Naboene plages av bråk, narkotika, tagging og ødelagt utstyr

LILLEBORGBANEN: – Det skal ikke så mye til, men det nytter ikke å bruke litt og litt mindre ressurser, sier Cathrine Klem, som har bodd ved Lilleborgbanen i ti år. Foto: Janina Lauritsen
– Dette må ikke bli et fristed for lyssky aktiviteter og festfolk, sier Cathrine Klem.
Publisert: 06.03.2019 kl 12:28
TORSHOV: Cathrine Klem har bodd i en av bygårdene nærmest Lilleborgbanen i ti år. Hun har gradvis sett Lilleborgbanen bli verre og verre.
– Det var ryddigere og mindre tagging her før. Jeg er for at folk skal få holde på med graffiti på veggen her, men det må ryddes opp. Alle bordtennisbordene er nedtagget, basketballkurvene er skjeve, de små målene er ødelagt, fotballmålene blir dårligere og dårligere for hvert år, og det vokser igjen langs kantene. Da kan jo folk gjøre det de vil bak buskaset.
Hun mener det kreves mer vedlikehold og at grisetaggingen begrenses. Hun mener også at det ikke skal så mye til, men det nytter ikke å bruke litt og litt mindre ressurser.
– Det blir som hvis det er ett knust vindu og man lar det være – da blir det flere. Er det shabby, blir det fortere mer forfall.
Vil ikke at området skal fylles med narkomane
Tidligere i vinter sendte hun en klage til Bydel Sagene, der hun blant annet påpekte bråk- og søppelproblemene.
– De sier søpla tømmes jevnlig, men det hjelper ikke når søpla flyter utover her, det ligger søppel i blomsterbedene. Vi har merket at det har blitt litt og litt verre fra år til år.
– Og skøytebanen har blitt mindre og dårligere for hvert år. Det jobbes ikke akkurat iherdig for å vedlikeholde den. Man må kunne bruke tid og penger på det når de først har laget den.
For et par år siden la hun merke til at Lilleborgbanen og området rundt begynte å bli et sted for å kjøpe narkotika.
– Folk møtes ved busstoppet for å «deale.» Her hvor 20- og 30-bussen møtes, er et ypperlig sted for dem. Folk bruker også bakgårdene her til «dealing», jeg ser dem sitte med vekt og en bunke penger. Men politiet kommer ikke. Jeg vil ikke at dette området skal fylles opp med narkomane. Ja, de må være et sted, men det finnes en tid og sted for alt, sier hun og forsetter:
– Folk fester, drikker og røyker hasj. Jeg syns ikke dette skal være et «hang out-sted» for sånt, dette er ment å være et rekreasjonsområde, ikke et festområde. Barna må få være trygge her.
Et problem at folk roper midt på natta
Det henger flere skilt, som påpeker at det skal være stille etter klokken 22.00, på gjerdene. Men Klem forteller at folk ikke bryr seg om disse, og hvis de ringer politiet ved bråk sier de bare at de ikke kan gjøre noe før etter klokken 23.00.
– Hvis noen svinger innom og sier det må være stille etter klokken 22.00, hadde det nok blitt mindre bråk. På sommeren er det et stort problem at folk hoier her. Hvis en person spiller basket her om natta, gjaller det mellom byggene og vi må lukke vinduene for å få sove. Det er gjerne menn som har behov for å bruke primalskrikene sine som spiller basket her etter nachspiel. Det er ikke bilene og bussene som bråker verst, de lager mer diffuse lyder.
Hun har vært i kontakt med politiet som sier de patruljerer i området, men at de ikke har sett så mye.
– Men jeg merker at det skjer ting innimellom, ikke hver eneste dag. Det kan være mye i tre dager, så er det tre dager hvor det ikke skjer noe.
– Er dere flere naboer som har gått sammen for å klage på problemene?
– Det er begrenset hva folk orker. Mange naboer føler det samme som meg, men de gjør ikke noe med det. De syns det er supert at jeg klager, da.
– Volleyballbanen brukes som hundedo
Lilleborgbanen brukes også som luftegård for hundene, og volleyballbanen brukes som hundedo, sier hun.
– Det er kjipt for dem som spiller. Folk tisser også i buskaset og ved benkene, så det lukter tiss her om sommeren.
Hun møtte SaLTo-koordinatoren i Bydel Sagene, slik at de kunne få høre problemene naboene opplever. SaLTo er samarbeidsmodellen til Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge.
– Det var hyggelig at de ville møte meg. Jeg tenkte ikke at klagen skulle gi noe resultat. Jeg har forståelse for at de har begrensede midler til å vedlikeholde stedet og begrense kriminalitet, men det er viktig at dette ikke blir et fristed. Barna må få være trygge. Dette må få være stedet det er ment å være.
Hun mener ikke at bydelen skal strø om seg med millioner, men det må holdes et visst nivå.
– Området må holdes fritt for festfolk, riffraff og lyssky aktiviteter. Det flommer ikke over av det, men det øker.
Det jobbes tverretatlig med problemene
Det er igangsatt noen konkrete tiltak etter bekymringsmeldingen, i tillegg til SaLTos møte med Klem:
- I november etablerte bydelen SaLTo-arbeidsgruppe med bydelspolitiet, SaLTo og NAV Bo- og nærmiljø som skal jobbe tverretatlig med lokale utfordringer i nærmiljøet.
- Bydelen v/SaLTo og en feltarbeider driver med oppsøkende virksomhet/feltarbeid som et ledd i det forebyggende arbeidet for å trygge nærområder og få med seg trender/modus.
- Bydelen v/Ungdomstiltakene hadde dialogmøte med lokalbefolkningen i januar for å diskutere og engasjere medborgerne til medansvar med tanke trygghet i nærområdet.
Park- og nærmiljøkonsulent i Bydel Sagene, Mads B. Nakkerud, forteller at de vil følge opp med mer skilting.
– Det gir i alle fall oss og naboer legitim bakgrunn når vi gjør brukerne oppmerksomme på at det skal være ro etter klokken 22.00.
Han forteller at de har renset bordtennisbordene ved et par anledninger, men siden det går så kort tid før de blir nedtagget igjen, prioriterte de ikke dette i 2018. De vil vurdere et nytt forsøk i 2019, men det vil alltid være et spørsmål om kost-/nytte-vurdering, mener han.
Pusser opp utstyr
– Basketballstativene vil sannsynligvis kunne pusses opp i år, men når det gjelder eventuelle investeringer i nytt utstyr, står volleyballstativene på Lilleborgbanen foran i køen. To nye småmål ble innkjøpt før jul, og utplassert på skøytebanen i januar. Nye fotballmål står i investeringsplanen, men det er foreløpig usikkert om vi har midler til slike i 2019
Vegetasjonen langs gjerdene rundt banen ble fjernet sammen med ungdom i 2017, og parkforvaltningen vil ta en ny grundig runde i år.
Nakkerud påpeker også at skøytebanen er like stor nå som før.
– Når det gjelder vedlikehold, har vi etablert kontakt med en foreldregruppe i nabolaget, som vil bidra med snørydding ved mindre snøfall, noe som vil bedre iskvaliteten og lette jobben ved neste sprøyteøkt. Gruppa har lånt en nyinnkjøpt isskrape for formålet.
Fra og med 2018 ble tømmefrekvensen i vinterhalvåret doblet, men Nakkerud ser at det tidvis er et problem med forsøpling utenfor avfallsbeholderne, særlig ved grafittiveggen.

SKAL VÆRE STILLE ETTER 22: Disse skiltene bryr ikke folk seg om, sier Cathrine Klem. Foto: Janina Lauritsen
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!