Sagene Avis

Nå kan lyset bli borte

METODISTKIRKEN: Dette korset har vekket sterke reaksjoner (arkivfoto). Foto: Kristin Tufte Haga

Mange har klaget over det store, lysende korset på taket til Metodistkirken på Bjølsen. Nå har Plan- og bygg gitt kirken beskjed om å tilbakeføre det til opprinnelig tilstand, eller søke om å få det godkjent.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

BJØLSEN: Sagene Avis har tidligere skrevet om korset til Metodistkirken på Bjølsen, som har skapt stor misnøye hos naboene.

Korset, som ble montert i mai i fjor og lyssatt i desember, oppleves av klagerne blant annet som prangende og stort. Korset blir også omtalt av en som en diger, religiøs reklameplakat.

I saksinnsyn i Plan- og bygningsetaten ligger også brev fra Metodistkirkens advokat, som blant annet har skrevet følgende, som svar på etatens henvendelse om korset:

«Det har siden kirken ble bygget vært et kors på taket. For en tid tilbake ble det oppdaget råteskader i korset. Korset var så skadet at det måtte lages et nytt, og det tok derfor noe tid før korset ble montert opp igjen slik det er i dag, skrev advokaten.»

Kirken antok at det ikke var søknadspliktig å remontere korset, siden det tidligere også var kors på taket.

Klagene kom samme dag som korset ble montert

Dagsavisen skriver at den første klagen til Plan- og bygningsetaten kom allerede samme dag som korset ble montert, 24. mai 2017.

«Det ble i dag satt opp et stort kors på taket til Metodistkirken på Bjølsen i Bergensgata 12 B (...) Det finnes ingen sak om denne fasadeendringen hos PBE, og jeg lurer derfor om tiltaket kan være ulovlig».

Martin Kermit er en av naboene som har klaget på korset, og som har snakket med Dagsavisen.

– Vi irriterer oss grenseløst. Både fra kjøkkenet og stuevinduet får vi korset rett i fleisen, sier han og forteller at det oppleves som å få en lyskaster rett inn i leiligheten.


– Og det at lyskasteren er formet som et kors, gjør det vel ikke mer berettiget? spør Kermit, som understreker at han ikke synes det er det kristne symbolet som er problemet, men lysforurensingen, sier han til Dagsavisen.

Må tilbakeføre korset eller sende inn søknad

Sagene Avis tok kontakt med Plan- og bygningsetaten for å høre status i saken.

– Vi har gitt Metodistkirken på Bjølsen beskjed om å tilbakeføre korset slik det opprinnelig var eller sende inn en byggesøknad om å få korset godkjent i ettertid. Metodistkirkens advokat har bedt om utsatt frist i 14 dager for uttalelse til saken. Det har vi akseptert. Vi har gitt beskjed om at fristen i varselet er i forhold til en eventuell uttalelse til saken, og at frist for søknad vil bli gitt i selve pålegget, som skrives ut i løpet av uken, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten, Atle Jan Larsen.

Pastor Steinar Hjerpeseth har tidligere fortalt Sagene Avis at det forrige korset på taket også skal ha vært lyssatt. Samtidig fortalte han at han skjønner at folk reagerer på det nye korset, men at denne kirken er i en storby.

– Det er jo ytringsfrihet, og ikke noe unaturlig i det å ha et kors på en kirkebygning. Det kan jo ses lyssymboler og andre ting på eksempelvis andre kirker og moskeer. Så i den store sammenhengen så ser jeg ikke at dette korset er så veldig spesielt, sa han.


Nå forteller han til lokalavisa at kirken ikke har tatt stilling til hva de skal gjøre.

– Vi retter oss selvfølgelig etter Plan- og bygningsetaten. Men vi har ikke tatt stilling til hva vi vil gjøre. Vi har et styre i gården som sitter med dette og vi har en advokat som jobber med det. Vi har en god dialog med etaten og det regner jeg med at vi fortsatt kommer til å ha, sier Hjerpeseth.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...