Sagene Avis

Nå skal kirken knuses

INVITERER TIL JULETREFEST: Kapellan Ole Andreas Holen alias keiser Augustus. Foto: Privat

Pepperkakekirken, altså. Og de tre vise menn kommer med godteposer!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2019 kl 10:45

ILA KIRKE: Tradisjon tro feirer Sagene og Iladalen menighet helligetrekongersdag med juletrefest, søndag 6. januar i Ila kirke.

– Modellen av Ila kirke vil også i år bli bli offer for pepperkakekirkeknusing og spising. Det blir julespill, juletregang, utlodning, besøk av tre vise menn med godteposer og kanskje julequiz, sier kapellan Ole Andreas Holen.

Barna pyntet kirken

Juletrefesten begynner 15.00 og passer for alle aldre.

Holen har tidligere fortalt Sagene Avis at for femten år siden fikk han hjelp av en arkitekt til å lage moduler til en tro kopi av Ila kirke som pepperkakekirke. Og han inviterte barna til å være med på pyntingen, før lysfesten i desember.

Foto: Ila kirke

En gammel tradisjon

Holen har også fortalt at juletrefest er en gammel tradisjon over hele landet.


– I kirkene feires juletrefesten gjerne på Helligtrekongers dag, første søndag etter nyttår. Ikke mange tenker over at de tre vise menn ikke dukker opp i juleevangeliet hos Lukas, men bare er omtalt hos Matteus. De vise menn ble kalt magi, kanskje derav ordet «magi»?


Han sa også at de tre vise menn kom fra landene i øst, og kalles etter tradisjonen Kaspar, Melchior og Baltazar. Og på denne juletrefesten er det de tre vise menn som kommer med godteposer, ikke nissen.

– De var stjernetydere og forventet å finne Jesusbarnet hos den onde kong Herodes i Jerusalem. I en drøm ble de advart mot å reise tilbake til Herodes etter at de fant Jesusbarnet, fordi Herodes ville drepe en mulig konkurrent til tronen, og tok en annen vei hjem. Ifølge tradisjonen ligger relikviene deres i Kølnerdomen etter at en tysk konge stjal dem fra Italia.


Fra tidligere juletrefest i Ila kirke. Foto: PRIVAT

Pepperkakebyen knuses

Pepperkakebyen som er bygget av bydelens beboere, og som har stått i Gramstua, skal også knuses søndag 6. januar.

Alle som vil være med på knusing og spising av pepperkakebyen kan komme til Gramstua klokken 10.00.

– Bygge byen tok mye tid, men knusingen vil nok gå unna rimelig raskt. Planen er derfor at vi i løpet av denne timen plutselig vil annonsere tidspunktet for knusingen. Det kan være kl. 10.15 eller kl. 10.40. Ingen vet når dette vil skje, men når klarsignalet kommer er det fritt frem - for barna, vel å merke. Vi er forberedt på at det kan 'dra-på-seg-litt', men det blir nok gøy for 'unga', skriver Gramstua på sin Facebook-side.

SE BILDESERIE AV PEPPERKAKEBYEN HER


GRAMSTUA: Har du sett pepperkakebyen? 6. januar er knusefest! Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...