Har du tips?
Nå skal det ryddes i døde trær

Nå skal Bymiljøetaten rydde døde trær langs Akerselva. Her fra tidligere i høst, da den sterke vinden tok flere trær. Foto: Leserbilde/illustrasjon
Rundt ti arbeidslag fra Bymiljøetaten skal felle døde trær som kan utgjøre risiko, og Bymiljøetaten tar gjerne imot tips om slike trær, ifølge pressemelding.
Publisert: 20.11.2020 kl 11:25
Sist oppdatert: 20.11.2020 kl 21:06
OSLO/BYDEL SAGENE: – Tørkesommeren i 2018 førte til senskader på store mengder trær i Oslo. Særlig gran på vest- og sørvendte hellinger, alm og selje har tørket ut og dødd. Det er årsaken til den ekstra innsatsen som foregår nå og i vinter, sier parksjef Tørres Rasmussen i Bymiljøetaten.
– Vi ser at synlige klimaendringer gjør seg gjeldene og skaper økt behov for skjøtsel av trær. Dessverre har mange trær dødd som følge av tørke, og andre er rammet av sykdom knyttet til svekkelser. Når vi oppdager at trær er skadet eller har dødd, prøver vi alltid å finne ut hvorfor. Mye gran på veldrenert jord er angrepet og drept av barkbiller. Selje er også spesielt rammet av tidligere tørre somre, og mye alm er tatt av almesyken, sier han.
Sprekkelser og svekkelser
For å unngå at døde trær utgjør en risiko på sikt, gjennomfører Bymiljøetaten nødvendig skjøtsel i parker og friområder, står det videre i pressemeldingen:
– Når vi oppdager at et tre er skadet eller døende, kontrollerer vi det for sprekker, svekkelser, råde og rotskader. Trær som står på mer isolerte steder, lar vi noen ganger bli stående, siden det har betydning for det biologiske mangfoldet. Det er også helt bevist at det står igjen en del høye stammer i områder hvor det hugges. Det er viktig for at insekter og fugler kan bruke resten av treet til både å leve av og leve i, sier Rasmussen.
Planter nytt
Målet er å erstatte så mange trær som mulig i gater og parker når de blir fjernet. Tiden det tar å erstatte individuelle trær avhenger av hvor de er plassert og investeringen som er nødvendig for å plante et nytt tre.
– Dette arbeider vi med kontinuerlig. I skogsområder eller i områder med naturpreg lar vi trærne fornye seg naturlig når det blir mer lysåpent. Gatetrær som står i fortau, krever mer investering på grunn av beliggenheten. Trær som fjernes i parkene er generelt enklere og raskere å erstatte, sier Rasmussen videre.
Det skjer i hovedsak i vekstsesong på våren og over sommeren. Da planter Bymiljøetaten trær innenfor de midler de har fått tildelt.
Tresjekk
Bymiljøetaten sjekker alle trær som står på sitt forvaltningsområde. Steder der det er større trafikk i nærheten av trærne, blir sjekket regelmessig. Gatetrær innenfor Ring 2 kontrollerer de årlig. Hvis de avdekker risiko, iverksetter de nødvendige tiltak. Ofte holder det med beskjæring, men noen ganger må trær felles.
– Våre entreprenører melder ifra til oss om de observerer et skadede eller døde trær. Vi ta også gjerne imot meldinger om risikotrær fra publikum i vår tjeneste bymelding.no, sier Rasmussen.
Her arbeider Bymiljøetaten fremover:
- Indre by: Bestilt fjerning av trær som har falt i Akerselva
- Vest: Ullernåsen, Voksen skog/Svarverud turvei A3, Korsvolltoppen, Korsvoll nord/sør, Midtstuen, Holmenparken nord, Persbråten, Solemskogen, Smestadparken sør, Diverse trær "etter hekketid"-liste, Jokerbanen, Holsteinveien park, Ullevålturvei ved Gaustad sykehus, Engelske park, Parkeringsplass på Huk, Eplehagen, Hukodden, Anne Maries vei, Akerselva, Grindbakken, Oslo, Hovseter, Mærradalen, Lysakerelven
- Sør: Jomfrubråtveien, Brannfjell, Ekeberg ballslette, Ekebergskogen og Hestejordet, Trasop naturpark, Toppåsveien, Feltspatveien 44, Østensjøvannet, Ljabruveien, Bøler friområde, Lambertseter lysløype, Trasop lysløype, Utmarkveien friområde, Dalssvingen. Nordseterparken.
- Nord: Verdensparken, Romsås, Stovnerfaret, Hølaløkka - Huken, Høybråten, Stovnerbanen/Smiuvegen, langs Hovinbekken og i "Rommenskogen", samt steder med enkelttrær
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!