Sagene Avis

Nakstad: Rådene for julefeiringen er tydelige og kan få ned smittenivået

Vi går inn i en juletid med strenge restriksjoner for sosial kontakt. Foto: Heiko Junge/NTB

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har tro på at smittenivået kan gå ned i løpet av julefeiringen, dersom alle følger de nasjonale og lokale rådene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2020 kl 17:22

OSLO: Torsdag la Oslo kommune fram sine råd for julefeiringen, samtidig som Helsedirektoratet sendte ut en presisering om hva som er de nasjonale rådene.

Kort fortalt er dette situasjonen:

I Oslo kan man ha maks ti personer i en sosial sammenkomst. Dette er regulert av en forskrift, og brudd på dette kan straffes med bøter. Samtidig gjelder rådet om at du kan treffe maks ti personer i løpet av en uke. Det betyr at du etter loven kan ha flere juleselskaper på rad, men du bryter da rådet om hvor mange sosiale kontakter du kan ha.

– I løpet av en uke skal du telle hvor mange du møter fra mandag til mandag. Du skal maks ha ti private kontakter i løpet av en uke, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB.

Overnatting betyr to besøk

Nasjonalt er det slik at det er et generelt råd om at du ikke kan ha flere enn fem gjester. Dette gis det et unntak for i jula, der du kan ha maks ti gjester to ganger i løpet av jula.


Det betyr at en familie på 5 kan ha totalt 15 personer i et juleselskap to ganger i løpet av jula.

Samtidig er det sånn at hvis gjestene overnatter, teller det som to dager, og hvis du selv har vært i et juleselskap med mer enn fem gjester, kan du kun ha ett selv. De nasjonale anbefalingene er et råd, ikke et forbud etter loven.

– Veldig tydelige råd

Assisterande helsedirektør Espen Rostrup Nakstad (f.v.) justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie, under pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Berit Roald/NTB

– Er dere bekymret for at folk blir forvirret av hva som er råd og hva som er regel her og der?

– Jeg tror det viktigste er at alle setter seg inn i de nasjonale rådene og følger dem, og deretter tar en sjekk med reglene i egen kommune, om de er strengere på noen punkter, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB.

– Vi mener at de nasjonale rådene for jula har blitt veldig tydelige, men det er viktig at norske kommuner kan tilpasse råd og regler til den lokale smittesituasjonen, sier Nakstad.

Tror på smittefall

Han mener de nasjonale rådene er nok for de aller fleste kommunene i landet, men understreker at flere kan gjøre som Oslo og innføre egne regler eller råd.

Hvis ingen går i fella, men passer seg for fristelsen om ikke å følge anbefalingene, kan smittetallene gå ned, mener Nakstad.

– Vi tror at smittenivået vil kunne falle også gjennom jula, men at det blir veldig viktig å begrense smittespredning etter jul, spesielt for personer som kommer hjem fra julefeiring i utlandet og har karanteneplikt, sier han.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...