ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Nå starter rettssaken mot traktorføreren

ULYKKEN: Det var her ulykken skjedde i februar 2018. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

Maria Svaland døde etter å ha blitt påkjørt av en traktor ved Nordpolen i februar i 2018. Tirsdag starter rettssaken mot den nå 20 år gamle traktorføreren.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO/SANDAKER: Maria Svaland (45) døde etter å ha blitt påkjørt av en brøytetraktor 20. februar 2018, i krysset Sandakerveien og Hans Nielsen Hauges gate ved Nordpolen.

«Personen er truffet av en traktor og er nå bekreftet omkommet. Lege på stedet har forsøkt livreddende tiltak, men ikke lyktes. Området er nå avsperret og vi jobber på stedet med sporsikring og avhør av involverte og vitner,» skrev politiet på Twitter etter ulykken.

På brøyteoppdrag for kommunen

Traktoren på åtte tonn, påmontert snøfreser, var på vei til et brøyteoppdrag for Oslo kommune da ulykken skjedde.

Sjåføren, som var 19 år gammel på dette tidspunket, ble siktet for brudd på veitrafikkloven, og fratatt førerkortet. Så utvidet politiet siktelsen til også å gjelde uaktsomt drap.

Til Aftenposten fortalte politiet at gjennomgang av bevismateriale, vitneutsagn og videoovervåkning tyder på at kvinnen, som syklet, trolig har stanset på rødt lys i krysset, og blitt påkjørt bakfra av traktoren.

ANNONSE

Nå starter rettssaken

Rettssaken er berammet i Oslo tingrett tirsdag 15. og onsdag 16. januar.

I tiltalebeslutningen står det blant annet:

«(...)uten å være tilstrekkelig hensynsfull, aktpågivende og varsom, i det han ikke oppdaget syklist Maria Svaland som befant seg i kjørebanen foran traktoren. Han kjørte på Svaland, som døde på grunn av hode- og brystskader hun ble påført som følge av påkjørselen.»

Mannen settes under tiltale ved Oslo tingrett for overtredelse av:

ANNONSE

Straffeloven (2005) §281, for «uaktsomt å ha forvold en annens død», og Vegtrafikkloven §31 første ledd. jf. §3 for å ha «overtrådt bestemmelsen om at enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.»

Straffeloven (2005) §79 bokstav a kommer til anvendelse:

«a) når en lovbryter ved én eller flere handlinger har begått flere lovbrudd, og det skal idømmes en felles straff. Forhøyelse av fengselsstraffen regnes av lengstestraffen i det strengeste straffebudet. Straffen etter denne bokstav kan aldri bli lenger enn summen av lengstestraffene. Forhøyelse av lengstestraffen etter denne bokstav får bare betydning i forhold til lovbestemmelser som har bestemt at den forhøyde lengstestraff skal tillegges rettslig virkning.»

Påstand om erstatning/oppreisning til etterlatte forbeholdes nedlagt, det samme gjør påstand om tap av førerretten.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE