skrives ut i løpet av uken, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten, Atle Jan Larsen.

Pastor Steinar Hjerpeseth har tidligere fortalt Sagene Avis at det forrige korset på taket også skal ha vært lyssatt. Samtidig fortalte han at han skjønner at folk reagerer på det nye korset, men at denne kirken er i en storby.

– Det er jo ytringsfrihet, og ikke noe unaturlig i det å ha et kors på en kirkebygning. Det kan jo ses lyssymboler og andre ting på eksempelvis andre kirker og moskeer. Så i den store sammenhengen så ser jeg ikke at dette korset er så veldig spesielt, sa han.

ANNONSE

Nå forteller han til lokalavisa at kirken ikke har tatt stilling til hva de skal gjøre.

– Vi retter oss selvfølgelig etter Plan- og bygningsetaten. Men vi har ikke tatt stilling til hva vi vil gjøre. Vi har et styre i gården som sitter med dette og vi har en advokat som jobber med det. Vi har en god dialog med etaten og det regner jeg med at vi fortsatt kommer til å ha, sier Hjerpeseth.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE