Sagene Avis

Nå skal alle toåringer få bokgave

DEICHMAN: Nå skal alle byens toåringer få tilbud om en gratis bok, på sitt lokale Deichman-bibliotek. Her fra åpningen av nye Deichman Torshov i desember i fjor. Foto: Janina Lauritsen

– Barn som har vokst opp med høytlesning stiller godt rustet når de begynner på skolen. Og dette forspranget tar de med seg hele livet, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO/SANDAKER: I 2020 skal Deichmans biblioteker i Oslo dele ut en gratis bokgave til alle hovedstadens toåringer, som en del av Bokstart, et prosjekt for å styrke barns språkutvikling.

Helsestasjonen gir ut invitasjon fra Deichman til toåringene når når de er til kontroll, og så kan boka «Æsj, sier Nora» av Irene Marienborg og et Bokstart-bærenett hentes på biblioteket. Samtidig skal familien få en introduksjon til biblioteket og tilbud om bibliotekkort.

I 2017 begynte Bokstart som et pilotprosjekt, initiert av Foreningen !les og støttet av Oslo kommune, i bydelene Alna, Holmlia og Gamle Oslo. Pilotprosjektet besto i å dele ut en ordløs bok til åtte måneder gamle barn på helsestasjonen. I 2019 mottok Foreningen !les en gave på 1, 3 millioner kroner fra danske Egmont Fonden, som muliggjør en utvidelse av prosjektet til hele Oslo i 2020.

Fin måte å nå ut til de yngste på

– På Deichman gleder vi oss over dette samarbeidet. Bokstart er en fin måte for bibliotekene til å nå ut til de aller yngste, sier Mari Eeg, avdelingsdirektør for Deichmans lokalbiblioteker, i en pressemelding.

– Vi mener alle barn må få tilgang til bøkenes verden. Fra før har vi Lesefrø for barnehagene, nå kommer også Bokstart inn i vårt sortiment. Dette tror jeg veldig på, sier Eeg videre.


Bokstart er et vellykket prosjekt i mange land, blant annet i Sverige og Finland. Målet er at det også blir etablert i hele Norge.

– Vi er selvsagt veldig glade for at en så sentral aktør som Deichman vil være samarbeidspartner for Bokstart-prosjektet i Oslo. Deres bidrag er helt avgjørende for at prosjektet skal nå ut til toåringer og deres familier i hovedstaden, sier daglig leder Silje Tretvoll i Foreningen !les.

– Bokstart skal legge til rette for leselyst, styrke foreldrenes rolle for barnas språk- og identitetsutvikling, og på sikt også lese- og skriveferdigheter. Høytlesning knytter barn og foreldre sammen og er samtidig med på å øke barns ordforråd og språkutvikling. Å sørge for at småbarnsfamilier har tilgang til bøker gir likere muligheter for alle barn, legger hun til.

– Det viktigste bibliotekarbeidet foregår lokalt

5. februar lanseres samarbeidet mellom Foreningen !les, Deichman og flere helsestasjoner, på Deichman Tøyen, hvor byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Marian Hansen (Ap), og byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), vil være til stede.

– Vi vet at om lag hvert fjerde barn som begynner i Osloskolen har utfordringer med å lese og skrive godt nok. Barn som blir lest for før de kan snakke, utvikler et større ordforråd og kan i gjennomsnitt flere ord når de begynner på skolen enn barn som har blitt lest lite for. Barn som har vokst opp med høytlesning stiller derfor godt rustet når de begynner på skolen. Og dette forspranget tar de med seg hele livet, sier Thorkildsen.


– Det er en kjempegod ide å koble helsestasjon og bibliotek, og all ære til Foreningen !les for å ha invitert Oslo kommune på dette. Det å åpne døra til biblioteket for unger og foreldrene deres er veldig viktig. Deichman har økt besøkstallene enormt de siste åra, og det nye hovedbiblioteket gir oss en stor kapasitetsøkning. Det viktigste bibliotekarbeidet foregår likevel lokalt, med å få med flere til å dele på det fantastiske tilbudet som bibliotekene gir, sier Hansen.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...