Sagene Avis

Nå kommer politidronene

Drone av typen DJI Martrice 210 og som ble testet ut i Oslo i sommer. Foto: ARKIV/CHRISTIAN FREDRIK BORG

– Når evalueringen viser at droner er til vesentlig nytte for politiets arbeid i 75 prosent av politiets oppdrag, er det viktig at dette nå rulles ut i hele landet, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2020 kl 08:14

OSLO: Etter et vellykket pilotprosjekt er det bestemt at alle politidistriktene i Norge skal få begynne å bruke droner i arbeidet sitt.

Agder, Trøndelag og Troms politidistrikt har siden september 2019 testet bruk av droner til ulike politiformål. Anbefalingene fra samtlige distrikt er at bruk av droner bør videreføres i politiet.

– Når evalueringen viser at droner er til vesentlig nytte for politiets arbeid i 75 prosent av politiets oppdrag, er det viktig at dette nå rulles ut i hele landet, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding fra Politidirektoratet.

Politiet har prøvd ut droner i fire politidistrikter. Tre politidistrikter har deltatt i et pilotprosjekt og har i ett år brukt droner ved operative hendelser, Troms, Trøndelag og Agder. Dronen som brukes er en DJI Martrice 210. Foto: Heiko Junge / NTB

Testen

Lokalavisa Sagene Avis har tidligere omtalt testingen i Oslo i juni i år:


– Vi har droner og droneoperatører plassert på hustak i Oslo. De hadde tett dialog med operasjonssentralen. Når det kom inn nødmeldinger til politiet, fløy man dronen til stedet for å innhente relevant informasjon til oppdraget, sa Jørgen Lunde Ronge, som er prosjektleder for droner i politiet.

Han fortalte videre at de hadde brukt dronene på oppdrag det er ansett som nødvendig og et nyttig verktøy. Det kan være om det er fare for publikum eller søk etter bortkomne mennesker eller andre personer politiet ønsker å komme i kontakt med.

- Gjør dronene det vanskeligere å være kriminell?

- Innenfor visse oppdragsnisjer er dronene veldig egnet. Men det å søke etter folk fra lufta i områder det er mange i fra før, er veldig krevende med disse dronene. Dette er ikke det perfekte verktøyet for å greie å holde kontinuerlig oppsikt med folk, svarte Ronge.

Under demonstrasjonen kjørte de et testoppdrag: en kiosk i Smestadkrysset var utsatt for ran. Fra taket til Politidirektoratet på Majorstuen sendte de en drone i søket etter den mistenkte, som også var mistenkt for vold mot offentlig tjenestemann. I løpet av kort tid kunne Rogne ved hjelp av av dronen fange opp den mistenkte personen utenfor kiosken.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...